print 10 reacties |232.971x gelezen

Schimmelnagels (of onychomycose)

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd.
Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose.

Besmetting

Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig. Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels, zogeheten dermatofyten, die ook voetschimmel ('zwemmerseczeem') kunnen veroorzaken. Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Normaal is de nagel te dik om de schimmel door te laten maar nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, raken wel gemakkelijk geïnfecteerd.
Schimmelinfecties worden over het algemeen vrij ook gemakkelijk overgedragen op andere personen, douche- en badruimtes (ook thuis) zijn mogelijke (her)besmettingsbronnen.
Ook kun je 'jezelf' besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels aangedaan. Het is daarom verstandig om niet onnodig lang met een voetschimmel of een schimmelnagel te blijven lopen.

De ene persoon is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. Ook herinfecties gebeuren vaak bij personen die gevoelig zijn voor deze infecties, terwijl de behandeling soms minder goed aanslaat.
Personen die een minder afweer hebben (vb kanker, cortison-gebruik) hebben vlugger last van schimmelinfecties. Ook personen met diabetes en circulatiestoornissen zijn hier zeer gevoelig voor.

zie ook artikel : Diabetes

zie ook artikel : 'Etalagebenen' en Perifeer arterieel vaatlijden (claudicatio intermittens of PAV)

Preventie

• Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan uw voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
• Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
• Draag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
• loop niet op blote voeten, badslippers zijn beter
• gebruik geen houten of kurken vlonders in natte ruimtes - in de naden kunnen zich namelijk schimmelsporen nestelen, ook zijn deze vlonders niet goed schoon te maken

Geheel of gedeeltelijk verwijderen van de schimmelnagel is niet nodig. Wanneer de nagel vervormd of hinderlijk is, kunt u de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Een lelijk verkleurde nagel kan eventueel met nagellak worden afgedekt.

zie ook artikel : Test jezelf: Schimmelnagels

Behandeling

Schimmelnagels zijn eigenlijk onschuldig. Daar ze echter andere nagels kunnen besmetten, onesthetisch ogen en eventueel kunnen uitbreiden worden ze best behandeld. Omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit, en dus slecht bereikbaar is voor medicamenten, is de schimmelnagel lastig te behandelen. Keratine - de belangrijkste bouwstof van de nagel - is vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel-preparaten, die vaak in de vorm van een crème of een zalf worden toegepast.

Dat betekent dat u drie maanden medicijnen moet innemen. Als u zwanger bent of dat binnenkort wilt worden, of als u borstvoeding geeft, worden deze medicijnen afgeraden. Gedurende de kuur kan de anticonceptiepil minder betrouwbaar zijn.
Het is ook belangrijk dat u tijdens de behandeling met medicijnen een schimmelwerend produkt in uw schoenen strooit. (Schimmels zijn ook dood als men schoenen 1 nacht in de diepvries laat)
Na de kuur duurt het nog enkele maanden voordat de gezonde nagel het aangetaste gedeelte helemaal vervangen heeft.

verschenen op : 27-01-2014

 

Meer over:   schimmel- en bacteriële infecties     huidziekten     cosmetica     hygiëne     huid en haarverzorging     beauty     taboeproblemen     zwemmen     schimmelinfecties    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |232.971x gelezen

Reacties

kalknagels

door anoniem , 03 februari 2015 om 12:25

Ik heb gelezen dat jodium ook goed kan helpen tegen schimmelnagels , je moet dan s,morgens en s,avonds de nagel deppen met jodium .Kan ik dit gaan proberen of i ...

lees verder »

Schimmelnagels

door Martine , 30 augustus 2014 om 11:09

Ik heb beginnende schimmelnagels en wil graag met vickxs proberen dit weg te krijgen. Hoe smeer ik de vickxs op de nagels? Laat ik de nagels onbedekt? Dit is la ...

lees verder »

Schimmelnagels

door geeraerts , 28 augustus 2014 om 09:41

Pinpointe: help dat echt???? Wie heeft dit al gedaan? ...

lees verder »

Schimmelnagels

door anoniem , 14 mei 2014 om 00:33

De teenschimmel heeft mijn man verwijderd met Vick(borstverkoudheden)2 maal daags aanbrengen meer dan 3 maanden. Luchtig schoeisel dragen ...

lees verder »

schimmels

door Rita Vermeulen , 13 mei 2014 om 15:05

Graag had ik wat meer willen weten over de laser voor nagelschimmels. met vriendelijke groeten !Rita ...

lees verder »

Schimmelnagels

door Menno , 01 mei 2014 om 15:23

Scholl heeft hier goede producten voor. Bij de apotheek vaak duurder dan online. www.drogistplein.nl/scholl/ ...

lees verder »

Schimmelnagels

door claus christiane , 21 maart 2014 om 21:27

ik heb schimmelnagel maar weet geen raad hoe ik het kwijt wil het doet ook pijn als ik mijn schoenen aan doe ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub