Wat kan je zelf doen tegen luchtverontreiniging door het verkeer?

nieuws Het wegverkeer is een bron van een groot aantal schadelijke stoffen in ons milieu zoals fijn stof stikstofoxiden (NOx), Ozon (O3), Koolstofdioxide (CO2), Vluchtige organische stoffen (VOS) / Benzeen (C6H6), Lood (Pb) en methyl-tert-butyl-ether (MTBE). In een dicht bevolkt land als België kan je de luchtverontreiniging door het verkeer niet ontlopen. Toch kan je zelf de gezondheidseffecten door die luchtverontreiniging enigszins beperken.

Woon je langs een drukke weg?
Dan sta je best eens stil bij de ventilatie en verluchting in je woning. Als je de mogelijkheid hebt, kan je best ventileren en verluchten aan de zijde van je woning waar minder verkeer langskomt. Kan dit niet, laat dan voor en na de piekuren de frisse lucht binnen. Houd alleszins de ramen geen hele dag gesloten. De vervuiling die toch binnen is geraakt, kan immers niet goed naar buiten en zal zich binnen opstapelen.

Is je garage geïntegreerd in je woning?
Een garage in de woning verhoogt de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de binnenlucht. Bij het starten van de wagen komen er uitlaatgassen vrij die zich kunnen verspreiden in de woning. Maar ook wanneer de wagen stil staat, kan er uitdamping zijn van de auto.
Voorkom dat de lucht uit de garage zich kan verspreiden in de woning. Zeker wanneer er in de woning een mechanische afzuiging is (vb. een dampkap of ventilator in badkamer of toilet), kan er lucht via de garage aangezogen worden.
Voorzie daarom een goede luchtdichte deur of scheiding tussen het woongedeelte en de garage. Zorg ook voor een onafhankelijke ventilatie van de garage, bijvoorbeeld door verluchtingsroosters naar buiten. Laat je auto nooit (warm)draaien in de garage.
Als het kan, bouw je beter een carport of een garage los van je woning.

Met de wagen, met de fiets of te voet?
Vaak is de concentratie aan fijn stof hoger in de wagen dan ernaast. In taxi’s is de concentratie vaak nog een pak hoger dan in personenwagens, omdat taxi’s veel vaker onderweg zijn dan personenwagens. Dit betekent niet dat je in de wagen ook automatisch meer fijn stof inademt. Een fietser ademt sneller dan een voetganger of een automobilist omdat hij een grotere inspanning levert. Daardoor is het mogelijk dat een fietser evenveel of soms zelfs meer vervuiling inademt dan een automobilist of een voetganger. Er is jammer genoeg geen eenvoudige stelregel die zegt welke verkeersdeelnemer de minste vervuiling inademt. Dit is afhankelijk van het soort weg, de afstand van de verkeersdeelnemer tot de weg, de tijdsduur die iemand in het verkeer doorbrengt,…

Let op bij smog en ozon
Binnen blijven is natuurlijk geen oplossing voor het probleem van luchtverontreiniging door verkeer en onze gezondheid. Maar in bepaalde situaties kan het wel aangewezen zijn om te veel blootstelling te voorkomen. Dit is het geval tijdens smogperiodes of periodes met ozonpieken. Op deze momenten zijn de gezondheidsrisico’s ten gevolge van de vervuiling immers verhoogd. Het advies om binnen te blijven is vooral van belang voor mensen die van nature extra gevoelig zijn, zoals kinderen en ouderen, en voor mensen met luchtwegaandoeningen. Ook gezonde mensen doen er goed aan om langdurige zware inspanningen in de buitenlucht, zoals sporten, te vermijden tijdens smog- of ozonpieken.


Laatst bijgewerkt: maart 2010

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram