CRT-pacemaker bij ernstig hartfalen

nieuws Jaarlijks wordt bij meer dan 15.000 Belgen voor het eerst hartfalen vastgesteld. Hartfalen kan het gevolg zijn van allerlei hartziekten, zoals hartinfarct, hartspierziekten of hartproblemen door hoge bloeddruk. De patiënt heeft vooral last van kortademigheid bij een zware of lichte inspanning, of zelfs in rust, naargelang de ernst van de aandoening. De vooruitzichten bij ernstig hartfalen zijn somber: 1 op 5 patiënten overlijdt binnen het half jaar. Bij de anderen wordt het een chronische aandoening met blijvende klachten, die soms voor veel hinder zorgen. Jaarlijks zijn er 60.000 ziekenhuisopnames wegens hartfalen.

Vroeger bestond de behandeling alleen uit geneesmiddelen en dieet. Voor degenen voor wie deze behandeling niet volstaat bestaat sinds een tiental jaren cardiale resynchronisatie therapie (CRT). Daarbij wordt een soort pacemaker, die met elektroden de pompfunctie van het hart stimuleert, ingeplant. Er zijn twee types CRT-apparaten: de CRT-P, die naast het ondersteunen van de pompfunctie ook werkt als een gewone pacemaker, en de CRT-D, die bovendien in geval van hartstilstand het hart met een schok terug activeert.
Jaarlijks wordt er in ons land bij ongeveer 530 mensen voor het eerst een CRT-apparaat ingeplant.

Uit een onderzoek van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezonheidszorg (KCE) blijkt dat CRT-P het leven met gemiddeld 16 maanden verlengt en het aantal ziekenhuisopnames voor hartfalen vermindert. Het zou kunnen dat CRT-D het leven nog wat meer verlengt, maar de weinige wetenschappelijke onderzoeken die hierover uitgevoerd zijn, zijn niet overtuigend. Het is ook onduidelijk of die eventuele meerwaarde opweegt tegen de bijkomende nadelen voor de patiënt (zoals onverwachte schokken) en de veel hogere kostprijs.

Het inbrengen van een CRT-apparaat vraagt speciale vaardigheden van de arts. Zelfs bij ervaren artsen krijgt 1 op 5 patiënten te maken met ernstige complicaties, zoals infecties of verwondingen aan het hart. Daarom beveelt de Europese Vereniging voor Cardiologie aan om alleen ziekenhuizen die jaarlijks minstens 20 van die ingrepen uitvoeren CRT -apparaten te laten inplanten. Het KCE stelt voor om dit minimum in België in te voeren. Momenteel halen slechts 15 van de 81 Belgische ziekenhuizen die deze ingreep uitvoeren deze drempel.

Het rapport is beschikbaar op de website van het KCE: http://kce.fgov.be/index_nl.aspx?SGREF=5260&CREF=18663

Lees ook: Hartfalen: oorzaken, symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram