UZ Gent ontwikkelt gel tegen vitiligo

nieuws De Gentse Universiteit heeft een nieuwe gel ontwikkeld waarmee de huidziekte vitiligo in bepaalde gevallen succesvol kan behandeld worden. Vitiligo is een huidkwaal waarbij (stukken) huid en/of haar hun pigment verliezen. Naar schatting een op de honderd mensen lijden aan de ziekte.
Vitiligo doet de huid en/of het haar op bepaalde plekken ontkleuren. Soms blijft dat beperkt tot enkele plekjes, maar de ontkleuringen kunnen ook uitdijen. De ziekte kan psychische en zelfs traumatische problemen veroorzaken. Patiënten worden vaak aangestaard en ze kunnen sneller verbranden door de zon.

Tot dusver werd de huidziekte behandeld met cortiscosteroïden-zalf of met ultraviolet licht. Tot nu toe kon vitiligo echter niet genezen worden en ook 100 procent repigmentatie was onmogelijk. De Gentse Universiteit, vakgroep dermatologie, ontwikkelde nu een nieuwe behandelingsmethode waarbij een gel wordt gemaakt van "goede", gepigmenteerde huidcellen van de patiënt. Er wordt wat huid weggesneden ter hoogte van het zitvlak waaruit huidcellen worden geïsoleerd die dan in een gel op de aangetaste huidvlek wordt aangebracht. Drie weken later krijgt de patiënt UV-stimulatie, waarop de vlekken opnieuw pigmenteren. De behandeling duurt meestal een tweetal maanden.

Gent heeft naar eigen zeggen zo'n honderd patiënten behandeld met de nieuwe techniek, en vindt de resultaten vooral opmerkelijk bij patiënten die op één plaats met vitiligo geconfronteerd worden. Zij genezen volgens de artsen van de vakgroep vaak volledig.

De transplantatie-techniek heeft het voordeel dat er in tegenstelling tot andere behandelingen geen littekens worden gemaakt, maar er een natuurlijke repigmentatie optreedt. Nadeel is dat de methode enkel bij kleine oppervlakten slaagkansen biedt en dat pas op het moment dat de witte vlekjes niet meer uitbreiden. ,,Twintig tot dertig procent van de patiënten komt voor de behandeling in aanmerking'', zegt dermatologe Nanny van Geel van het Universitair Ziekenhuis van Gent. ,,In de meeste gevallen moet de patiënt zich eerst hebben laten behandelen met de andere methoden en pas als die geen effect meer sorteren, kan de gel gebruikt worden. UZ Gent zal vanaf nu de techniek standaard toepassen.

Lees ook: Vitiligo: witte pigmentvlekken op de huid

Laatst bijgewerkt: november 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram