Oorsuizen en geneesmiddelen

In dit artikel
Oorsuizen en geneesmiddelen

dossier Meerdere aandoeningen kunnen aanleiding geven tot zg. oorsuizen waarbij men abnormale geluiden waarneemt. Dit fenomeen komt frequenter voor bij mannen dan vrouwen, neemt toe met de leeftijd, en gaat vaak gepaard met gehoorverlies.

Oorzaken

Verschillende oorzaken (otologisch, neurologisch, infectieus, medicamenteus, vasculair, anatomisch) zijn beschreven, maar met de behandeling van de oorzaak verdwijnt het oorsuizen niet altijd.
Ook kunnen geneesmiddelen de oorzaak zijn, in het bijzonder salicylaten, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, aminosiden, lisdiuretica, bepaalde antitumorale middelen. In dergelijke gevallen kan het oorsuizen verdwijnen bij stoppen van het verantwoordelijke geneesmiddel.

Behandeling

In België is geen enkel geneesmiddel geregistreerd voor de behandeling van oorsuizen.
De beschikbare studies suggereren een gunstig effect op het oorsuizen voor anti-aritmica zoals flecaïnide en mexiletine, maar ongeveer 50% van de patiënten in deze studies stopte de behandeling omwille van ernstige ongewenste effecten.
Er zijn weinig studies over de doeltreffendheid van benzodiazepines op het oorsuizen.
Op basis van de beschikbare studies, lijken anti-epileptica niet doeltreffend te zijn.
Gezien bij patiënten met oorsuizen frequent depressie aanwezig is, kunnen antidepressiva soms nuttig zijn.
Ginkgo biloba werd recent bestudeerd, maar de resultaten van de studies zijn tegenstrijdig.

Besluit

Als besluit kan gesteld worden dat het voor geen enkel geneesmiddel bewezen is dat het doeltreffend is in de behandeling van oorsuizen. Andere therapeutische maatregelen zoals hulpmiddelen om het oorsuizen te maskeren ( masking devices ) of er te laten aan gewennen ( Tinnitus Retraining Therapy ) zijn vaak te verkiezen. Het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, in het bijzonder antidepressiva of anxiolytica, kan overwogen worden om b.v. de angst, de slapeloosheid en de depressie die vaak gepaard gaan met het oorsuizen, te behandelen en op die manier de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren.

Lees ook: Wat als je overgevoelig bent voor geluid?

Lees ook: Lawaai en oorbeschadiging

Lees ook: Ziekte van Ménière: draaiduizeligheid, gehoorverlies en oorsuizen (tinnitus)

bron: Folia Farmacotherapeutica, maart 2004

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram