Borstvoeding voorkomt dikke kinderen en hartziekten

nieuws Kinderen die als zuigeling borstvoeding hebben gekregen hebben veel minder kans om later zwaarlijvig te worden. Dat blijkt uit een onderzoek in Beieren waarbij ruim 9.000 kinderen tussen 5 en 6 jaar betrokken waren (gepubliceerd in het nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde). Als mogelijke verklaring hiervoor wordt gewezen op de hogere insulinespiegels bij flesgevoede kinderen, op de aanwezigheid van bioactieve stoffen in de moedermelk en op de lagere hoeveelheid energie ervan. Uit het onderzoek bleek ook dat er een verband bestaat tussen de duur van de periode waarin uitsluitend borstvoeding werd gegeven en het voorkomen van vetzucht: hoe langer borstvoeding, hoe minder kans op zwaarlijvigheid.
Uit een ander onderzoek (gepubliceerd in The Lancet feb 2001) blijkt dan weer dat zuigelingen die borstvoeding kregen op latere leeftijd een lagere bloeddruk hebben en dus minder risico op hartaandoeningen lopen. 216 kinderen tussen 13 en 16 jaar waren bij het onderzoek betrokken. Als zuigeling hadden ze ofwel borstmelk, ofwel een standaard babymelk ofwel een speciale melk voor prematuren gekregen. De bloeddruk van tieners die borstvoeding ontvingen lag gemiddeld 4 punten lager dan die van tieners die flesvoeding kregen.

Lees ook: Borstvoeding


Laatst bijgewerkt: februari 2007

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram