ziekten van het spijsverteringsstelsel

Geen rauw voedsel bij gebruik maagzuurremmers

nieuws 4/09/2014

Mensen die maagzuurremmers slikken doen er goed aan om geen rauwe voedingsmiddelen te eten. Dat zegt het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

lees meer »

Haverbrood is veilig voor coeliakie-patiënt

nieuws 7/08/2014

Haverbrood is een uitkomst voor mensen met gluten-intolerantie (coeliakie), want in tegenstelling tot tarwe, gerst en rogge bevat haver geen gluten, zo blijkt uit onderzoek aan de Universiteit Wageningen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Hepatitis C: hoe vermijd je besmetting?

nieuws 28/07/2014

Hepatitis C is een ontsteking van de lever, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. De lever - die vitale functies heeft zoals de afbraak van giftige stoffen en de aanmaak van proteïnen - gaat door de chronische ontsteking minder goed werken.

lees meer »

Wanneer laat u zich best testen op hepatitis C?

Wanneer laat u zich best testen op hepatitis C?
nieuws 27/07/2014

De overgrote meerderheid van de mensen die besmet zijn met hepatitis C hebben geen of nauwelijks klachten. Meer dan de helft van de geïnfecteerden weet dan ook niet dat ze besmet zijn, want ze voelen zich de eerste 10 tot 20 jaar na de besmetting nog gezond.

lees meer »

Video: Levercirrose

Video: Levercirrose
video 22/07/2014

In deze video wordt uitgelegd wat levercirrose is. Men vertelt je hoe levercirrose kan ontstaan en welke symptomen gepaard gaan bij deze leveraandoening. Tot slot komt aan bod hoe de diagnose wordt gesteld en wat de beste behandeling is bij levercirrose.

lees meer »

Toiletpas voor stomadragers

nieuws 23/05/2014

StomaVlaanderen heeft – in samenwerking met Unizo, Horeca Vlaanderen, Comeos en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen – de toiletpas voor stomadragers gelanceerd.

lees meer »

Stoma - darm (colostoma)

Stoma - darm (colostoma)
dossier 26/03/2014

Een stoma is een uitgang van de darm in de huid van de buik. Het moet worden aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten.

lees meer »

Brood vervangen erg ingewikkeld

nieuws 6/03/2014

De laatste tijd wordt er veel gediscussieerd over brood. Het zou ongezond zijn en een dikmaker. Maar kun je gezond eten zonder brood? Brood vervangen is erg complex en kan leiden tot tekorten, zegt het Nederlandse Voedingscentrum.

lees meer »

Coloscopie

Coloscopie
dossier 2/03/2014

Bij een colonoscopie onderzoekt de arts de binnenbekleding/het slijmvlies van de dikke darm. Hij doet dit door een flexibele slang - de colonoscoop - het lichaam van de patiënt in te brengen.

lees meer »

Kwart van Nederlanders heeft maag-darmklachten

nieuws 18/02/2014

Eén op de vier Nederlanders heeft klachten van maag of darmen die de kwaliteit van leven nadelig beïnvloeden. Mogelijke oorzaak is het gebruik van medicijnen, zoals paracetamol, maagzuurremmers en antidepressiva.

lees meer »

Glutenvrij dieet eenzijdig

nieuws 12/02/2014

Een glutenvrij dieet volgen zonder medische noodzaak en goede begeleiding kan de gezondheid schaden. Dat stelt de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). De patiëntenvereniging noemt een glutenvrij dieet modieus, maar eenzijdig.

lees meer »

Diarree is taboe op de werkvloer

Diarree is taboe op de werkvloer
nieuws 12/12/2013

Tot 20 keer per dag naar het toilet moeten, vele mensen zouden al voor minder hun wenkbrauwen fronsen. Toch is dit de bittere realiteit voor heel wat Crohn- en colitis-patiënten.

lees meer »

Ozonpieken verhogen kans op appendicitis

Ozonpieken verhogen kans op appendicitis
nieuws 21/10/2013

Kortdurende blootstelling aan hoge concentraties ozon verhogen de kans op een appendicitis. Dat blijkt uit een vijf jaar durend onderzoek in 12 Canadese steden gepubliceerd in het wetnschappelijke tijdschrift Environmental Health Perspectives.

lees meer »

Pijnstillers voor marathon zijn gevaarlijk

Pijnstillers voor marathon zijn gevaarlijk
nieuws 20/10/2013

Atleten die voor een maraton of een andere duurinspanning pijnstillers nemen, lopen een sterk verhoogd risico op allerlei gevaarlijke bijwerkingen. Zo hebben ze vier tot tien keer meer kans op complicaties zoals een hartaanval, een maagbloeding of nierfalen.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram