Schimmelnagels

Laatst bijgewerkt: October 2017 | 109 reacties

dossier

Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel 'kalknagels' genoemd.
Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. De nagel wordt dik en brokkelig.

In een later stadium kan de nagel zelf geheel of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook pijnlijk zijn. De medische term voor de gele verkleuring en het brokkelig worden van de nagels is onychomycose.

Besmetting

f-123-schimmelinfectie-voet-10-17.jpg

Schimmels zijn bij iedereen op de huid aanwezig. Schimmelnagels ontstaan door dezelfde schimmels, zogeheten dermatofyten, die ook voetschimmel ('zwemmerseczeem') kunnen veroorzaken. Vocht en warmte geven de schimmels de kans zich in de huid en nagels te nestelen. Normaal is de nagel te dik om de schimmel door te laten maar nagels die beschadigd zijn, bijvoorbeeld door sporten of door het dragen van te nauwe schoenen, raken wel gemakkelijk geïnfecteerd.

Schimmelinfecties worden over het algemeen ook gemakkelijk overgedragen op andere personen, douche- en badruimtes (ook thuis) zijn mogelijke (her)besmettingsbronnen.
Ook kun je 'jezelf' besmetten: het begint vaak met één schimmelnagel en vervolgens raken er meer nagels aangedaan. Het is daarom verstandig om niet onnodig lang met een voetschimmel of een schimmelnagel te blijven lopen.

De ene persoon is gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere.

Ook herinfecties gebeuren vaak bij personen die gevoelig zijn voor deze infecties, terwijl de behandeling soms minder goed aanslaat.
Personen die een minder afweer hebben (vb kanker, cortison-gebruik) hebben vlugger last van schimmelinfecties. Ook personen met diabetes en circulatiestoornissen zijn hier zeer gevoelig voor.

zie ook artikel : Diabetes

zie ook artikel : 'Etalagebenen' en Perifeer arterieel vaatlijden (claudicatio intermittens of PAV)

Preventie

• Was uw voeten liefst zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan uw voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
• Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen.
• Draag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.
• loop niet op blote voeten, badslippers zijn beter
• gebruik geen houten of kurken vlonders in natte ruimtes - in de naden kunnen zich namelijk schimmelsporen nestelen, ook zijn deze vlonders niet goed schoon te maken

Geheel of gedeeltelijk verwijderen van de schimmelnagel is niet nodig. Wanneer de nagel vervormd of hinderlijk is, kunt u de nagel met een puimsteen of vijl bijwerken. Een lelijk verkleurde nagel kan eventueel met nagellak worden afgedekt.

zie ook artikel : Test jezelf: Schimmelnagels

Behandeling

Schimmelnagels zijn eigenlijk onschuldig. Daar ze echter andere nagels kunnen besmetten, onesthetisch ogen en eventueel kunnen uitbreiden worden ze best behandeld. Omdat de schimmel meestal aan de onderkant van de nagel zit, en dus slecht bereikbaar is voor medicamenten, is de schimmelnagel lastig te behandelen.

Keratine - de belangrijkste bouwstof van de nagel - is vrijwel ondoordringbaar voor de meeste anti-schimmel-preparaten, die vaak in de vorm van een crème of een zalf worden toegepast.

Dat betekent dat u drie maanden medicijnen moet innemen.

Als u zwanger bent of dat binnenkort wilt worden, of als u borstvoeding geeft, worden deze medicijnen afgeraden. Gedurende de kuur kan de anticonceptiepil minder betrouwbaar zijn.


Het is ook belangrijk dat u tijdens de behandeling met medicijnen een schimmelwerend produkt in uw schoenen strooit. (Schimmels zijn ook dood als men schoenen 1 nacht in de diepvries laat)
Na de kuur duurt het nog enkele maanden voordat de gezonde nagel het aangetaste gedeelte helemaal vervangen heeft.


verschenen op : 19/10/2017

109 reacties

Schimmelnagels

door anoniem, 25 October 2017 om 18:12

Ik had ook schimmelnagels en via een voetverzorgster ben ik er volledig vanaf geraakt. Ik heb bij de apotheker NALOC gekocht ( is een watersubstantie ) die men er dagelijks moet aanbrengen. Het duurt even maar na een zes maanden waren mijn nagels genezen

Schimmelnagels

door Berlinde Brackelaire, 24 October 2017 om 11:05

Duits product Sixtus Nagelschutzlösung werkt goed mits enig geduld. wwws.sixtus.de - kan via Amazon aangekocht worden, wordt ook door sommige voetverzorgers/schoonheidsspecialisten verkocht

Schimmelnagels

door Gerd, 23 October 2017 om 08:38

Ik heb al een fortuin uitgegeven aan de behandeling . Kostelijk en niets help. Regelmatig ingegroeide nagel . Eindelijk ontdekt dat Vicks helpt en goedkoop. Ben echt opgelucht wel volhouden om volledig resultaat te bekomen .Waarom zeggen dermatologen di n

Schimmelnagels

door Sylvain, 19 October 2017 om 11:13

Heb jaren Daktarin gebruikt zonder succes. Gebruik sinds enkele maanden Curanail en dat werkt wel. Medicijnen nemen is veel efficiënter maar slecht voor de lever. Gaat vaak gepaard met huiduitslag.

Schimmelnagels

door Marius Merchiers , 19 October 2017 om 10:12

Bij mij werkt alleen Terbinafine medicatie, dit is op doktersvoorschrift. Het werkt altijd maar je moet het 3 maanden innemen, elke dag 1 pilletje. Je ziet de schimmel langzaam opschuiven. Ik geloof eigenlijk alleen in schimmel intern bestrijden.

bekijk alle 109 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub