oogziekten

Wat bepaalt oogkleur? Antwoord ingewikkelder dan gedacht

nieuws 31/05/2021

Nederlandse en Britse onderzoekers vonden maar liefst vijftig bijkomende genen die een rol spelen bij het vormen van de oogkleur, wat het totaal van betrokken genen op 61 brengt. De inzichten kunnen onder andere nuttig zijn voor de behandeling van oogziektes en voor het oplossen van misdaden.

lees meer »

Wat kan je doen tegen oogirritatie?

nieuws 15/02/2021

Oogirritatie is een branderig, jeukend en/of schurend gevoel met tranende en/of rode ogen. Vaak heb je het gevoel dat er iets in het oog zit of verdraag je slecht veel licht. Wat kan je eraan doen?

lees meer »

Wat als je alcoholhoudende handgel in je ogen krijgt?

nieuws 11/01/2021

Het voorbije jaar kreeg het Antigifcentrum meer dan 65.000 oproepen. Een record. Opvallend was dat veel mensen informeerden naar wat je moet doen als je spatten alcoholgel in je oog krijgt. Snel handelen is de boodschap om blijvende oogschade te vermijden.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Kan een kind glaucoom hebben?

nieuws 9/11/2020

Glaucoom of 'groene staar' is een veel voorkomende ziekte van het oog. Het is meestal het gevolg van een te hoge druk binnen in het oog. Bij 2/3 van de kinderen is de aandoening in twee ogen aanwezig. Jongens hebben de aandoening twee keer zo vaak dan meisjes.

lees meer »

Getuigenis: Sofie liet haar ogen laseren (Lasik)

nieuws 9/06/2022

Sofie (34) was met een correctie van -7.25 sterk bijziend en besloot na overleg met oogarts Dr. Pierre Schauwvlieghe om haar ogen te laten laseren. “Twintig jaar lang zag ik wazig zonder bril of lenzen, en amper twee uur heeft het geduurd om dat wazig zicht weer haarscherp te krijgen."

lees meer »

Bionisch oog biedt hoop voor blinde personen

nieuws 21/01/2021

Australische onderzoekers werkten gedurende tien jaar aan een innovatief ‘bionisch oog’ dat nu klaar is om getest te worden op mensen. De technologie zou ook ten goede kunnen komen aan personen met andere aandoeningen, waaronder verlamming aan de ledematen.

lees meer »

Waar en hoe kan je een witte stok kopen?

nieuws 12/10/2020

De witte stok is het symbool van blindheid en slechtziendheid. Hij biedt blinden en slechtzienden de mogelijkheid om zich op straat te verplaatsen, en zo de automobilisten en voetgangers te wijzen op hun handicap. Waar en hoe kan je een witte stok kopen?

lees meer »

Hoe vaak moet je naar de oogarts?

nieuws 23/05/2022

De ogen zijn één van de meest kwetsbare organen van ons lichaam en een goed zicht is heel belangrijk in het dagelijks leven. Een check-up kan oogaandoeningen opsporen in het vroegste stadium en zo je zicht beschermen. Hoe frequent ga je dan best naar de oogarts?

lees meer »

Artificiële lens kan taak van de iris perfect overnemen

nieuws 16/09/2020

Onderzoekscentrum imec en Universiteit Gent hebben een elektronische contactlens ontworpen die in staat is om de pupilgrootte te vernauwen of verwijden, afhankelijk van de hoeveelheid licht die binnenvalt. Een potentiële oplossing voor mensen met een beschadigde iris.

lees meer »

Mondmasker kan droge ogen veroorzaken

nieuws 23/05/2022

Sinds de introductie van het mondmasker in het dagelijks leven klagen meer en meer patiënten over geïrriteerde en branderige ogen. Hoe komt dat nu juist, en wat kan je eraan doen?

lees meer »

Droge ogen: Meiboomklierdysfunctie

nieuws 21/08/2020

Meer dan 85% van de oorzaken van droge ogen zijn het gevolg van Meiboomklierdysfunctie (MGD). In zo'n geval werken de kliertjes van Meibomius onvoldoende, waardoor de buitenste olieachtige traanlaag te dun of van slechte kwaliteit is, en onze tranen voortdurend verdampen.

lees meer »

Droge ogen: oorzaken en behandeling

nieuws 21/01/2021

Meer dan 20% van de +45-jarigen wordt geconfronteerd met de symptomen van het droge oogsyndroom (DES – Drye Eye Syndrome). Naast zichtproblemen zijn DES-gerelateerde klachten de meest voorkomende reden waarvoor een oogarts geconsulteerd wordt.

lees meer »

Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?

Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?
dossier 22/07/2020

Glaucoom of 'groene staar' is een veel voorkomende oogziekte, vooral bij ouderen. De oorzaak ligt meestal bij een te hoge druk binnen in het oog waardoor onherstelbare schade aan de oogzenuw ontstaat.

lees meer »

Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?

Wat is glaucoom en kan je het voorkomen?
dossier 22/07/2020

Glaucoom of 'groene staar' is een veel voorkomende oogziekte, vooral bij ouderen. De oorzaak ligt meestal bij een te hoge druk binnen in het oog waardoor onherstelbare schade aan de oogzenuw ontstaat.

lees meer »

11 tips voor een goede zonnebril

nieuws 13/08/2020

UV-straling van de zon is niet alleen gevaarlijk voor de huid, maar ook voor de ogen. UV-straling kan ernstige oogaandoeningen en veroudering van ogen veroorzaken, zelfs als de zon niet volop schijnt of als je niet in de zon staat.

lees meer »

Test je beeldscherm

testen 18/02/2021

Beantwoordt je beeldscherm aan de minimale veiligheidsvereisten? Met dit eenvoudig testje kan je nagaan of je beeldscherm beantwoordt aan deze minimumnormen.

lees meer »

Tips om sneeuwblindheid te vermijden

Tips om sneeuwblindheid te vermijden
dossier 18/12/2019

Ogen zijn erg gevoelig voor de ultraviolette straling van de zon. In de bergen reflecteert de sneeuw het licht en door de hoogte is de UV-straling van het zonlicht heel sterk.

lees meer »

Test je kennis over glaucoom

testen 17/08/2019

In België zijn er tussen de 90.000 en de 100.000 mensen die te kampen hebben met glaucoom. Glaucoom is een verzamelnaam voor een aantal oogaandoeningen waarbij de druk in de oogbol verhoogt.

lees meer »

Gezonde voeding kan risico op oogziekte halveren

nieuws 30/08/2022

Dagelijks 200 g groenten eten, twee stuks fruit en twee keer per week vis, kan het risico op de chronische oogziekte leeftijdsgebonden maculadegeneratie bijna halveren. Zelfs mensen die erfelijk belast zijn met de ziekte kunnen het risico verlagen. Dat blijkt uit onderzoek het Rotterdamse Erasmus Gezondheid Onderzoek (ERGO).

lees meer »

Gentherapie voor erfelijke blindheid

nieuws 4/08/2017

Een bepaalde vorm van erfelijke blindheid kan behandeld worden met een nieuwe gentherapie. Dat blijkt uit een internationale studie van onder meer het UZ Gent gepubliceerd in het vakblad The Lancet.

lees meer »

Inwendige oogontsteking (uveïtis)

dossier 11/07/2022

Uveïtis is een ontsteking van het vaatvlies in het oog (uvea). Alle vormen van uveïtis kunnen leiden tot een tijdelijke of blijvende vermindering van het gezichtsvermogen.

lees meer »

Minder bijziendheid bij jongeren die veel buiten spelen

nieuws 17/01/2017

Jongeren die veel tijd buiten doorbrengen, hebben minder kans om bijziend te worden. Dat was al bekend uit eerder kleinschalig onderzoek, maar wordt nu bevestigd in een groot Europees onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine gepubliceerd in JAMA Ophthalmology.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram