ziekten luchtwegen

Wat is beroepsastma?

Wat is beroepsastma?
dossier 2/06/2016

Ongeveer 10 à 15 % astmagevallen bij volwassenen ontstaat op het werk door een stof waarmee u vaak in contact komt. Beroepsastma treft vooral jonge mensen tussen dertig en veertig jaar oud. Niet meer in contact komen met de veroorzakende stof is de enige goede oplossing voor een bewezen beroepsastma.

lees meer »

Meer kans op astma en diabetes na een keizersnede?

nieuws 30/05/2016

Wie geboren wordt met een keizersnede heeft later 20 procent meer kans om ziekten als astma en diabetes te ontwikkelen. Dat zou te maken hebben met de eerste bacteriën die zich na de geboorte van een baby in de darm vestigen en die cruciaal zijn voor de ontwikkeling van het immuunsysteem.

lees meer »

Video: Hyperventilatie

Video: Hyperventilatie
video 23/05/2016

Hyperventilatie is een lichamelijke reactie op onderliggende emoties. Doordat het slachtoffer snel en diep ademt kunnen allerhande ziektetekens optreden.

lees meer »

Pulmonale hypertensie (PH)

dossier 12/05/2016

PH is een ziekte gekenmerkt door een toename van de druk in de longvaten. PH is een zeldzame en een ernstige ziekte met een overlevingsprognose van 2 à 3 jaar zonder behandeling.

lees meer »

Hoge Gezondheidsraad: hoe kan tuberculose uitgeroeid worden?

nieuws 9/05/2016

De Hoge Gezondheidsraad doet een dringende oproep tot een betere coördinatie van de initiatieven op het gebied van tuberculose in België. Hoewel het risico op tuberculose in België relatief laag is (8,6 per 100.000 inwoners in 2014), is het in onze grootste steden 3 keer zo hoog en minstens 10 keer hoger in de belangrijkste risicogroepen.

lees meer »

Zuurstoftherapie op reis: wat moet u doen?

nieuws 6/05/2016

Veel mensen met een longziekte zoals COPD, mucoviscidose of pulmonale hypertensie, hebben een zuurstofgebrek in het lichaam omdat ze onvoldoende zuurstof uit de ingeademde lucht kunnen opnemen. Met zuurstoftherapie kan extra zuurstof langs de neus en/of mond worden ingeademd.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Wat kunt u doen om astma bij uw kind te voorkomen?

nieuws 4/05/2016

Astma is een van de meest voorkomende chronische ziekten bij kinderen. Naar schatting zou 5 tot 10 % van de kinderen jonger dan 12 jaar astma hebben. Bij een kwart tot de helft van die kinderen verdwijnen de klachten bij het begin van de puberteit.

lees meer »

Kan u astma hebben zonder dat u allergisch bent?

nieuws 3/05/2016

Veel mensen denken dat astma alleen voorkomt bij mensen die allergisch zijn voor bijvoorbeeld plantenpollen, huisdieren, huistofmijt, bepaalde voedingsmiddelen... Maar sommige jonge astmapatiënten en veel mensen bij wie de astma op latere leeftijd ontstond, hebben geen enkele allergie.

lees meer »

Kinderen krijgen te vaak de diagnose astma

nieuws 5/04/2016

Meer dan de helft van alle kinderen met de diagnose astma heeft helemaal geen astma. Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een studie verschenen in het British Journal of General Practice.

lees meer »

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen

Stoom inhaleren gevaarlijk bij kinderen
nieuws 1/04/2016

Wanneer uw neus verstopt zit door een verkoudheid, kan stomen (het inademen van waterdamp) soms verlichting brengen. Volgens een Britse studie gepubliceerd in het British Journal of General Practice is echter niet aangetoond dat deze praktijk enig positief effect heeft.

lees meer »

Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?

Hoe kan je weten of je hooikoorts hebt?
nieuws 1/04/2016

Ongeveer 10 à 20 % of zowat 3 miljoen Belgen zou in mindere of meerdere mate aan een allergie voor pollen of hooikoorts (met een moeilijk woord pollinose, seizoensgebonden allergische rhinitis of rhinoconjunctivitis) lijden.

lees meer »

Toename van de griepactiviteit in België

Toename van de griepactiviteit in België
nieuws 14/03/2016

De meest recente gegevens van het WIV tonen voor de eerste week van maart opnieuw een toename van de griepactiviteit aan. Het aantal consultaties bij een huisarts voor een griepaal syndroom bleef tussen 29 februari en 6 maart toenemen.

lees meer »

Mannen kunnen écht zieker zijn van de griep dan vrouwen

nieuws 24/02/2016

Het is mogelijk dat mannen niet alleen kleinzerig zijn als ze dood lijken te gaan aan een griepje, maar dat ze ook effectief meer last hebben van het griepvirus. Dat is althans wat een onderzoek van de Britse Johns Hopkins Universiteit lijkt aan te tonen.

lees meer »

Vitamine D-tekort werkt chronische longziekte in de hand

Vitamine D-tekort werkt chronische longziekte in de hand
nieuws 14/02/2016

Een tekort aan vitamine D doet de longziekte COPD, ook gekend als ‘rokerslong’, sneller ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek van UZ Leuven. COPD of chronisch obstructief longlijden is een chronische longaandoening waarbij de capaciteit van de luchtwegen geleidelijk vermindert.

lees meer »

Griep is nu echt in het land

nieuws 4/02/2016

Wachtzalen van dokters zitten vol zieken. ‘We zitten met een beginnende griepepidemie en het aantal zieken zal alleen nog stijgen, verwachten we’, luidt het bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV).

lees meer »

Hoop op gentherapie bij mucoviscidose

Hoop op gentherapie bij mucoviscidose
nieuws 18/12/2015

Met een nieuwe vorm van gentherapie kan men muizen met mucoviscidose genezen. En ook celkweekjes van mucopatiënten reageren er goed op. Dat zijn bemoedigende resultaten van een nieuwe studie van de Onderzoeksgroep Moleculaire Virologie en Gentherapie van de KULeuven.

lees meer »

Fagg waarschuwt voor slecht gebruik antibiotica

Fagg waarschuwt voor slecht gebruik antibiotica
nieuws 14/12/2015

Antibacteriële resistentie is een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Infecties die we nu nog perfect kunnen behandelen, kunnen over enkele jaren opnieuw dodelijk zijn. Antibiotica worden immers minder doeltreffend omdat we ze té vaak en verkeerd gebruiken.

lees meer »

Astma verdwijnt na maagverkleining

Astma verdwijnt na maagverkleining
nieuws 27/11/2015

Mensen met ernstig overgewicht die astma hebben profiteren nog meer van een operatieve maagverkleining dan obese mensen zonder astma. De astmatische klachten verdwijnen, de longen functioneren aanzienlijk beter. Dat blijkt uit onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum.

lees meer »

Helpt tai chi bij chronische ziekten?

Helpt tai chi bij chronische ziekten?
nieuws 25/10/2015

Tai chi zou een gunstige invloed hebben bij oudere mensen met chronische aandoeningen als borstkanker, hartfalen, COPD en artrose. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek gepubliceerd in het septembernummer van het British Journal of Sports Medicine.

lees meer »

Meer astma bij dagelijks frisdrank of appelsap

Meer astma bij dagelijks frisdrank of appelsap
nieuws 16/10/2015

Kinderen die veel suikerhoudende drankjes krijgen zoals frisdrank, fruitdrank of appelsap, hebben meer kans om astma te krijgen. De ziekte lijkt verband te houden met het zogeheten vrije fructose, een vorm van suiker.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram