symptomen en ziektetoestand

Mijn verhaal: de vergeten kinderen

mijn verhaal 8/11/2001

'Als je baby sterft, lever je vaak een dubbel gevecht: een gevecht met je eigen verdriet, maar daarnaast ook een gevecht voor het récht op verdriet.' Ouders vertellen over het verlies van een pasgeboren kind, het stilzwijgen van de omgeving en het leven na de pijn.

lees meer »

Cystitis vaak miskend

nieuws 2/10/2001

Vrouwen die lijden aan cystitis vrezen heel dikwijls dat ze een of andere ernstige aandoening hebben. Cystitis is een ongecompliceerde en veel voorkomende urineweginfectie bij vrouwen.

lees meer »

Boekhouders hebben het meest hoofdpijn

nieuws 13/09/2001

Volgens een Amerikaanse studie blijken boekhouders het vaakst hoofdpijn te hebben. 49% van de ondervraagde boekhouders hadden minstens één keer per week hoofdpijn. Bibliothecarissen kwamen op de tweede plaats (43%), gevolgd door ...

lees meer »

Cannabis verhoogt risico op wiegedood

nieuws 6/09/2001

Vaders die cannabis roken verhogen het risico op wiegedood van hun baby, schrijven onderzoekers van de University of California in San Diego. Het effect werd waargenomen bij vaders die roken bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

lees meer »

Hoop voor blinden

nieuws 28/08/2001

Amerikaanse wetenschappers hebben microchips geïmplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als dit experiment zou slagen betekent dat miljoenen blinden en slechtzienden weer zouden kunnen zien.

lees meer »

Man en vrouw hebben verschillende pijndrempel

nieuws 20/08/2001

Vrouwen klagen meer van pijn, hebben meer pijn en meer pijnlijke condities dan mannen,zo meldt een studie die gepresenteerd werd op Second International Conference on Women’s Health. En wat nog meer is: de kans dat haar pijn goed behandeld wordt is kleiner dan bij de man.

lees meer »

Over reuma : Reuma & artritis

boeken/interviews 9/08/2001

Meer dan twee miljoen mensen in Vlaanderen en Nederland lijden aan een of andere vorm van artritis of reuma. Velen onder hen dragen de pijn, vermoeidheid en toenemende onbeweeglijkheid jaren, zoniet heel hun leven, met zich mee. Dit boek wil geen mirakeloplossingen zoeken, maar biedt de lezer een aantal mogelijkheden die kunnen helpen om het leven draaglijker en aangenamer te maken.

lees meer »

Verband tussen chronische constipatie en depressie

nieuws 23/07/2001

Volgens een Engels onderzoek zouden vrouwen die lijden aan chronische constipatie meer kans maken om ook een depressie of angststoornis te hebben. Aan de studie werd deelgenomen door 34 vrouwen die gemiddeld 21 jaar aan constipatie leden. Ze werden onderworpen aan een aantal psychologische tests waarmee depressie, angst, zelfvertrouwen, enz. kunnen worden gemeten, en een speciale echografie om de rectale bloedstroom in beeld te brengen.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Pijnstillers kunnen chronische hoofdpijn veroorzaken

nieuws 14/07/2001

Overdreven gebruik van pijnstillers zoals aspirine tegen hoofdpijn kan bij jongeren aanleiding geven tot het ontstaan van chronische hoofdpijn. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Meir General Hospital in Israël. Zij volgden gedurende drie jaar een groep van 26 jongeren die leden aan chronische hoofdpijn.

lees meer »

Over hoofdpijn: Hoofdpijn en migraine

boeken/interviews 12/07/2001

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Bij de meeste onder ons is hoofdpijn van voorbijgaande aard, voor sommige mensen wordt het echter een voortdurend probleem dat hun leven ernstig ontwricht. De geneeskunde heeft niet altijd een passend antwoord. Bij Het Spectrum verscheen een handige gids ‘Hoofdpijn en migraine – recepten en adviezen om de pijn te verlichten’.

lees meer »

Hartziekten en plotse dood (acute hartdood )

dossier 5/07/2001

Plotse dood is één van de onderwerpen uit de geneeskunde die regelmatig de media-belangstelling haalt. Meestal betreft het dan het plotse overlijden van een goed getrainde atleet. Mensen waarvan men denkt dat zij in het bijzonder toch kerngezond zijn.

lees meer »

Gevaar: slaperige chauffeurs

nieuws 30/06/2001

Volgens een onderzoek van de Stanford Sleep Disorders Clinic and Research Center gesponsord door General Motors is vermoeidheid achter het stuur even zo niet gevaarlijker dan dronken rijden. De reactietijd van chauffeurs die vermoeid zijn ligt even laag als van chauffeurs die te veel gedronken hebben.

lees meer »

Zon en Ozon

dossier 28/06/2001

Een paar mooie zomerdagen volstaan om de ozonconcentraties in de lucht pijlsnel omhoog te doen schieten. Dat is vooral vervelend voor hart-en longpatiënten, maar ook gezonde mensen kunnen er last van hebben.

lees meer »

SOA van A tot Z

dossier 14/06/2001

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa), vroeger ook wel bekend als venerische ziekte, zijn een ziektes die vooral wordt overgedragen door seksueel contact.

lees meer »

Epidermolysis Bullosa

dossier 31/05/2001

Kinderen met een huid zo fragiel als een vlinder... Helaas is deze aangeboren huidziekte heel wat ernstiger dan deze poëtische zin laat uitschijnen. Het grootste kenmerk is het makkelijk vormen van blaren en erosies ter hoogte van de huid en de slijmvliezen.

lees meer »

Plotse dood en het Brugada - syndroom

dossier 24/05/2001

Enkele jaren geleden werd er een nieuw syndroom, nu gekend als het Brugada-syndroom, beschreven. Dit syndroom kan acute hartdood veroorzaken bij schijnbaar gezonde personen met een normaal gevormd en functionerend hart.

lees meer »

Galblaasoperatie (cholecystectomie)

Galblaasoperatie (cholecystectomie)
dossier 17/05/2001

Vaak bevat de galblaas stenen of raakt ze geïnfecteerd, hetgeen het functioneren belemmert. Iedereen kan afwijkingen aan de galblaas krijgen, maar mensen die te zwaar zijn en mensen tussen 35 en 55 jaar oud lopen meer risico.

lees meer »

Beter lui dan moe?

nieuws 9/05/2001

Volgens de Duitse wetenschapper Peter Axt is het gezonder lui te zijn dan moe. Axt publiceerde een boek "Over de vreugde der luiheid". Daarin adviseert hij om minstens de helft van de vrije tijd al rustend door te brengen.

lees meer »

Mijn verhaal: leven met Ehlers-Danlos

mijn verhaal 26/04/2001

Het verhaal van Simonne,moeder van 4 kinderen die pas na de laatste zwangerschap te horen krijgt dat ze lijdt aan EDS,terwijl ze tijdens al haar vorige zwangerschappen "wel altijd wat" had. Ook het jongste kind,Mexx heeft EDS.

lees meer »

Slaappositie en nierstenen

nieuws 22/04/2001

Mensen die altijd op één zijde van het lichaam slapen, maken deze zwaarbelaste kant extra gevoelig voor het ontwikkelen van nierstenen. Dit meldt The Journal of Urology.

lees meer »

Speciale oefeningen helpen tegen incontinentie na prostaatwegname

nieuws 4/04/2001

Een van de grote problemen na wegname van de prostaat (prostatectomie) in geval van kanker is het hoge risico op urine-incontinentie. Uit een studie aan de Universiteit van Leuven blijkt dat een speciaal oefenprogramma zowel de duur als de ernst van de incontinentie gevoelig kan verbeteren.

lees meer »

Vier Belgen op tien hebben rugpijn

nieuws 30/03/2001

Volgens een enquête van Dimarso uitgevoerd in opdracht van de Belgian Pain Society hebben vier Belgen op tien de voorbije zes maanden te kampen gehad met lage rugpijn. Bij de meeste ondervraagden duurde de rugpijn minstens één dag, bij de helft zelfs meer dan 20 dagen

lees meer »

Brandwonden: water, de rest komt later

Brandwonden: water, de rest komt later
dossier 1/03/2001

Door snel en correct te reageren, kan de omvang en de ernst van een brandwonde vaak sterk beperkt worden. Maar wat betekent dit concreet? Wat moet je doen, en vooral niet doen wanneer iemand zich verbrandt?

lees meer »

Verband tussen Inflammatoire darmziekten en colonkanker

nieuws 22/02/2001

Mensen met familieleden die lijden aan inflammatoire darmziekten (Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa) en colonkanker zullen in 8 op de 10 gevallen ook colonkanker ontwikkelen. Dat blijkt uit een studie van het Zweedse Karolinska Institutet in Stockho

lees meer »

Marfan Syndroom

dossier 22/02/2001

Het syndroom van Marfan is een erfelijke aandoening die veroorzaakt wordt door de afwezigheid of de abnormale functie van fibriline, een eiwit dat deel uitmaakt van het bindweefsel.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram