Waarom je je baby het eerste jaar best bij jou laat slapen

123-baby-slapen-bedje-12-15.jpg

nieuws

Kind en Gezin en Belgische kinderartsen raden, in navolging van de Amerikaanse Vereniging van Kinderartsen aan dat een baby zeker tot 6 maanden en bij voorkeur tot 1 jaar slaapt in de ruimte waar de moeder of de ouders ook zijn: de woonkamer, slaapkamer, ... Tot nu toe adviseerde Kind en Gezin om de baby tot 6 maanden bij de ouders te laten slapen.

Belangrijkste reden voor het aangepaste advies is het voorkomen van wiegendood, wat tot de leeftijd van één jaar kan optreden. Het kindje moet wel in een eigen bedje liggen ('co-sleeping') en niet tussen de ouders in hetzelfde bed slapen.

Nadien slaapt de baby bij voorkeur in een eigen kamer. Is dit niet mogelijk, zorg dan voor een apart hoekje waar het koeler en donker is.

In dezelfde kamer slapen

In dezelfde kamer slapen, heeft alleen maar voordelen, zoals:
• je kan het kind beter opvolgen;
• minder huilbuien,
• meer en betere slaap bij moeder en kind,
• toename in hoeveelheid moedermelk door meer frequente nachtvoedingen,
• grotere interactie en betere moeder-kindhechting,
• minder kans op wiegendood,
• minder scheidingsangst.
Mogelijk zijn er ook op de langere termijn voordelen voor de evenwichtige emotionele, affectieve, sociale en intellectuele ontwikkeling van het kind.

Niet in hetzelfde bed

Samen slapen met een baby in een volwassen bed (bed-sharing) of op de sofa wordt niet aangeraden. De zachte matras, dekbed, kussen en het lichaam van een volwassene en het ontbreken van spijlen, verhogen deze risico's. Wil je je kindje dicht bij jou, dan is de beste optie om zijn kinderbed tegen het grote bed aan te schuiven of te kiezen voor een aanschuifbed.
Een aanschuifbed, ook side-bed of co-sleeper genoemd, is een veilige manier om samen met je kind te slapen. Het side-bed heeft een open zijde die over het ouderlijk bed wordt geschoven, zo is de baby gemakkelijk bereikbaar, bv. voor het geven van borstvoeding. Het side-bed wordt vastgemaakt aan het grote bed, zodat er geen ruimte is tussen de 2 bedden en het niet kan wegschuiven. Het bed heeft ook een tussenhekje dat kan omhoog getrokken worden als de baby slaapt, om te voorkomen dat de baby in het ouderlijk bed rolt tussen de matras van het kinderbed en het ouderlijk bed terecht komt. Zodra de baby beweeglijker wordt, vanaf ongeveer 6 maanden, schakel je over naar een kinderbed dat in lagere stand kan worden gezet. Indien je je baby nog graag dicht bij je hebt, kan je dit bed tegen het volwassen bed schuiven.

Lees ook: Baby op slaapkamer ouders leidt niet tot gedragsproblemen later

Bronnen:
www.kindengezin.be/veiligheid/slapen/nabijheid-en-toezicht
http://www.kindengezin.be/img/wetenschappelijk-dossier-veilig-slapen-2008.pdf
https://www.ncj.nl/dossiers/preventie-wiegendood/adviezen-veilig-slapen
https://www.kuleuven.be/vesaliusonline/TekstTDNaulaers.pdf


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram