ZWANGERSCHAP EN GEBOORTE

Getuigenis: “Ik had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap”

mijn verhaal 21/10/2022

Ongeveer 1,5 à 2 procent van alle zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijk. Daarbij groeit een vruchtje buiten de baarmoeder, meestal in de eileider, waardoor die alsmaar meer onder druk komt te staan en kan gaan openscheuren. Dat veroorzaakt een bloeding in de buik van de mama, die levensbedreigend kan zijn. Sofie vertelt haar verhaal.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wat is lupus en hoe herken je het?

Wat is lupus en hoe herken je het?
dossier 17/10/2023

Systeemlupus of systemische lupus erythematosus (SLE) is een veralgemeende auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat onze immuniteit (=afweer) zich op overdreven wijze tegen onszelf richt, o.a. door antistoffen te vormen die ontstekingsziekten veroorzaken.

lees meer »

De voordelen van een gentle sectio of natuurlijke keizersnede

De voordelen van een gentle sectio of natuurlijke keizersnede
dossier 27/05/2022

Bij een gentle sectio of natuurlijke keizersnede probeert men zoveel mogelijk de natuurlijke bevalling na te bootsen. De baby kruipt zelf uit de buik, de ouders worden meer betrokken en kunnen hun kindje zien geboren worden. De baby kan ook onmiddellijk bij de moeder terecht voor huid-op-huidcontact.

lees meer »

CAPA-IVM: Vruchtbaarheidsbehandeling zonder hormoonstimulatie

nieuws 22/03/2022

De VUB en UZ Brussel hebben een patiëntvriendelijker alternatief ontwikkeld voor in-vitrofertilisatie (IVF): CAPA-IVM. Deze nieuwe techniek elimineert de zware neveneffecten van een hormonenbehandeling en is een stuk goedkoper. Twee Belgische baby’s werden al geboren via CAPA-IVM.

lees meer »

De impact van vruchtbaarheidsbehandelingen op een relatie

boeken/interviews 14/03/2022

Vruchtbaarheidsproblemen kunnen een relatie zwaar belasten. De verschillende onderzoeken en behandelingen, de uitblijvende zwangerschap en de ouderrol die niet kan vervuld worden, hebben een impact op verschillende aspecten van het leven. Hoe kan je er dan best mee omgaan?

lees meer »

Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?

Wat kan je doen tegen haaruitval na de zwangerschap?
dossier 13/11/2023

Zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de groeicyclus van je haar verandert, waardoor je enkele weken na de bevalling – als de cyclus zich herstelt – plots opmerkelijk veel haar verliest. Er zijn wel enkele dingen die je kan doen om de haaruitval wat te beperken.

lees meer »

Wat bepaalt de kleur van je ogen?

Wat bepaalt de kleur van je ogen?
dossier 8/03/2022

Is de oogkleur van een baby voorspelbaar? Krijgen ouders die beiden bruine ogen hebben altijd kinderen met bruine ogen? Of zijn er nog andere factoren die een rol spelen bij het bepalen van de kleur van je irissen?

lees meer »

Zwanger: kan één glas alcohol kwaad?

video 20/05/2022

De meeste vrouwen weten het wel: geen alcohol drinken tijdens je zwangerschap. Maar waarom is dit zo en kan dat ene glaasje tijdens het diner ook geen kwaad? Sylvia Roozen (Maastricht University) onderzoekt de effecten en vertelt je erover in dit college van Universiteit van Nederland.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram