Vrouw onvoldoende bekend met gunstige effect van bewegen op borstkanker

nieuws Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat voldoende beweging het risico op borstkanker met 20 tot 40 procent kan verkleinen. Tijdens de oktober Borstkankermaand 2007 start de Nederlandse Stichting Pink Ribbon daarom met een nieuwe campagne: ‘Beweeg! Geef borstkanker minder kans.’
Uit een enquête bij 500 vrouwen blijkt dat 31% van de ondervraagde vrouwen denkt dat er geen manieren zijn om de kans op borstkanker te verminderen. Meer dan de helft van hen ziet onderzoek als belangrijkste preventiemiddel; zowel onderzoek in het ziekenhuis (27%) als borstzelfonderzoek (40%). Gezonde voeding (21%) en niet roken (14%) worden ook als belangrijke preventiemiddelen genoemd. Van hen die weten dat er manieren zijn om de kans op borstkanker te verkleinen, wordt voldoende beweging spontaan door slechts 9% van de vrouwen genoemd.
Vijf dagen in de week een half uur matig intensief bewegen verlaagt het gehalte aan vrouwelijke geslachtshormonen in het lichaam en verkleint daarmee de kans op borstkanker bij vrouwen. 26% van de ondervraagde vrouwen haalt deze dagelijkse norm niet, maar eenderde geeft aan meer te willen gaan bewegen nu ze op de hoogte is van dit gunstige effect. Als vrouwen meer zouden gaan bewegen, doen zij dit het liefst door vaker een wandeling te maken (33%) of vaker te sporten (32%).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram