Slaapcoach Nathalie van Snuggles and Dreams over tutjes en duimen

minimi_tutje_baby.jpg

dossier

Slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams gaf ons al een hele hoop tips over hoe je een kindje kan helpen doorslapen. Maar hoe staat ze tegenover tutjes? En wat met kindjes die duimen?

Raad jij ouders af om tutjes te introduceren?

Helemaal niet. Er zijn veel baby’s die een heel grote zuigbehoefte hebben. Ze zouden zich daardoor zelfs overeten waardoor ze meer melk teruggeven. Ouders denken dan soms dat er sprake is van reflux, terwijl het maagje eigenlijk gewoon vol zit. Een tutje kan zeker helpen om aan die zuigbehoefte te voldoen. Ik vind het wel belangrijk om, als je borstvoeding geeft, eerst af te stemmen met je vroedvrouw of lactatiekundige voor je een tutje introduceert om zo speenverwarring te voorkomen. Zuigen aan een fopspeen is een beetje anders dan drinken aan een borst, en we willen natuurlijk niet dat het kindje zo een foute drinktechniek aanleert. Na een twee- of drietal weken is het meestal geen probleem meer om met een tutje te starten.

Lees ook: Wanneer slaapt een baby door?

Er zijn kindjes die tutjes aanvankelijk weigeren, maar waarbij de ouders blijven doorzetten tot het lukt.

Ja, inderdaad. Ze proberen alle verschillende merken (lacht). Maar een kindje horen huilen is moeilijk. We willen huilende kindjes instinctief sussen. Heel veel ouders voelen zich precies ook gesterkt als ze een tutje achter de hand hebben, bijvoorbeeld om een huilbui in de supermarkt te kunnen afwenden, maar je kan je kindje ook troosten met kusjes, knuffels, lieve woordjes enzovoort. Een speentje wordt trouwens bijna altijd een verslaving. Vaak is dat rond de leeftijd van vier maanden, maar soms ook al vroeger. Dan zien we dat het kindje ’s nachts, telkens als hij wakker wordt, begint te huilen en zo om z’n tutje vraagt. Soms zelfs elk uur en dat is best vermoeiend, zeker als je in een andere kamer slaapt en je telkens je bed uit moet.

“Ik raad aan om het speentje weg te nemen rond de leeftijd van vier maanden.”

Als je het tutje wegneemt rond de leeftijd van 4 à 5 maanden, zal hij het na twee, drie dagen al vergeten zijn en zal hij het ook niet missen. Nu, is je kindje al ouder en kan hij intussen z’n tutje wel al eigenhandig bedienen? Dan raad ik net aan om het te houden, omdat hij er dan wel sowieso troost uit haalt. Hang in dat geval vanaf de leeftijd van 6 maanden het tutje aan een knuffeldoekje (of meerdere), zodat hij dit makkelijker op de tast kan terugvinden en zichzelf kan bedienen.

Lees ook: Afgestemd opvoeden: tut of geen tut?

Lees ook: Hoe kan je kind het duimen afleren?

Hoe kan je het gebruik van een tutje afleren als er wel al sprake is van een gewoonte?

Vanaf 1 jaar kan je het speentje liefst enkel nog in bed gebruiken en rond 2,5 à drie jaar is de tijd aangebroken om afscheid te nemen, eventueel met behulp van de tutjesboom of zo. Je kan het natuurlijk ook vroeger wegnemen, maar op de peuterleeftijd is het iets makkelijker, omdat je je kindje dan al kan uitleggen wat er gebeurt. Normaal gezien zal hij trouwens niet de hele dag door duimen of een tutje nemen, maar bijvoorbeeld enkel als hij naar de televisie kijkt, in de auto zit of bij het inslapen. Afbouwen kan door op die bepaalde momenten afleiding te bieden. Die gewoontes doorbreken dus.

Lees ook: Wanneer is het tijd om het tutje weg te nemen of af te bouwen?

Lees ook: De impact van een tutje op het gebit van je kindje

Het kan zijn dat je baby begint te duimen als je het tutje afneemt. Of misschien verkoos hij altijd al z’n duim. Dat is moeilijker af te leren, maar ook in dat geval kan je best op de peuterleeftijd uitleggen dat het tijd is om ermee te stoppen. En tot die tijd kan hij zichzelf perfect troosten natuurlijk, dat bespaart je ’s nachts wel wat werk.

Nog een weetje: 90% van de kindjes die duimen stopt op eigen houtje voor de eerste verjaardag, omdat de zuigbehoefte vanzelf afneemt. Van de overige 10% zal 9% stoppen met duimen tegen de leeftijd van 5 jaar, als je natuurlijk als ouder je kindje daarbij ondersteunt.

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.


Lees ook: Stoppen met tutje? 'Denk als je peuter/kleuter'

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram