Laat u vaccineren tegen hooikoorts

Laatst bijgewerkt: March 2013 | 14 reacties
vacc-immunoth-hooik-allerg-170_400_03.jpg

tips Immunotherapie, ook desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd, is een relatief nieuwe behandelingsvorm voor hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis/conjunctivitis en allergische astma die veroorzaakt worden door pollen (van grassen, berken en andere bomen, onkruid). Een immunotherapie houdt in dat men het afweersysteem minder gevoelig maakt door de stof waarvoor u allergisch bent, bv. graspollen, in toenemende hoeveelheden toe te dienen zodat het immuunsysteem daarop gaat reageren. In feite wordt het kwaad met het kwaad bestreden. Doel is de allergische klachten drastisch te doen afnemen of zelfs geheel te laten verdwijnen, zodat u geen of alleszins veel minder medicamenten moet nemen.

Voor wie?
• Bij een luchtwegenallergie wordt immunotherapie voornamelijk aangeraden bij mensen met ernstige klachten bij wie de klassieke anti-allergische medicatie niet of onvoldoende werkt, niet verdragen wordt of wanneer de allergie gepaard gaat met astma die verergert.
Immunotherapie kan ook zinvol zijn bij mensen met een pollenallergie die gepaard gaat met een voedselovergevoeligheid voor bv. selder of wortelen (een zogenaamde kruisallergie).

• Immunotherapie mag alleen toegepast worden wanneer een in allergie gespecialiseerd arts met huid- en/of RAST-testen en eventueel een nasale provocatietest heeft aangetoond dat het effectief om een type I allergie gaat.

• Immunotherapie kan alleen toegepast worden wanneer u allergisch bent voor één of maximaal twee groepen allergenen omdat een relatief hoge dosis van het allergeen moet worden toegediend. Wanneer meerdere allergenen samen worden ingespoten, zouden de dosissen te veel verlaagd moeten worden waardoor ze niet meer doeltreffend zijn.

• Immunotherapie kan opgestart worden vanaf de leeftijd van 3 jaar voor kinderen met allergische rhinitis/conjunctivitis, en vanaf 5 jaar voor kinderen die ook allergisch astma hebben.


Wanneer wordt immunotherapie afgeraden?
• Bij kinderen beneden 3 jaar.
• Immunotherapie wordt niet gestart tijdens een zwangerschap, maar een lopende behandeling kan tijdens de zwangerschap worden verdergezet als ze goed verdragen wordt.
• Bij milde vormen van astma is immunotherapie mogelijk, maar bij ernstige astma die het hele jaar behandeld moet worden met inhalatiecorticosteroïden of dagelijks bèta-2-sympathicomimetica, wordt het afgeraden.
• Bij mensen met een hart- en vaatziekte of hoge bloeddruk die bètablokkers nemen.
• Bij mensen die lijden aan een ziekte die de werking van het immuunsysteem ernstig belemmert (bv. kanker)
• Bij mensen met chronische hart- of longaandoeningen.


Waarom immunotherapie?
Immunotherapie is een interessante optie voor mensen die veel last hebben van hun allergie. De effecten zijn vergelijkbaar met die van corticoïden die via de neus worden toegediend, en zijn superieur aan die van andere allergiegeneesmiddelen zoals antihistaminica en antileucotriënen. Meestal is er al tijdens het eerste jaar een vermindering van de klachten merkbaar.
Groot voordeel van immunotherapie is dat het effect minstens 6 tot 12 jaar aanhoudt nadat de behandeling is stopgezet.
Een bijkomend voordeel is dat het, alleszins bij kinderen, de kans op ontwikkeling van astma en andere allergieën vermindert.

Nadelen van immunotherapie zijn o.m.:
• het is een langdurige behandeling;
• risico op bijwerkingen;
• Er is vooraf geen zekerheid te geven over het uiteindelijke effect. Dat kan variëren van minder klachten bij dezelfde hoeveelheid medicijnen tot helemaal geen klachten zonder medicijnen. Helaas zijn er ook mensen bij wie immunotherapie helemaal niet helpt.

Morgen: Hoe werkt immunotherapie tegen hooikoorts

Bronnen
- UZ Gent - www.allergie.ugent.be/Allergie.htm
- Transparantiefiche Medicatie bij seizoensgebonden allergische rhino-conjunctivitis - www.bcfi.be
- Juryrapport Consensusvergadering ‘Doelmatige behandeling van allergische aandoeningen (rhinoconjunctivitis, astma, anafylaxie op hymenopteragif), anafylaxie en angio-oedeem’ RIZIV 2010 - www.riziv.fgov.be
- NHG-Standaard Allergische en niet-allergische rhinitis -
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_richtlijnen/k_nhgstandaarden/NHGStandaard/M48_std.htm


verschenen op : 27/03/2013

14 reacties

Laat u vaccineren tegen hooikoorts

door steemans walter, 26 April 2015 om 10:47

Ik werd 17 jaar gevaccineerd met bencard tegen hooikoorts door pollen van gras en voorjaarsbloemen.Uitstekend resultaat. Volgens zink en onze stofwisseling Ankh hermes NL door zinktekort blz 68

Laat u vaccineren tegen hooikoorts

door steemans walter, 26 April 2015 om 10:47

Ik werd 17 jaar gevaccineerd met bencard tegen hooikoorts door pollen van gras en voorjaarsbloemen.Uitstekend resultaat. Volgens zink en onze stofwisseling Ankh hermes NL door zinktekort blz 68

Bencard ? Anafylactische shock, immuunsysteemziekte

door anoniem, 16 January 2015 om 21:11

Komt Bencard weer op ? Deze therapie is nonsens. Ik werd in m'n puberteit (jaren '70 van vorige eeuw) daarmee behandeld. Was allergisch tegen alles, behalve "paard". Alsof paarden nooit exoparasieten meedragen. Wekelijks een spuit met allergenen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een anafylactische shock, toen ik 16 jaar oud was. Grote paniek. Onmiddellijk spuit met cortison ... Verdere voordelen bleken niet, want heden moet ik steeds anti-allergica innemen, puffs tegen astma. En naar verluidt is m'n immuunsysteem tegen allergenen nu in "overdrive", dank zij die Bencard, met alle gevolgen van dien. Opgelet, bijgevolg ! Het enige dat te doen valt, is overdreven kinderhygiëne uit de weg gaan, kinderen met natuurlijke allergenen in contact laten komen, zodat hun allergenen immuniteit zich op natuurlijke wijze kan opbouwen. Weer een zet van de farma-industrie ? Kom, mensen, laat asjeblieft de natuur haar gang gaan ... Bijkomende info: Ik ben 59 jaar.

Laat u vaccineren tegen hooikoorts

door an, 3 June 2013 om 10:29

Dit is helemaal niet nieuw! Mijn ouders hebben mij als kind (5-6j) laten behandelen (ben nu 33) en ik heb het als jonge twintiger herhaald. Telkens met succes. Wel rekening mee houden dat de therapie ruim 3 jaar duurt voor ie afgerond is.

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub