De APB lanceert een nieuw kwaliteitslabel voor de parafarmacie

nieuws De Algemeen Pharmaceutische Bond (APB), de overkoepelende federatie van de Belgische beroepsverenigingen van zelfstandige apothekers, lanceert een nieuw kwaliteitslabel voor parafarmaceutische producten. Zo krijgen consumenten de waarborg dat het om een kwaliteitsproduct gaat met erkende en gecontroleerde eigenschappen.

De parafarmaceutische markt bestaat o.a. uit volgende producten:
• Nutriënten (vitaminen, mineralen, aminozuren, omega-3 vetzuren, ...)
• Verzorgingsproducten (cosmetica)
• Voedingssupplementen die uit planten samengesteld zijn
• Babyvoeding
• Medische hulpmiddelen (zwangerschapstesten...)

Volgens een enquête van Test Aankoop gebruikt bijna 1 Belg op 2 regelmatig vitaminen, mineralen en voedingssupplementen (VMS): 17% neemt multivitaminen, 16% vitamine C en 13% omega-3. Gemiddeld besteedt elke Belg daar jaarlijks 9 euro aan.
De markt van parafarmaceutische producten kent een voortdurende groei. In 2006 steeg het aandeel ervan in de apotheek met 5%. Die stijging kwam er mede omdat een aantal geneesmiddelen verhuisden naar het segment van de parafarmacie. Tegelijkertijd zorgt de toenemende publiciteit over gezondheidsclaims ervoor dat de consument meer en meer twijfelt aan de waarde van die claims. Een studie van het Onderzoek- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) over gezondheidsclaims toont aan dat 70% van de consumenten gelooft dat de producenten liegen of informatie achterhouden. Ook wordt het gevaar almaar groter dat bv. supplementen met geneesmiddelen worden verward.
De uitgevoerde controles volstaan vaak niet om het risico op niet-conforme producten, qua samenstelling of gezondheidsclaims, volledig uit te sluiten.

Producenten die het label voor een product wensen te verkrijgen, moeten bij de labelcommissie een dossier indienen met volgende elementen:
• De volledige kwantitatieve en kwalitatieve formule van het product
• De vermeldingen op bijsluiter en verpakking
• De aanbevelingen voor een optimaal gebruik
• Volledige informatie over de basisgrondstoffen en het afgewerkt product
• De fysisch-chemische analyse
• De microbiologische analyse
• Bewijzen van geclaimde werking
• Conformiteit aan de wetgeving
De producten die het label verkrijgen worden vervolgens aan regelmatige en strikte controles onderworpen volgens de vooropgestelde richtlijnen van de Dienst Geneesmiddelenonderzoek (DGO) of nadat er een klacht over het product werd geformuleerd. Die controles dienen om na te gaan of het product in kwestie nog steeds volledig conform het ingediende en aanvaarde dossier is. Wanneer een product niet meer voldoet aan de vereiste kwaliteitsnormen, wordt het binnen de kortste keren van de markt gehaald, zoals dat ook bij farmaceutische producten het geval is. Elke aanpassing van de formule of aan de verpakking moet door de producent gemeld worden aan de Dienst van het label die nagaat of de aanpassingen voldoen aan de vooropgestelde eisen.
Alle gegevens van producten die het label dragen, worden opgeslagen in een databank en d.m.v. nieuwe software ter beschikking gesteld van de apotheker. Deze kan daardoor vanaf nu heel gemakkelijk strikt persoonlijke adviezen verstrekken. Zo kan de apotheker onder andere de exacte samenstelling van gelabelde producten terugvinden en verifiëren of de patiënt bvb niet allergisch is aan één of ander bestanddeel.

Lees ook: Kwaliteitslabel voor parafarmaceutische producten


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram