Herbruikbare luiers

door José Delameilleure, 11 December 2010 om 13:51 - naar artikel

Het artikel over luiereczeem bevat een aantal fouten over herbruikbare luiers. Zo schrijft u dat wegwerpluiers even belastend zijn als herbruikbare luiers. De realiteit is dat wegwerpluiers veel meer belastend zijn voor het milieu. Het waterverbruik voor wegwerpluiers (in het hele fabricatieproces) is even groot als bij de wasbare luiers. Bovendien is het grondverbruik veel hoger, worden niet hernieuwbare grondstoffen (petroleumderivaten voor de absorberende gel) gebruikt en is er inderdaad een enorme afvalberg: 1000 kg per kind dat herbruikbare luiers gebruikt.
Bovendien zijn wegwerpluiers niet goed voor de huid van de baby: ze zijn zo absorberend dat ze ook vocht uit de huid van de baby trekken, waardoor je veel meer zalfjes moet smeren.
Wanneer herbruikbare luiers gebruikt worden, is de huid van de billetjes inderdaad natter, maar bij regelmatig verversen mag dat geen probleem opleveren.
Trouwens: in wegwerpluiers zit zoveel chemische rommel dat de kans op luierallergie veel groter is.
Indien u meer wil weten over herbruikbare luiers mag u me steeds contacteren, ik treed regelmatig op als luierexpert voor de Milieu Advies Winkel in Gent.
Vriendelijke groeten,
jose

Herbruikbare luiers

door anoniem, 03 April 2011 om 17:31 - naar artikel

Katoenen luiers zijn -zoals in de reactie van Jose al staat- zeker niet even belastend voor het milieu als wegwerp.
Vele nieuwere soorten herbruikbare luiers hebben trouwens een drooghoudend laagje: dit laagje laat het vocht wel door naar de onderliggende absorberende laag, maar houdt het niet vast, waardoor de billen ook niet nat zijn (tenzij je te lang wacht met verversen natuurlijk). Ik heb zelf goede ervaringen met Itti Bitti's, welke zeer handig zijn in gebruik (niet moeilijker dan wegwerp). Bovendien zijn ze super schattig en heeft meestal niemand het door dat dit een luier is. Vorige zomer dachten vele mensen dat mijn dochtertje gewoon een leuk broekje aan had boven haar luier.

Wat nog beter is tegen luieruitslag is babyzindelijkheidscommunicatie: baby's geven al vanaf de geboorte signalen als ze moeten plassen en kaka doen. Als je op deze signalen reageert blijven ze beseffen dat ze plassen en kaka doen. Mijn dochtertje van 9 maanden heb ik daarnet even boven de wc gehouden omdat ze aan het jammeren was. resultaat: een plasje in de wc, een nog droge luier, en een vrolijke baby.
Ik heb nog amper kaka-luiers, en ook na een dutje of 's nachts is ze regelmatig droog, als ik haar vlug genoeg boven het potje hou als ze wakker wordt.
Baby's plassen (in het begin) helemaal niet graag in een luier. Je ziet dit vaak doordat ze plassen, net op het moment dat je ze wil verversen. Baby's bij wie er op hun plas-signalen wordt gereageerd leren niet dat het normaal is om in een luier te plassen, om het achteraf weer te moeten afleren. Ze blijven beseffen dat ze plassen, waardoor ze ook veel vlugger zindelijk zijn zonder enige dwang.

reageer op dit bericht

pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt