Is drijvende stoelgang beter of slechter?

dossier

Ontlasting heeft een grotere dichtheid dan water en daardoor zinkt hij meestal. Stoelgang kan evenwel blijven drijven als er te veel vezels, vet of gas in zitten. Vaak ligt dat aan je dieet. Maar drijvende ontlasting kan ook het gevolg zijn van een gezondheidsprobleem zoals een infectie of prikkelbare darm. En ook de samenstelling van je darmbacteriën heeft er mogelijks iets mee te maken.

Lees ook: Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Drijvende stoelgang door dieet

Getty_wc_toilet_diarree_constipatie_2024.jpg

© Getty Images

Stoelgang is samengesteld uit water, bacteriën, onverteerde voedselresten, dode cellen en vezels. De verhouding van deze factoren kan variëren, afhankelijk van wat je hebt gegeten, je hydratatie en je darmgezondheid.
Drijvende stoelgang heeft meestal te maken met lucht. Een vezelrijk dieet en gas kunnen ervoor zorgen dat de ontlasting blijft drijven. Een dieet met veel vezels leidt tot een verhoogde bacteriële fermentatie tijdens de spijsvertering. Je produceert zo meer lucht die vast komt te zitten in de ontlasting, waardoor hij lichter wordt en gaat drijven. 
Sommige voedingsmiddelen zal je lichaam ook moeilijker verteren. Voeding, zoals bonen, spruitjes, broccoli en bloemkool, kunnen extra gasvorming veroorzaken. Maar ook suikers en suikervervangers (aspartaam, sorbitol, xylitol, sucralose) hebben dat effect.

Lees ook: Veroorzaken kolen winderigheid of krampen?

Opgeblazen gevoel door darmbacteriën

Maar waarom bevat de ontlasting van sommige mensen structureel meer gas, en dus meer drijfvermogen, dan de ontlasting van anderen? Recent Amerikaans onderzoek biedt mogelijks een antwoord op die vraag. De onderzoekers bestudeerden daarvoor het microbioom - de darmflora - van verschillende laboratoriummuizen en steriliseerden de ingewanden van een aantal van de proefdieren. Zo konden ze verschillende bacteriesoorten isoleren in de muizendarmen en de invloed van het aangepaste microbioom op de spijsvertering en de algehele gezondheid bestuderen.
Uit de resultaten bleek dat de ontlasting van sommige mensen blijft drijven door de bacteriesamenstelling in de darmen. Sommige bacteriën produceren namelijk meer gas dan andere. Zo zou de bacteriesoort ‘Bacteroides ovatus’ meer winderigheid veroorzaken. De onderzoekers vermoeden dat de bevindingen uit de muizenproeven ook voor mensen gelden, maar verder onderzoek moet dit nog hard maken. 

Lees ook: De hersen-darm-as (gut-brain-axis): bepalend voor stemming en gedrag

Signaal van gezondheidsprobleem

Als iemands ontlasting nooit zinkt, kan dit een indicatie zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals malabsorptie of een gastro-intestinale infectie.
Sommige infecties kunnen gas veroorzaken. Dat gas komt vast te zitten in de ontlasting, waardoor de dichtheid ervan afneemt. Dit kan leiden tot ontlasting die blijft drijven. Een voorbeeld hiervan is giardiasis, een parasitaire infectie.
Een verhoogde hoeveelheid vet in je ontlasting kan hem ook doen drijven. Dit is een teken dat je lichaam voedingsstoffen niet goed verwerkt. Als dat het geval is, is je drijvende stoelgang te wijten aan malabsorptie, het onvermogen van je lichaam om bepaalde voedingsstoffen goed te verwerken. Een aandoening die de vetopname beïnvloedt, is bijvoorbeeld de ziekte van Crohn.

Lees ook: Slijm bij de ontlasting kan wijzen op gezondheidsprobleem

Wanneer naar de dokter?

Drijvende ontlasting is meestal geen reden tot bezorgdheid, omdat dit vaak ligt aan gas dat vastzit in de ontlasting en aan een vezelrijk dieet. Maar je kan beter contact opnemen met een arts in de volgende situaties:

  • Je blijft last hebben van drijvende stoelgang en hij ziet er ook erg vettig uit
  • Je hebt last van chronische constipatie of diarree
  • Je ontlasting is erg licht of bleek 
  • Je urine is heel donker
  • Je begint ongewild gewicht te verliezen
  • Je hebt een onderliggende medische aandoening en ontwikkelt veranderingen in  je darmgewoonten

Lees ook: Bloed in de stoelgang: mogelijke oorzaken

Bronnen:
https://www.mlds.nl
https://scientias.nl
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram