ziekten van het zenuwstelsel

Gentherapie voor Parkinson

nieuws 22/10/2002

In Nieuw-Zeeland wordt momenteel een eerste studie bij mensen met gentherapie voor Parkinsonpatiënten gestart. De therapie probeert een bepaald soort cellen in de hersenen

lees meer »

Mogelijke oorzaak ME gevonden

nieuws 15/10/2002

Britse wetenschappers denken de oorzaak of een van de oorzaken van het chronisch vermoeidheidssyndroom (ME) te hebben gevonden. Zij vermoeden dat een verstoorde balans in de hersenen tussen bepaalde fosfolipiden,

lees meer »

Aspirines helpen tegen Alzheimer

nieuws 26/09/2002

Wetenschappers hebben weer meer bewijzen gevonden voor de beschermende werking van aspirine tegen allerlei gezondheidsproblemen. Amerikaanse onderzoekers geloven dat het inmiddels honderd jaar oude aspirientje kan beschermen tegen Alzheimer.

lees meer »

Overdracht Creutzfeldt via bloed is mogelijk

nieuws 7/09/2002

Onderzoekers in Schotland hebben aangetoond dat de gekkekoeienziekte BSE via bloedtransfusie kan worden overgedragen bij schapen. Na een eerste schaap is nu ook een tweede dier gestorven aan het experiment, twee dieren zijn ziek. Bloedbankenorganisatie Sanquin in Amsterdam heeft de eerste uitkomsten van het onderzoek dat dit najaar wordt gepubliceerd, dinsdag naar buiten gebracht. Het experiment roept de vraag op of ook mensen de ziekte via bloedtransfusie kunnen oplopen.

lees meer »

Cannabis verlicht pijn MS-patiënten

nieuws 6/09/2002

Cannabis verlicht pijn en spierspasmen bij MS-patiënten, zo blijkt uit een Britse studie die op 19 augustus werd voorgesteld op het 10th World Congress on Pain in San Diego, California.

lees meer »

Hoge bloeddruk kan leiden tot Alzheimer

nieuws 27/07/2002

Een verhoogde bloeddruk, een hoog cholesterolgehalte, een verhoogde bloedsuiker en overgewicht zijn niet alleen risicofactoren voor hartziekten, maar zouden ook het risico op Alzheimer verhogen,

lees meer »

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen
dossier 25/07/2002

Er bestaan een hele reeks zalven, sprays, gels, oliën, enz. die spier-, gewrichts- en andere pijnen moeten helpen verlichten. Of ze daadwerkelijke enige zin hebben, is voor de meeste van deze producten twijfelachtig.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Vitaminen kunnen Alzheimer voorkomen

nieuws 17/07/2002

Mensen die een dieet volgen dat veel vitamine E en C en Beta-caroteen bevat, zouden minder kans lopen om op latere leeftijd de ziekte van Alzheimer te krijgen. Ook rokers die veel flavonoïden en Beta-caroteen via hun voeding binnenkregen, hebben een lager risico.

lees meer »

Meningitis beschadigt hersenen

nieuws 13/07/2002

Mensen die een bacteriële meningitis-infectie overleven zonder zichtbare letsels, kunnen toch hersenschade oplopen die tot blijvende mentale problemen kan leiden. Dat blijkt uit een nieuwe Nederlandse studie van de Universiteit van Amsterdam die deze week werd voorgesteld op de 12de Meeting van the European Neurological Society in Berlijn.

lees meer »

IQ blijkt zeer erfelijk

nieuws 19/06/2002

Een studie naar de erfelijkheid van IQ heeft uitgewezen dat intelligentie in hoge mate erfelijk is. Dit blijkt uit een onderzoek onder 688 mensen uit 271 families in Nederland.

lees meer »

Creutzfeldt-Jakob en menselijk groeihormoon

nieuws 6/06/2002

Een van de eerste ontvangers van menselijk groeihormoon (HGH) in Nederland ontwikkelde 38 jaar later de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD), waaraan hij overleed. De patiënt kreeg als kind een lage dosis HGH toegediend.

lees meer »

Scan voorspelt ziekte van Alzheimer

nieuws 1/06/2002

De ziekte van Alzheimer kan met een MRI-scan worden gedetecteerd, tientallen jaren voordat zich verschijnselen van de ziekte voordoen. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Zuid-Florida en de universiteit van Kentucky in Neurology.

lees meer »

Roken doodt hersencellen

nieuws 21/05/2002

Franse wetenschappers hebben ontdekt dat roken niet alleen slecht is voor de longen en het hart, maar ook hersencellen doodt. Dat roken de concentratie ten goede komt, is volgens hen dan ook een fabeltje.

lees meer »

Polio nagenoeg de wereld uit

nieuws 16/05/2002

Het aantal nieuwe gevallen van polio was nog nooit zo laag als nu. Werden in 1998 nog bijna duizend kinderen getroffen door polio, in 2001 kwamen er slechts 537 nieuwe gevallen bij.

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom erkend als ziekte

nieuws 5/04/2002

Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.

lees meer »

Gestoord immuunsysteem aan basis ADHD?

nieuws 3/04/2002

Volgens Israëlische onderzoekers van Hadassah Hebrew University Medical Center, Jerusalem zou een defect in het immuunsysteem - namelijk een tekort aan de chemische stof interleukine 1 - aan de basis kunnen liggen van ADHD, attention deficit hyperactivity disorder.

lees meer »

Pijnstillers met codeïne alleen nog op voorschrift

nieuws 27/03/2002

Vanaf maart 2002 worden pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, op medisch voorschrift geplaatst. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat bepaalde patiënten deze preparaten chronisch misbruiken, en met de mogelijkheid van nierletsel bij chronisch gebruik van acetylsalicylzuur en paracetamol

lees meer »

Mensen die zeven uur slapen leven het langst

nieuws 7/03/2002

Een Amerikaanse studie naar de slaapgewoonten van meer dan een miljoen mensen tussen 30 en 102 jaar over een periode van zes jaar lijkt de overtuiging tegen te spreken dat de mens gemiddeld acht uur slaap per dag nodig heeft.

lees meer »

Lezen is goed voor de hersenen

nieuws 6/03/2002

Volgens een studie van het European Journal of Neurology verandert lezen niet alleen de manier waarop wij naar de wereld kijken, maar verandert het ook onszelf.

lees meer »

Matig drinken kan dementie voorkomen

nieuws 7/02/2002

Matig drinken (tot 3 alcoholische dranken per dag) vermindert het risico op dementie en ziekte van Alzheimer, zo zeggen onderzoekers van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.

lees meer »

Mijn verhaal : De Ziekte van Crohn als metgezel

mijn verhaal 7/02/2002

Het verhaal van Marleen die op 25-jarige leeftijd ontdekte dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Eerst wist ze niet goed wat haar overkwam,jaren had ze veel last en jaren was het ook weer beter. Toen kwam er een zware opstoot,zo erg dat ze ook een zware operatie moest ondergaan met een stoma als gevolg.Haar bedenkingen en gevoelens kan je hier lezen.Marleen is ondertussen 50 jaar en heeft geleerd goed om te gaan met deze vervelende darmziekte.

lees meer »

Meningokokkenvaccinatie voor Mekkagangers

nieuws 29/01/2002

Mensen die in februari 2002 de bedevaart in Mekka bijwonen (de Hadj), moeten zich wellicht extra laten vaccineren tegen meningitis (hersenvliesontsteking). De autoriteiten van Saoedi-Arabië zullen anders geen visum verstrekken.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram