gewicht

Lege calorieën

Lege calorieën
dossier 27/04/2021

De restgroep in de voedingsdriehoek groepeert alle voedingsmiddelen die vaak lekker zijn maar strikt genomen niet bijdragen tot een gezonde voeding. Wat is er dan verkeerd met deze voedingsmiddelen?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Melk voorkomt hartziekten en diabetes

nieuws 11/03/2003

Mensen met overgewicht kunnen het risico op hartziekten en diabetes type 2 verminderen door regelmatig melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas te gebruiken. Magere of volle melk maakt geen verschil.

lees meer »

Oud: liever dik

nieuws 17/10/2001

Zelfs een gering gewichtsverlies verhoogt het overlijdensrisico bij ouderen boven 64 jaar. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Zij noteerden gedurende 3 jaar de gewichtsevolutie bij ruim 4.700 vierenzestigplussers.

lees meer »

Soft drinks leiden niet tot zwaarlijvigheid

nieuws 27/09/2001

Vier nieuwe studies van het Amerikaanse Georgetown Center for Food and Nutrition Policy komen tot het besluit dat er geen relatie bestaat tussen soft drinks en zwaarlijvigheid bij kinderen tussen 12 en 16 jaar. Ook zou er geen verband bestaan tussen het drinken van softdrinks en slechte eetgewoonten.

lees meer »

Hoge cholesterol voor een lang leven?

nieuws 11/03/2003

Mannen boven de 70 met een laag cholesterol leven minder lang dan hun leeftijdsgenoten met een hoger cholesterolgehalte. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in het Britse medische tijdschrift The Lancet (4 augustus). De studie analyseerde de cholesterolgegevens van meer dan 3.500 Japans-Amerikaanse mannen op Hawaï.

lees meer »

Sporten helpt vermageren

dossier 27/04/2021

Overgewicht ontstaat wanneer we méér energie innemen dan we verbruiken. Wie wil vermageren, moet dus zorgen dat hij méér energie verbruikt dan wordt aangevoerd. Dat kan op twee manieren: door minder te eten, en door méér te bewegen.

lees meer »

Zelfs kleine gewichtstoename heeft invloed op gezondheid

nieuws 16/07/2001

Zelfs een geringe gewichtstoename verhoogt bij mensen met een Body Mass Index tussen 22 en 24,9 (wat als een gezond gewicht wordt beschouwd) het risico op chronische gezondheidsproblemen. Het risico stijgt met de gewichtstoename. De BMI (gewicht in kg, gedeeld door de lengte in het kwadraat) is een eenvoudige manier om een gezond gewicht te berekenen. Een BMI boven 25 wordt beschouwd als overgewicht, boven 30 spreekt men van zwaarlijvigheid.

lees meer »

Anti-rookpil zou helpen om te vermageren

nieuws 11/03/2003

De anti-rookpil bupropion (merknaam Zyban) die ook in ons land op de markt is, zou ook helpen om sneller te vermageren. Oorspronkelijk werd dit geneesmiddel gebruikt als anti-depressivum, maar nu is het wereldwijd het meest gebruikte geneesmiddel om te stoppen met roken.

lees meer »

Waarom michelinbandjes rond de buik gevaarlijk zijn

nieuws 5/12/2019

Het is al langer bekend dat vetophoping rond de buik (het mannelijke type van vet) meer gezondheidsrisico's inhoudt dan (het vrouwelijke type van) vetophoping rond de heupen en de billen. Over de preciese oorzaken tast men evenwel in het duister.

lees meer »

Borstvoeding kan zwaarlijvigheid voorkomen

nieuws 11/03/2003

Borstvoeding kan het optreden van zwaarlijvigheid op latere leeftijd voorkomen, zo blijkt uit twee Amerikaanse studies die verschenen in het Journal of the American Medical Association. In de eerste studie van de Harvard Medical School werden meer dan 15.300 kinderen tussen 9 en 14 jaar bekeken. De kinderen die tijdens de eerste 6 levensmaanden borstvoeding kregen bleken tijdens hun tienerjaren minder last te hebben van zwaarlijvigheid dan hun leeftijdsgenoten die flessenvoeding kregen

lees meer »

Ook Magere mensen moeten sporten

nieuws 26/04/2001

Sporten vermindert het risico op een hartkwaal. Dit geldt ook voor mensen zonder overgewicht. Slank blijven kan de kans op een hartkwaal weliswaar verlagen, maar ook dan is het belangrijk om te blijven sporte

lees meer »

Magerzucht (ondergewicht)

Magerzucht (ondergewicht)
dossier 3/11/2015

Meestal lezen en horen we: overgewicht, obesitas, lijnen … Een aantal mensen wordt echter geconfronteerd met het omgekeerde probleem. Zij vinden zichzelf te mager, voelen zich daardoor niet goed in hun vel maar slagen er niet in gewicht bij te winnen.

lees meer »

Voeding na gastroplastie

dossier 14/03/2022

Gastroplastie is een operatie waarbij een deel van de maag werd verwijderd. Bij gastroplastie is de ingenomen voedselhoeveelheid sterkt beperkt. Hierdoor is het mogelijk dat er voedseltekorten ontstaan.

lees meer »

Borstvoeding voorkomt dikke kinderen en hartziekten

nieuws 2/02/2007

Kinderen die als zuigeling borstvoeding hebben gekregen hebben veel minder kans om later zwaarlijvig te worden. Dat blijkt uit een onderzoek in Beieren waarbij ruim 9.000 kinderen tussen 5 en 6 jaar betrokken waren (gepubliceerd in het nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde).

lees meer »

Vrouwen verdikken op belangrijke momenten in hun leven

nieuws 23/06/2008

Vrouwen zijn extra gevoelig om te verdikken op drie cruciale momenten in hun leven: bij het begin van de menstruaties, na een zwangerschap en na de menopauze. Dat blijkt uit een aantal studies die werden voorgesteld op het jaarlijkse congres van de North American Association for the Study of Obesity (NAASO).

lees meer »

Dikke kinderen, dikke volwassenen?

nieuws

Nogal wat ouders maken zich ongerust, wanneer hun baby, peuter of kleuter overdreven mollig of dik is. Dat is onterecht, want de hoeveelheid vet die een kind in de eerste levensjaren met zich meedraagt, staat niet in verband met de hoeveelheid vet die het op volwassen leeftijd zal verzamelen. Een dik kind met magere ouders,

lees meer »

Belg wordt groter

nieuws

De Belg wordt om de tien jaar gemiddeld 1,2 cm groter. Een kleuter van 3 is vandaag even groot en even goed ontwikkeld als een kleuter van 5 dat was een eeuw geleden.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram