Sneltest endometriose

nieuws Onderzoekers van de KU Leuven hebben samen met collega’s uit Australië, Hongarije en Jordanië een sneltest ontworpen om endometriose gemakkelijk te kunnen opsporen.
Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Endometriose kan ook nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. Endometriose komt naar schatting bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. Omdat endometriose niet altijd herkend wordt, blijven veel vrouwen onnodig met pijnklachten rondlopen.
Om de diagnose van endometriose te stellen is meestal een laparoscopie nodig. Hierbij wordt via een minuscule insnede (van slechts anderhalve centimeter) ter hoogte van de navel een kijkinstrument ingebracht, waarlangs de organen van het kleine bekken rechtstreeks kunnen worden geëvalueerd. Via dezelfde weg kan, indien nodig, worden ingegrepen.
Met de nieuwe test zou endometriose eenvoudiger en sneller en ook in een vroeger stadium kunnen vastgesteld worden. Daarbij wordt een beetje baarmoederslijmvlies uit de baarmoederhals gehaald. Dit kan gebeuren via de vagina zoals men een biopsie neemt. Door de zenuwweefsels van het staal te analyseren, kan met bijna 100% zekerheid worden vastgesteld of er endometriose is.

Lees ook: Endometriose: 'Menstruatiepijn bij jonge meisjes is niet normaal.'


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram