Moet je meer eten als het koud is?

Laatst bijgewerkt: October 2015 | 9 reacties

dossier Wanneer het koud is, verbruikt je lichaam meer energie om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Je rilt van de kou en beweegt meer om het warm te krijgen wat je calorieverbruik verder opdrijft. Tenminste, als je lange tijd buiten bent.

Om je tegen de kou te wapenen start je best met een gezond ontbijt, bijvoorbeeld bruin brood met beleg, een tas melk of yoghurt en een stuk fruit. Een warme kop koffie of thee is ook welkom. ’s Middags een kom hete soep of een lekkere stamppotschotel van bijvoorbeeld rode kool, witte kool of savooikool smaken bij koud weer extra lekker.

Heb je meer vet nodig?

menu-stoofpotje-hutsepot-schaap-170_400_03.jpg
Het feit dat je relatief meer energie verbruikt als het koud is, is geen reden om de calorietoevoer onbezonnen op te voeren. Het argument dat je in de winter meer vet nodig hebt, gaat niet op. Haal liever wat meer energie uit een extra snede brood of wat extra groenten en aardappelen in de soep. In onze contreien waar het doorgaans niet veel kouder wordt dan een paar graden onder nul zal het bijkomende energieverbruik onder invloed van de kou trouwens minimaal zijn. Het advies dat we meer lichaamsvet moeten kweken om ons lichaam van extra isolatie te voorzien en onze lichaamstemperatuur zo beter op peil te houden is eveneens irrelevant in een land waar bijna de helft van de bewoners met overgewicht kampt. Bovendien worden de meesten in onze moderne maatschappij nog maar weinig lange tijd aan de kou blootgesteld. De auto is in de winter vaak het favoriete vervoermiddel, we kunnen over een ruim netwerk van openbaar vervoer beschikken, onze woon- en werkstek zijn van centrale verwarming voorzien en onze kleerkast biedt een ruim aanbod van koubestendige kledij.
Lekkere winterkost met veel groenten, eerder mager vlees en weinig vet past perfect in het kader van een gezonde, evenwichtige voeding en volstaat om de winterkou van bij ons te trotseren.

zie ook artikel : Gezonde winterkost.

Moet je minder drinken als het koud is?

Neen, ons lichaam blijft elke dag 2,5 liter vocht nodig hebben. Ongeveer 1 liter wordt aangebracht via de voeding. De resterende anderhalve liter moeten we bijdrinken. Water krijgt de voorkeur, hoewel warme dranken in de winter niet te versmaden zijn. Kies dan bijvoorbeeld voor kruidenthees, ontvette bouillon en lichte koffie.

zie ook artikel : Lekkere soep

zie ook artikel : Water doet leven!

Is alcohol een goede opwarmer?

Van een borreltje krijg je het niet warm. Integendeel, alcohol verhoogt het warmteverlies van het lichaam. Je zal het dus eerder koud krijgen. Een tas warme melk, chocolademelk, koffie, thee of soep zijn de beste opwarmers in de winter.

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 01/01/2015 , bijgewerkt op 29/10/2015

9 reacties

Moet je meer eten als het koud is?

door anoniem, 17 January 2013 om 21:10

dat laat ik aan gezondheid.be over die weten wat ze schrijfen ik lees graag hun mailtjesgroetjes

Moet je meer eten als het koud is: tas melk

door anoniem, 16 December 2012 om 11:55

Ja, ik vind dit ook één van de beste gezondheidssites op Internet en ben geabonneerd op hun Nieuwsbrief. Mijn 'haha.' was ook niet bedoeld als uitlachen maar lachen om hoe het eerste bericht gesteld was! En ik ben ook een liefhebster van de Vlaamse taal en geniet ervan als ik b.v. naar Canvas kijk...

Moet je meer eten als het koud is?

door anoniem, 24 November 2012 om 09:18

ik vind het altijd interessant om jullie nieuwsbrieven te lezen .er staan goede onderwerpen in.men kan er wat van leren en ook dingen toepassen.daarom dank ik alle medewerkers voor jullie inzet.

Moet je meer eten als het koud is: tas melk

door anoniem, 22 November 2012 om 19:12

hallo ik vind het ook altijd fijn als mijn broer die nu al jaren in friesland woont ,eens naar zijn eigen belgenlandje komt en dan dat friese taaltje te voorschijn haalt ook soms grappig om te horen.

Moet je meer eten als het koud is: tas melk

door Ilona Bloemendal, 22 November 2012 om 14:36

Een tas melk, ja leuk hé? In België vindt men kop, mok of beker misschien wel een raar woord? Ik ben ook Hollandse maar ik surf graag naar Gezondheid.be. (Misschien wel juist vanwege dat leuke Belgische taaltje!) Ik ben ooit op deze site gewezen door mijn moeder en sindsdien bezoek ik het regelmatig, zodra ik de nieuwsbrief heb ontvangen! Gezondheid.be heeft heel interessante onderwerpen en nuttige tips. Het Belgische taalgebruik vind ik als rechtgeaarde Hollandse Vlaanderen-fan een prettige bijkomstigheid! Als ik in Vlaanderen op vakantie ben kan ik ook altijd zo genieten van de sfeer, de gezellige mensen én van hun taal!

bekijk alle 9 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub