Transvetten verhogen risico op diabetes

123m-type2-diabetes-txt-02-17.jpg

nieuws

Het risico op diabetes type 2 is niet afhankelijk van de totale vetconsumptie maar wel van het soort vet dat men eet. Er zijn met andere woorden goede en slechte vetten, zo blijkt uit een grote Amerikaanse studie die gedurende 20 jaar meer dan 6.000 vrouwen tussen 35 en 55 jaar volgde.

Soorten vet:
Verzadigde vetten (vooral aanwezig in producten van dierlijke oorsprong) en mono-onverzadigde vetten (aanwezig in bv. noten, avocado…) zijn neutraal, ze verhogen m.a.w. niet het risico op diabetes.
Poly-onverzadigde vetten (onder meer aanwezig in vette vis en in bepaalde oliën zoals olijfolie) verlagen het risico. Transvetzuren (die ontstaan wanneer vloeibaar vet wordt bewerkt om het vaster te maken, zoals bij de meeste margarines gebeurt) vormen echter een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2.

Lees ook: Vermijd transvetzuren

Een verhoging van de consumptie van transvetzuren met 2% leidt tot een verhoging van het diabetesrisico met 39%. 5% meer poly-onverzadigde vetzuren vermindert het risico met 37%. Ook de inname van cholesterol verhoogt het diabetesrisico: een verhoging van de cholesterol-inname van 24 mg (één ei bevat ong. 200 mg cholesterol) betekent gemiddeld 12% meer risico op diabetes.

In een begeleidend commentaar zeggen Canadese onderzoekers dat deze studieresultaten nog moeten bevestigd worden door ander onderzoek. Maar indien ze kloppen, dan heeft dit verregaande gevolgen voor onze eetgewoonten. Transvetzuren die nu op grote schaal aanwezig zijn in onze voeding, zouden dan in de mate van het mogelijke moeten worden vervangen.

Bron: https://academic.oup.com

Lees ook: Ongezonde transvetzuren


Laatst bijgewerkt: november 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram