therapie

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

dossier 25/04/2002

De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

lees meer »

Groenten en fruit: hoe vers is vers?

dossier 11/04/2002

Idealiter zouden groenten en fruit rechtstreeks van het veld of de boom op ons bord moeten komen. Ultra vers. In de realiteit gaat het er echter meestal anders aan toe. Boodschappen doen wordt door velen als tijdrovend beschouwd. Een eenmalig bezoek aan de supermarkt moet vaak volstaan om het gezin voor de rest van de week van het nodige proviand te voorzien.

lees meer »

Chloramphenicol in honing

nieuws 22/03/2002

De resultaten zijn bekend van analyses die uitgevoerd zijn op Chinese honing en hiermede vermengde honing en die zich in de Belgische handel bevindt.

lees meer »

Geen vaccin tegen tekenbeet

nieuws 21/03/2002

Het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline stopt met de ontwikkeling van een Europees vaccin tegen de ziekte van Lyme, een infectie die wordt overgedragen door teken. In de Verenigde Staten wordt een gelijkaardig vaccin uit de handel genomen. Nochtans worden in ons land steeds meer gevallen van de ziekte van Lyme opgetekend.

lees meer »

Ziek van het voedsel

nieuws 20/03/2002

Het aantal via voedsel overgebrachte of veroorzaakte ziekten is de laatste jaren toegenomen. In het bijzonder nemen ziekten door microbiologische verwekkers zoals Salmonella en Campylobacter toe. Daarnaast wordt het voedsel ook in toenemende mate verontreinigd door chemische stoffen zoals dioxine, lood en cadmium.

lees meer »

Meningokokkenvaccinatie voor Mekkagangers

nieuws 29/01/2002

Mensen die in februari 2002 de bedevaart in Mekka bijwonen (de Hadj), moeten zich wellicht extra laten vaccineren tegen meningitis (hersenvliesontsteking). De autoriteiten van Saoedi-Arabië zullen anders geen visum verstrekken.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Mijn verhaal: chronisch ziek zijn

mijn verhaal 6/12/2001

Het volgende verhaal heb ik geschreven om mensen moed in te spreken. De moed erin houden is echt belangrijk voor je genezing. Genieten van elk goed moment. Ik heb wel het een en het ander meegemaakt, maar nooit ongelukkig geweest of ‘het niet meer zien zitten’. Het begon allemaal in 1972 toen we met de school een thorax lieten nemen. Ik kreeg een gele brief mee naar huis en daarin stond dat ik voor verder onderzoek moest omdat er een schaduw kort bij de longen te zien was. Ik was toen 15 jaar.

lees meer »

Crème geneest zonnebrand

nieuws 5/12/2001

Wie zich verbrandt, moet op de blaren zitten -- en dat is maar goed ook. Juist doordat zonnebrand pijn doet, blijft onze huid verschoond van mogelijk kwalijker gevolgen van intense blootstelling aan het zonlicht -- zoals huidkanker.

lees meer »

Gratis vaccin tegen meningokokken C

nieuws 26/11/2001

Hersenvliesontsteking (Meningitis) en bloedvergiftiging (sepsis) door meningokokken type C komen steeds vaker voor. De jongste cijfers bevestigen dat er algemeen een toename is van meningokokken van serogroep C en dat het probleem het meest uitgesproken is in de provincie Antwerpen.

lees meer »

Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes

Lichttherapie als middel tegen jeugdpuistjes
nieuws 2/11/2001

Jeugdpuistjes of acne is een vervelende huidaandoening die voornamelijk tieners en jongvolwassenen treft. Hoewel jeugdpuistjes minder worden met het stijgen van de leeftijd, kunnen littekens en psychologische klachten blijven bestaan.

lees meer »

Ribbeldijen door de computer

nieuws 1/11/2001

Het is een fenomeen dat wereldwijd de kop opsteekt maar vooral bekend is in ... België. Door de nabijheid van computerkabelverbindingen wordt de onderhuidse vetlaag dunner.

lees meer »

Rookrimpels

nieuws 30/10/2001

Dat roken ongezond is weten we al langer. Onderzoek naar de vraag waarom iemand die rookt er sneller oud uitziet heeft vastgesteld dat mensen die (veel) roken een vale, ongezond lijkende huid hebben. Men heeft kunnen opmeten dat als men een sigaret opsteekt en inhaleert , de huidtemperatuur met ongeveer 1°Celcius daalt en dit gedurende ongeveer één uur.

lees meer »

Meningitis: vaccinatie

dossier 27/10/2001

Omwille van toenemende resistentie van meningokokken (en pneumokokken) tegen courante antibiotica wordt de preventieve aanpak steeds belangrijker.

lees meer »

Pesticiden en onvruchtbaarheid

nieuws 8/10/2001

Een nieuwe Franse studie voert nieuwe bewijzen aan voor het verband tussen blootstelling aan pesticiden en chemische oplosmiddelen en mannelijke onvruchtbaarheid.

lees meer »

Rauwe scheuten kunnen gevaarlijk zijn

nieuws 17/09/2001

Rauwe scheuten van bonen, kolen, soja, alfalfa en andere groenten kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken door de aanwezigheid van bacteriën zoals salmonella en Escherichia coli.

lees meer »

Verstandig frituren

Verstandig frituren
dossier 13/09/2001

Een portie lekkere frietjes of kroketten! Af en toe kunnen we er echt niet aan weerstaan. Spijtig genoeg doen gefrituurde gerechten gemakkelijk de personenweegschaal aantikken omwille van hun hoge vetgehalte.

lees meer »

Cursus helper Rode Kruis

nieuws 7/09/2001

Vzw Vormingsinstituut Rode Kruis Vlaanderen start woensdag 26 september 2001 met een cursus levensbedreigende situaties in afdeling Borgerhout. De cursus stelt je in staat te handelen bij levensbedreigende situaties zoals hartstilstand, verstikking, brandwonden, …

lees meer »

Hoop voor blinden

nieuws 28/08/2001

Amerikaanse wetenschappers hebben microchips geïmplanteerd in de ogen van drie blinde mannen. Als dit experiment zou slagen betekent dat miljoenen blinden en slechtzienden weer zouden kunnen zien.

lees meer »

Veilig koken - vermijd voedselvergiftiging

dossier 9/08/2001

De opeenvolging van verschillende voedselschandalen in ons land heeft zowel de overheid als de voedingsindustrie ertoe aangezet verscherpt toe te kijken op een veilige productie van onze voeding.

lees meer »

Kinderen en fruitsap

Kinderen en fruitsap
dossier 26/07/2001

Fruitsap wordt beschouwd als een gezonde, natuurlijke bron van voornamelijk vitaminen. Tenminste, wanneer het gaat om 100 % puur fruitsap en niet om vruchtennectars of -dranken die verkregen zijn door toevoeging van water en suiker aan vruchtensap.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram