Schimmelnagels

Laatst bijgewerkt: november 2015 | 100 reacties

dossier Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd.
Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose.

Besmetting

123-schimmeln- voet-170-01.jpg
Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig. Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels, zogeheten dermatofyten, die ook voetschimmel ('zwemmerseczeem') kunnen veroorzaken. Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Normaal is de nagel te dik om de schimmel door te laten maar nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, raken wel gemakkelijk geïnfecteerd.
Schimmelinfecties worden over het algemeen vrij ook gemakkelijk overgedragen op andere personen, douche- en badruimtes (ook thuis) zijn mogelijke (her)besmettingsbronnen.
Ook kun je 'jezelf' besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels aangedaan. Het is daarom verstandig om niet onnodig lang met een voetschimmel of een schimmelnagel te blijven lopen.

De ene persoon is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. Ook herinfecties gebeuren vaak bij personen die gevoelig zijn voor deze infecties, terwijl de behandeling soms minder goed aanslaat.
Personen die een minder afweer hebben (vb kanker, cortison-gebruik) hebben vlugger last van schimmelinfecties. Ook personen met diabetes en circulatiestoornissen zijn hier zeer gevoelig voor.

zie ook artikel : Diabetes

zie ook artikel : 'Etalagebenen' en Perifeer arterieel vaatlijden (claudicatio intermittens of PAV)

Preventie

• Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan uw voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
• Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
• Draag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
• loop niet op blote voeten, badslippers zijn beter
• gebruik geen houten of kurken vlonders in natte ruimtes - in de naden kunnen zich namelijk schimmelsporen nestelen, ook zijn deze vlonders niet goed schoon te maken

Geheel of gedeeltelijk verwijderen van de schimmelnagel is niet nodig. Wanneer de nagel vervormd of hinderlijk is, kunt u de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Een lelijk verkleurde nagel kan eventueel met nagellak worden afgedekt.

zie ook artikel : Test jezelf: Schimmelnagels

Behandeling

Schimmelnagels zijn eigenlijk onschuldig. Daar ze echter andere nagels kunnen besmetten, onesthetisch ogen en eventueel kunnen uitbreiden worden ze best behandeld. Omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit, en dus slecht bereikbaar is voor medicamenten, is de schimmelnagel lastig te behandelen. Keratine - de belangrijkste bouwstof van de nagel - is vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel-preparaten, die vaak in de vorm van een crème of een zalf worden toegepast.

Dat betekent dat u drie maanden medicijnen moet innemen. Als u zwanger bent of dat binnenkort wilt worden, of als u borstvoeding geeft, worden deze medicijnen afgeraden. Gedurende de kuur kan de anticonceptiepil minder betrouwbaar zijn.
Het is ook belangrijk dat u tijdens de behandeling met medicijnen een schimmelwerend produkt in uw schoenen strooit. (Schimmels zijn ook dood als men schoenen 1 nacht in de diepvries laat)
Na de kuur duurt het nog enkele maanden voordat de gezonde nagel het aangetaste gedeelte helemaal vervangen heeft.


verschenen op : 27/01/2014 , bijgewerkt op 01/11/2015

100 reacties

Schimmelnagels

door Lisa, 18 augustus 2017 om 14:19

Ik heb deze pagina (excilor.com/nl/hoe-kalknagels-te-behandelen/) gelezen en de adviezen ervan opgevolgd en nu ben ik er vanaf! Duurde wel een tijd. Omdat er zo veel verschillende schimmels zijn, werkt een middel voor de een wel en de ander niet.

Schimmelnagels

door anoniem, 27 juni 2017 om 16:49

Schimmelnagels zijn niet pijnlijk ,wel als je nagel te dik is natuurlijk dan geeft hij druk in je schoen.ga naar een goede pedicuur die weet er de juiste toepassing voor veel succes

Schimmelnagels

door anoniem, 13 maart 2017 om 16:23

ik heb zelf ook schimmel of kalknagels , iemand heeft mij aangeraden om 1 x per dag de nagels lichtjes te vijlen en er dan wat VICKS zalf op te vrijven,maar is dat wel goed? het kleur verminderd en de nagel wordt dunner.

Schimmelnagels

door anoniem, 12 mei 2016 om 19:10

gewoon voetenbadje met water en azijn.

bekijk alle 100 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub