Een angststoornis gaat zelden vanzelf over

nieuws Iedereen is wel eens bang. Maar bij een angststoornis is die angst ongegrond: de omstandigheden vormen geen aanleiding voor de angst. Door een angststoornis gaat men op den duur doodgewone situaties vermijden. Een normaal leven leiden wordt dan moeilijk.
De term angststoornis is een verzamelnaam voor verschillende fenomenen. De obsessief-compulsieve stoornis (OCS) of dwangneurose is een psychiatrische stoornis met als kenmerk angstverwekkende gedachten (obsessies) en dwanghandelingen (compulsies). Een ongewenste gedachte keert steeds terug, vaak met een seksuele of agressieve inhoud. Dwanghandelingen kunnen dan gaan dienen om de gedachten als het ware te bezweren of te onderdrukken. Een paniekstoornis is een onverwachte aanval van een steeds terugkerende, overweldigende angst. Een fobie is een angst voor een specifiek object (bv. spinnen) of een specifieke situatie (bv een lift). Bij een gegeneraliseerde angst is er sprake van een voortdurende angst die het leven beheerst.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer twintig procent van de volwassen bevolking er ooit mee te maken heeft. Onder hen zijn twee keer meer vrouwen dan mannen.
Er is niet één specifieke oorzaak aan te wijzen voor angststoornissen. Het gaat om een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Sommige onderzoeken komen erop uit dat angst voor 40 procent erfelijk is. Verstoringen in stoffen die boodschappen tussen hersencellen doorgeven (bijvoorbeeld de neurotransmitter serotonine) spelen bij angst een rol. Daarnaast kan bijvoorbeeld een traumatische jeugdervaring de oorzaak zijn.

Angststoornissen treden nogal eens op in combinatie met depressie; ook bij dementie of het begin van een psychose kan angstig gedrag optreden.
Een angststoornis gaat zelden vanzelf over. Met behulp van cognitieve- en gedragstherapie en/of medicijnen zijn angststoornissen redelijk te behandelen. Medicijnen die de angst onderdrukken worden anxiolytica genoemd. Daarnaast worden kalmeringsmiddelen en anti-depressiva gebruikt.


Laatst bijgewerkt: maart 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram