Physalis: kleine oranje bes als powerfood

In dit artikel
Physalis: kleine oranje bes als powerfood

dossier

De physalis is een mooie kleine, ronde, oranje vrucht die een beetje lijkt op een miniatuursinaasappel of een sinaasappelkers. De heerlijk zure smaak is vooral lekker in desserts en gebak, maar je kan de vrucht eigenlijk op duizend-en-een manieren eten.

Goudbes, Ananaskers, Kaapse Kruisbes, Winterkers, Peruaanse kruisbes, Kaapse kruisbes, Japanse lantaarn... De bijnamen voor de physalis zijn even talrijk als zijn variëteiten. De Kaapse Kruisbes is een kleine, ronde, oranjekleurige vrucht die oorspronkelijk uit Centraal- en Zuid-Amerika komt. Hij behoort tot dezelfde familie als de tomaat en heeft naast de voedingsvoordelen het voordeel dat je hem drie tot vier maanden kunt bewaren.

Lees ook: Hoe gezond zijn mandarijnen?

Hoe gezond is een physalis?

123-fruit-physalis-11-3.jpg
De physalis weegt gemiddeld tussen de 5 en 7 gram. Deze kleine bes, verpakt in een gouden kelk, zit boordevol vitaminen (B1 en B2, C, bètacaroteen) en is rijk aan mineralen (kalium, magnesium) en vezels. De physalis bevat weinig calorieën, slechts 36 kcal/100 g, weinig vet (1g/100g) en veel koolhydraten (6g/100g), en is een ideaal onderdeel van een evenwichtig dieet.


Lees ook: Met welke voeding kan je je immuunsysteem versterken?

Wat kan je doen met een physalis?

Met zijn sappige, aromatische vruchtvlees is de kruisbes heerlijk om zo te eten. Ze kunnen ook gebakken, gestoofd, gekruid of met chocolade bedekt worden, wat ze erg decoratief maakt. Ze kunnen bovendien als ontbijt, tussendoortje of dessert gegeten worden. Maar pas op dat je de bessen niet eet als ze nog groen zijn, want de zaden kunnen giftig zijn.

Lees ook: Waarom zijn blauwe bessen zo gezond?

Hoe kies en bewaar je ze?

Om je kruisbessen te kiezen, hou je het bakje in je hand. Als ze er heel licht uitzien, is de kans groot dat ze uitgedroogd zijn, zonder sap en smaak. De basis van de kelk moet perfect droog zijn. Je hoeft de kruisbes niet in de koelkast te leggen. Omringd door de kelk blijft hij drie tot vier maanden goed.

Lees ook: Hoe gezond is een kaki?


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram