immuunsysteem

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis

Syndroom van Reiter: een reactieve artritis
dossier 8/10/2015

De ziekte of het syndroom van Reiter is een vorm van ontstekingsreuma of reactieve artritis. Dat is een gewrichtsontsteking die optreedt als reactie op een infectie elders in het lichaam, meestal aan de darmen, urinewegen (urethritis) of geslachtsorganen, zoals een baarmoederontsteking (cervicitis).

lees meer »

Parelwratjes zijn zeer besmettelijk

dossier 30/07/2015

Veel kinderen hebben last van zogenaamde parelwratjes of waterwratjes (mollusca contagiosa). Parelwratjes zijn kleine en gladde, meestal witte of huidkleurige wratjes die als ze volgroeid zijn vaak een centraal kratertje vertonen.

lees meer »

HPV-vaccin: één dosis is waarschijnlijk genoeg

nieuws 22/07/2015

Een dosis humaan papillomavirusvaccin (Cervarix) geeft mogelijk dezelfde bescherming tegen HPV-infecties als twee en drie doses. Dat blijkt uit recent onderzoek bij meer dan 26.000 gezonde vrouwen tussen 14 en 25 jaar,

lees meer »

Meer antistoffen bij zwangerschap na eiceldonatie

nieuws 23/05/2015

Een zwangerschap is voor het immuunsysteem een grote uitdaging. De foetus is immers voor de helft lichaamsvreemd. Bij een zwangerschap die ontstaat door eiceldonatie is zelfs al het genetisch materiaal van het kind onbekend voor de moeder.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Operatie aan de amandelen bij volwassenen

Operatie aan de amandelen bij volwassenen
dossier 16/04/2015

Amandelen maken deel uit van het lymfkliersysteem en houden binnendringende ziektekiemen tegen. Zij bestrijden als een soort poortwachters de ziektekiemen die door de neus en de mond willen binnendringen.

lees meer »

Leven zonder milt of met een slecht werkende milt (asplenie)

dossier 22/01/2015

Men kan perfect leven zonder of met een slecht werkende milt. Mensen die geen milt hebben of bij wie de milt slecht werkt (functionele asplenie), zijn echter zeer kwetsbaar voor infecties, die zeer ernstig (‘fulminant’) kunnen verlopen. Ze moeten dan ook speciale maatregelen nemen om zich daartegen te beschermen.

lees meer »

Splenectomie: verwijderen van de milt

dossier 11/12/2014

De milt is een vuistgroot orgaan in de vorm van een koffieboon, dat linksboven in de buikholte ligt, tussen lever en maag, vlak onder de ribbenboog. Het is een kwetsbaar orgaan dat enigszins beschermd wordt door de onderste ribben.

lees meer »

Waarom is griep erger bij zwangere vrouwen?

nieuws 19/10/2014

In ons land worden alle zwangere vrouwen aangeraden om zich te laten vaccineren tegen de griep. Zwangere vrouwen hebben namelijk een verhoogde kans op een infectie en de infectie kan ernstiger zijn.

lees meer »

Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen?

Waar en wanneer kunt u een Hiv-test laten doen?
nieuws 28/09/2014

Er bestaan verschillende types van Hiv-test. Omdat het enkele weken duurt vooraleer uw lichaam na een besmetting antistoffen aanmaakt die door een test kunnen worden vastgesteld, heeft het geen zin om daags na risicoseks een hiv-test te doen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram