Kinderen met diabetes type 1: Terugbetaling van glucosesensor

123-tekst-diab-mellit-170_08.jpg

nieuws Vanaf 1 augustus 2016 zal de ziekteverzekering de nieuwe methode om het glucosegehalte te bepalen door een sensor ook terugbetalen voor kinderen vanaf 4 jaar.
Voor volwassenen bestaat de terugbetaling van de sensor sinds 1 juli 2016. Voor kinderen zal, zoals bij volwassenen, de ziekteverzekering de sensoren alleen volledig terugbetalen voor type 1-diabetici.
Voor de kinderen is er ook een minimumleeftijd voor een veilig gebruik van dit materiaal. Voor de momenteel verkrijgbare sensoren is die minimumleeftijd 4 jaar. De kinderdiabetescentra zullen de sensoren niet mogen afleveren aan kinderen onder deze leeftijd.
Het gaat in feite om een “patch” van ongeveer de grootte van een 2 euro-stuk. Die kleeft de patiënt op de arm en die kan hij/zij twee weken laten hangen. Daarmee kan de patiënt douchen, sporten, slapen, … .
Met een scanner (een machine die in de hand past) moet de gebruiker even de sensor scannen op de arm om te weten wat het huidige glucose-niveau is en hoe de trend is; stijgend of dalend. Het duurt werkelijk 2 seconden om dat te weten. 4 tot 8 prikken per dag is daarom niet meer nodig. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit de kans op een hypo-aanval verkleint en patiënten geven aan dat hun levenskwaliteit sterk is verbeterd sinds het gebruik van de sensor. Ze kunnen hun glucoseniveau beter opvolgen en beter inschatten wat hun eetgewoonten doen met het glucoseniveau en hoe ze dat kunnen optimaliseren aan de hand van de evolutie van het glucoseniveau. Kortom: leven met diabetes is net iets aangenamer geworden dankzij die sensor.

Opleiding in het correct gebruik van de sensor
De nieuwe overeenkomst vraagt belangrijke aanpassingen van de centra. Het is niet mogelijk voor hen om met ingang vanaf 1 augustus 2016 op korte termijn aan een groot aantal van hun patiënten de sensoren te bezorgen.
Het is ook in het belang van de gezondheid van de patiënten, dat elke patiënt voldoende opleiding krijgt over het gebruik van de sensoren vooraleer de patiënt dit materiaal begint te gebruiken.
Om de centra niet te overbelasten raden we de patiënten aan om te wachten tot hun volgende afspraak in het centrum om met het diabetesteam van het centrum het gebruik van de sensoren te bespreken.

Beperkingen van de methode via sensor
Niettegenstaande de onmiskenbare voordelen van de nieuwe meetmethode dient er wel rekening mee gehouden te worden dat niet iedereen deze methode zal kunnen gebruiken of niet in alle omstandigheden. Er zijn personen die allergisch reageren op de sensoren, in bepaalde medische situaties zal het toch nodig zijn om de vertrouwde vingerpriktest te gebruiken (bijvoorbeeld wanneer het glucosegehalte sterk wisselt).

bron: RIZIV

Laatst bijgewerkt: juli 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram