Hoe moet je een wonde ontsmetten?

nieuws Vroeger ging men ervan uit dat elke wonde moest ontsmet worden. Maar ontsmetten kan ook nadelen hebben. Daarom gaat men er nu van uit dat ontsmetten alleen nodig is wanneer er een reëel besmettingsgevaar bestaat (bv. mensen die in onhygiënische omstandigheden werken). Anders volstaat het meestal om de wonde te spoelen en/of te deppen met zuiver water. Bij een gezond persoon met een goede weerstand geneest een gereinigde wond namelijk meestal vanzelf.

Bij eerste hulp gebruik je voor het ontsmetten van een wonde enkel producten die op basis van water zijn gemaakt en die de wonde niet of slechts oppervlakkig kleuren.
• Wacht met ontsmetten tot een eventuele bloeding is gestopt.
• Let erop dat het flesje met de ontsmettende oplossing, crème, zalf of gel niet rechtstreeks in contact komt met de wonde.
Het best is om het ontsmettingsmiddel op een steriel kompres (geen watten!) aan de brengen, waarbij het flesje het kompres niet mag raken. Reinig de wonde met dit bevochtigde kompres door vanuit het centrum van de wonde naar de rand toe voorzichtig te deppen. Indien het kompres vuil wordt, neem dan een nieuw en herhaal bovenstaande techniek.
Dep de wonde droog met een zuiver kompres of een verzorgingstampon. Bij gebruik van verschillende middelen (bv. zuurstofwater en Hacdil) dien je tussen het gebruik van de verschillende ontsmettingsmiddelen de wonde eveneens grondig te drogen.
• Koop bij voorkeur gebruiksklare produkten (die u dus niet zelf eerst moet verdunnen) in unitdosissen. U kunt ze weggooien na eenmalig gebruik waardoor er nauwelijks kans op besmetting bestaat. Eens geopend moeten ze binnen de dag gebruikt worden.
• Kies liever een ontsmettende vloeistof dan een spray want de nevel is moeilijk te richten. Hierdoor zijn sprays bv. niet geschikt voor wonden in het gezicht, omdat ze de ogen kunnen aantasten.
• Gebruik geen twee of meerdere antiseptica samen. De meeste zijn onverenigbaar met elkaar en verminderen de doeltreffendheid van het andere product. Wel kan je de wonde eerst reinigen met zuurstofwater, en nadien een ontsmettingsmiddel aanbrengen.

Aan te raden produkten
• Zuurstofwater: heeft een goed reinigende werking maar nauwelijks een ontsmettende werking. Is beperkt houdbaar.
• Hibidil: niet-kleurend waterig ontsmettingsmiddel op basis van chloorhexedine. Ontsmet zeer goed. Verkrijgbaar in flacons voor eenmalig gebruik.
• Hacdil: Hibidil waaraan een zeepoplossing is toegevoegd.
• Iso-Betadine: Ontsmet zeer goed. Kleurt de huid licht bruingeel. Ook verkrijgbaar in flacons voor eenmalig gebruik.

Af te raden produkten: omdat ze de wonde te veel kleuren, irritaties of zelfs een allergische reactie kunnen veroorzaken, te weinig ontsmetten, enz.
• Mercurochroom
• Eosine
• Jodiumtinctuur

Gebruik ook nooit ether of ontsmettingsalcohol: dat is schadelijk voor de cellen, geeft een brandend gevoel en vertraagt de wondgenezing. Je kan het wel gebruiken om de gave huid rond de wonde te reinigen of te ontvetten.

Lees ook: Wat doen bij een snijwonde?


Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram