Verbetert champagne het geheugen?

123-champ-vuurw-feest-12-15.jpg

nieuws Op de sociale media circuleerde de voorbije weken het bericht dat 1 tot 3 glazen champagne per week goed is voor het geheugen en geheugenverlies dat normaal gepaard gaat met het ouder worden en zelfs dementie zou helpen voorkomen of minstens uitstellen.
Voor u een extra glaasje champagne bestelt, leest u beter toch even verder.

Ratten
Het bericht verwijst naar een onderzoek aan de Universiteit van Reading (GB) uit 2013. Uit dat onderzoek zou namelijk blijken dat bepaalde fenolische verbindingen in champagne het ruimtelijk geheugen verbeteren, wat betekent dat u de ruimte om u heen, uw omgeving, beter onthoudt en in de toekomst beter gebruikt om de weg te vinden. Ze zouden een gunstig effect hebben op bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij het opslaan van herinneringen in onze hersenen. Als we ouder worden verzwakt deze manier van geheugenopslag doordat de eiwitten afnemen. Champagne zou deze verzwakking echter tegengaan waardoor het cognitieve verlies wordt uitgesteld.

Die fenolische verbindingen komen vooral voor in twee types van blauwe druiven die voor het maken van (bepaalde) champagnes worden gebruikt: pinot noir en pinot meunier. Bij sommige rode wijnen zou een gelijkaardig effect zijn vastgesteld, althans volgens de onderzoekers van de universiteit van Reading.
Enig probleem is dat hun beweringen gebaseerd zijn op een experimenteel onderzoek bij ratten die hun weg moesten zoeken in een doolhof. Ratten die gedurende enkele weken een beetje champagne in hun voeding hadden gekregen, onthielden de weg in de doolhof beter dan champagneloze ratten of dan ratten die een ander type van alcohol hadden gekregen.

Na de tests vond men in de hersenen van de champagne-ratten een verhoogde concentratie aan bepaalde eiwitten die een rol spelen in de groei van hersencellen.
Om hieruit af te leiden dat champagne geheugenverlies kan voorkomen, zoals de onderzoekers beweren, is echter op zijn minst voorbarig.
• Uiteindelijk ging het hier om een onderzoek bij proefdieren, niet bij mensen.
• De verschillen tussen de ratten (met champagne, zonder alcohol of met een ander type alcohol) waren zeer klein.
• Het feit dat in de hersenen van de champagne-ratten een verhoogde concentratie van bepaalde eiwitten werd aangetroffen, betekent helemaal niet dat dit enig effect heeft op het geheugen, laat staan op het voorkomen van geheugenverlies of dementie.

www.reading.ac.uk/news-and-events/releases/PR503596.aspx
http://www.nhs.uk/news/2015/11November/Pages/No-hard-evidence-champagne-can-prevent-dementia.aspx


Laatst bijgewerkt: december 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram