voortplanting

Fopspeen en borstvoeding

nieuws 10/06/2002

Het gebruik van fopspenen wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie afgeraden omdat er een verband zou bestaan tussen het gebruik van fopspenen en het vroegtijdig staken van borstvoeding.

lees meer »

Borstvoeding maakt kinderen slimmer

nieuws 23/05/2002

Volgens een Deens onderzoek zijn kinderen die gedurende een lange periode borstvoeding krijgen, gemiddeld verstandiger dan kinderen die geen of slechts heel kort borstvoeding hebben gekregen.

lees meer »

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

dossier 25/04/2002

De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

lees meer »

Relatie tussen borstkanker en bevalling

nieuws 19/04/2002

Een Amerikaanse onderzoeksploeg heeft voor het eerst een mogelijke verklaring gegeven voor het feit dat jonge vrouwen bij wie borstkanker wordt vastgesteld, een dubbel zo hoog risico lopen op een dodelijke afloop indien ze de voorbije twee jaar bevallen zijn in vergelijking met andere vrouwen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Minder open ruggetjes door extra foliumzuur

nieuws 9/04/2002

Het verrijken van voedingsmiddelen met foliumzuur lijkt in de VS vruchten af te werpen. Sinds dit gebeurt, is het aantal geboorten van kinderen met een open ruggetje of een anencefalie (zonder hersenen) met respectievelijk 23 en 11 procent gedaald.

lees meer »

Cannabis remt groei baby

nieuws 1/04/2002

Vrouwen die tijdens de zwangerschap cannabis gebruiken, lopen het risico op groeiachterstand bij de foetus. Het effect van één joint per week zou vergelijkbaar zijn met het effect van 15 gewone sigaretten per dag.

lees meer »

Visconsumptie en vroeggeboorte

nieuws 12/03/2002

Zwangere vrouwen die tijdens de zwangerschap geregeld vis eten hebben minder kans op een vroeggeboorte dan vrouwen die geen of nauwelijks vis eten.

lees meer »

Spiraaltje beter dan pil

nieuws 1/03/2002

Het spiraal heeft meer voordelen en minder nadelen dan veel mensen denken. Dit schrijven Nederlandse gynaecologen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

lees meer »

Zaaddonor belast met erfelijke ziekte

nieuws 28/02/2002

Een spermadonor van wie tussen 1989 en 1995 het zaad is gebruikt in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, blijkt een zeer ernstige erfelijke hersenaandoening te hebben. Van het zaad van de man zijn achttien kinderen verwekt bij dertien ouderparen. De nakomelingen hebben 50 procent kans dat ze de ziekte ook hebben.

lees meer »

Geen antibiotica tijdens zwangerschap

nieuws 6/02/2002

Volgens een onderzoek van de University of Alabama die eind januari werd voorgesteld op de jaarvergadering van de Society for Maternal-Fetal Medicine in New Orleans hebben antibiotica tijdens de zwangerschap meer nadelen dan voordelen.

lees meer »

Eten als je zwanger bent

dossier 17/01/2002

Zwangere vrouwen moeten dit ontgetwijfeld vaak horen: "Schep nog maar eens op, je moet tenslotte voor twee eten". Waar of niet waar? Niet waar. Een extra portie is niet nodig, gezond en gevarieerd eten tijdens de zwangerschap is wel belangrijk en dit om verschillende redenen

lees meer »

Te veel geneesmiddelen tijdens zwangerschap

nieuws 15/01/2002

Volgens een Frans onderzoek worden er te veel geneesmiddelen gebruikt tijdens de zwangerschap. Gemiddeld werden per vrouw tijdens de volledige duur van de zwangerschap 13,6 verschillende geneesmiddelen voorgeschreven (vooral geneesmiddelen op basis van ijzer, in verband met maag- en darmstoornissen, pijnstillers en geneesmiddelen tegen huidaandoeningen).

lees meer »

Laag geboortegewicht risicofactor voor depressie

nieuws 27/12/2001

Er bestaat mogelijk een verband tussen een laag geboortegewicht en depressie op latere leeftijd. Mannelijke baby's die minder dan 3,2 kg wogen bij de geboorte zouden drie tot vier keer meer risico lopen om later een depressie

lees meer »

Rokers moeten langer proberen

nieuws 14/11/2001

Rokende vrouwen die proberen zwanger te geraken, doen daar gemiddeld twee maanden langer over dan vrouwen die niet roken of die er minstens een jaar eerder mee gestopt zijn.

lees meer »

Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws 8/10/2001

Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.

lees meer »

Leeftijd menopauze is genetisch bepaald

nieuws 14/09/2001

Onderzoekers van de Universiteit van Wageningen in Nederland zeggen dat de leeftijd waarop de menopauze intreedt voor 85% genetisch bepaald is. Vrouwen die willen weten wanneer ze in menopauze zullen gaan, moeten dus op de eerste plaats kijken naar de leeftijd waarop dat bij hun moeder of oudere zusters gebeurde

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram