Paardentherapie: spiegelen van emoties

123_paard_kind_2021.jpg

dossier Paardentherapie of equitherapie staat vooral bekend om haar resultaten bij mensen met een fysieke en mentale beperking. Ook als je sociale of psychische klachten ondervindt, kan je baat hebben bij paarden op een therapeutisch niveau. Door met het paard te communiceren - op de rug of ernaast - werk je aan persoonlijkheidskenmerken, gedragspatronen en emoties. Equitherapie is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen.

Lees ook: UZ Brussel / Huisdier krijgt plaats in genezingsproces

Waarom paardentherapie?

Paarden kunnen een emotionele spiegel zijn voor mensen. Zij reageren op de gevoelstoestand die wij laten zien. Het zijn kudde- en prooidieren, wat betekent dat ze sterke emoties ervaren en reageren op andere paarden in de kudde. Als één paard in een kudde bang is, worden de anderen ook bang.

Wanneer paarden in contact komen met mensen, beschouwen zij deze veelal als ‘kuddegenoten’ en gaan ze de non-verbale signalen opvangen die deze mensen (vaak onbewust) uitsturen. Ze reageren vervolgens ook op de signalen die ze opvangen. Als een mens een paard boos benadert, zal het paard reageren door terug te deinzen of koppig te worden._

Paarden bieden dus non-verbale mogelijkheden om zelfbewustzijn te verwerven en weer in contact te komen met je innerlijke wereld, zonder dat je daarbij over moeilijke ervaringen uit het verleden hoeft te praten. Therapie met paarden is zodoende een nuttig alternatief voor gesprekstherapieën.

Paardentherapie kan helpen bij allerhande psychologische klachten: verslaving, trauma, depressie, eetstoornissen, faalangst, gedragsproblemen,... Men kan via paardentherapie bovendien aanleren om zich te ontspannen, vriendschappen aan te gaan en te onderhouden, eigen grenzen te leren kennen, voor zichzelf op te komen en meer zelfvertrouwen te ontwikkelen.

Lees ook: Faalangst: soorten, symptomen en behandeling

Hoe gaat het in zijn werk?

Om veilig en effectief te zijn, verloopt psychotherapie met paarden onder begeleiding van een gediplomeerd therapeut. Als er namelijk problematische gevoelens en herinneringen naar boven komen, moet er een professional aanwezig zijn die de cliënt kan helpen om deze gevoelens te verwerken.

De taak van een therapeut is om het gedrag van het paard waarmee een cliënt in interactie gaat, te observeren. Hij of zij zal vervolgens deze observaties communiceren aan de cliënt en vragen stellen. Daardoor kan de cliënt inzicht verwerven in gevoelens, situaties of interacties met andere mensen. Het doel is uiteindelijk om het gedrag van de cliënt te veranderen zodat conflicten, met zichzelf en met anderen in de toekomst vermeden kunnen worden.

Soms worden er specifieke oefeningen uitgevoerd die samenhangen met een bepaald thema, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Doorgaans wordt wel steeds naast het paard gewerkt. Enkel als het in het therapieproces past, kan de cliënt het paard bestijgen. Het is niet de bedoeling om via paardentherapie te leren paardrijden.

Bronnen:
https://www.horseandhealth.be/nl
https://www.paard.net
https://equitherapie.be/

Lees ook: Vormen van psychotherapie: wat is systeemtherapie?

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram