Zon beschermt tegen kanker

nieuws Tegenwoordig verschijnen steeds meer berichten over huidkanker en de gevaren van de zon en aanbevelingen om ons te beschermen tegen overdreven zonblootstelling. Maar de zon heeft ook gezondheidsvoordelen. Ze beschermt namelijk tegen een aantal kankers.
Een groep Finse onderzoekers deed in dat verband een interessant onderzoek (European Journal of Cancer, april 2007). Ze vergeleken namelijk het aantal kankers in landen met weinig (Canada, Finland, Denemarken, Ijsland, Noorwegen, Schotland, Slovenië en Zweden) en met veel zon (Australië, Singapore en Spanje). Bovendien gingen ze na of mensen met een huidkanker (een indicatie van langdurige blootstelling aan de zon) minder andere kankers hadden dan mensen zonder huidkanker. In totaal werden ruim 400.000 gevallen van huidkanker en ruim 3,7 miljoen andere kankergevallen geanalyseerd. Bij de mensen met huidkanker werden ruim 46.000 andere kankers geregistreerd.
Hieruit bleek dat mensen met een huidkanker in zonnige landen duidelijk minder kans maken op een andere kanker (vooral van maag, darmen, lever, gal, pancreas, longen, borst, prostaat, blaas en nieren). Dat verschil was het meest uitgesproken bij mensen met een niet-melanoom huidkanker (een indicatie van cumulatieve blootstelling aan de zon), minder bij de melanomen (wat eerder gekoppeld is aan zonnebrand).


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram