blikjes besmet met urine van ratten?

door anoniem, 04 October 2004 om 11:04 - naar artikel

Er circuleert momenteel een e-mail ivm de ziekete leptospirose. Volgens deze mail kan besmetting veroorzaakt worden door het drinken van blikjes. Deze zouden mogelijk besmet zijn met rattenurine. Men raadt aan de bovenkant van alle blikjes te reinigen met water en detergent. Mij lijkt dit nogal vergezocht. Kan U mij hierover Uw mening geven.

ziehier de inhoud van de mail:
Artikel verschenen op "Caducée", professionele informatiebron in de medische sector.
Onlangs is een persoon in absurde omstandigheden gestorven. Hij was op een zondag per boot met vrienden vertrokken en had blikjes drank in de frigo van de boot gezet. De volgende dag werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar hij 's anderendaags overleed. Een autopsie heeft uitgewezen dat het ging om een snel intredende infectie met leptospiren, veroorzaakt door een blikje waaruit hij op de boot gedronken had, zonder de inhoud in een glas te gieten. Het onderzoek van de blikjes heeft bevestigd dat zij besmet waren door urine van een rat, die leptospiren bevatte. De persoon in kwestie heeft vermoedelijk het bovenste deel van het blikje niet gereinigd vooraleer er van te drinken. Het blikje was besmet door urine van een rat, die giftige en dodelijke stoffen bevat, waaronder leptospiren, die leptospirose veroorzaken. Drank in blikjes, en andere voedingswaren in gelijkaardige verpakking, worden gestockeerd in magazijnen die dikwijls wemelen van knaagdieren. Zij worden vervoerd naar de verkooppunten, zonder eerst gereinigd te worden. Telkens wanneer u een blikje koopt, reinig zorgvuldig het bovenste deel met water en een detergent, alvorens ze in de ijskast te zetten. Beter nog, koop geen blikjes. Volgens een studie van INMETRO (Spanje) zijn de deksels van drankblikjes méér besmet dan openbare toiletten. De studie wijst uit dat de hoeveelheid kiemen en bacteriën op de deksels van drankblikjes zo erg is, dat ze absoluut met water en een detergent moeten gereinigd worden. Gelieve deze boodschap aan zoveel mogelijk mensen te verspreiden. Ontvangen van de Personeelsdirectie van het kantonaal hospitaal van Genève.

J.-M. BOUQUIAUX
Premier Attaché Ministère de la Région Wallonne
Direction générale de l'Agriculture Division de la Politique Agricole
Direction de l'Analyse Economique Agricole,
Chaussée de Louvain, 14
Bureau Bd/2/08
5000 Namur
Tel : 081- 64 94 54

blikjes besmet met urine van ratten?

door redactie, 04 October 2004 om 11:12 - naar artikel

wij hebben navraag gedaan en zie wat we ontvingen als antwoord: de besmetting zou dus zeker via deze weg kunnen maar de symptomen van zijn ziek-zijn komen blijkbaar niet overeen met leptospirose;
de redaktie

C’est très possible surtout si les cannettes de boisson ont été dans l’eau. En fait la maladie est transmise par l’urine des rats (parfois d’autres animaux comme les cochons) et donc si les cannettes ont été en contact avec de l’eau contaminée, ce qui est très plausible près d’un bateau, l’histoire est probable
Ceci dit, il y a pour moi une incubation de 10 jours et ^donc il est peu probable qu’il ait eu des symptômes le lendemain.
De plus c’est une maladie qui très sensible aux antibiotiques, même la pénicilline. Je suppose qu’après quelques jours à l’hôpital, on lui a donné des antibiotiques.
Bref, Ok pour le mode de transmission. Beaucoup de doutes sur l’histoire de la maladie chez ce patient

Mvg

Dr René Snacken
Head of the Department Epidemiology-Toxicology
Scientific Institute of Public Health
rue J.Wytsman 14
1050 Brussels (Belgium)

blikjes besmet met urine van ratten?

door anneliese stultiens, 27 August 2008 om 15:00 - naar artikel

deze mail ciculeert dus heden nog steeds!
Ik zal er geen blikje minder om drinken en ook geen koetje minder aaien of het pootje baden in de beek ervoor laten!
27 augustus 2008

reageer op dit bericht

pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt