symptomen en ziektetoestand

Video over pijncontrole tijdens de bevalling

nieuws 26/12/2002

De Belgian Association for Regional Anesthesia (BARA), een vereniging van Belgische anesthesisten, heeft met steun van het farmaceutisch bedrijf Astra Zeneca een video gemaakt over pijncontrole en epidurale verdoving tjdens de bevalling.

lees meer »

Cannabis verlicht pijn MS-patiënten

nieuws 6/09/2002

Cannabis verlicht pijn en spierspasmen bij MS-patiënten, zo blijkt uit een Britse studie die op 19 augustus werd voorgesteld op het 10th World Congress on Pain in San Diego, California.

lees meer »

Veilige handgreep aan bed

nieuws 5/09/2002

Even op de andere zij gaan liggen. Of gewoon uit bed stappen om naar het toilet te kunnen. Voor mensen met evenwichtsstoornissen, hoogbejaarden of anderen die gedwongen het bed moeten houden, levert dat grote problemen op. Een Nederlandse wijkverpleegkundige bedacht een oplossing: de top-grip. Een rechtopstaand plankje dat aan bed wordt bevestigd. Simpel maar ongemeen doeltreffend en veilig. Meer grip, minder gevaar.

lees meer »

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen

Zalfjes bij spier- en gewrichtspijnen
dossier 25/07/2002

Er bestaan een hele reeks zalven, sprays, gels, oliën, enz. die spier-, gewrichts- en andere pijnen moeten helpen verlichten. Of ze daadwerkelijke enige zin hebben, is voor de meeste van deze producten twijfelachtig.

lees meer »

Globaal medisch dossier

Globaal medisch dossier
dossier 27/06/2002

Sinds 1 mei 2002 kan iedereen het beheer van een globaal medisch dossier aan zijn huisarts toevertrouwen. En ook genieten van de 30 procent vermindering op het remgeld voor raadplegingen in het huisartsenkabinet. Voordien konden alleen vijftigplussers dat.

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.

Kolieken bij de baby

Kolieken bij de baby
dossier 13/06/2002

Het hevig of langdurig schreien van baby’s gedurende de eerste levensmaanden wordt in onze huidige maatschappij heel vaak verkeerdelijk toegeschreven aan “krampjes” en dit zelfs vanaf de eerste dag na de geboorte.

lees meer »

Nieuwe test voor hartfalen

nieuws 25/05/2002

Hartfalen komt steeds vaker voor in onze verouderende samenleving. Een nieuwe test helpt patiënten met een falend hart opsporen. Tot dusver was die diagnose soms moeilijk.

lees meer »

Bekkenbodemproblemen bij de vrouw

dossier 25/04/2002

De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen dicht tegen elkaar aan. Vaak komen daarom tegelijkertijd verschillende klachten voor. Voorbeelden zijn: moeite hebben met het ophouden van de urine,...

lees meer »

Chronisch vermoeidheidssyndroom erkend als ziekte

nieuws 5/04/2002

Vanaf deze maand is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door de Riziv (Rijksdienst voor Ziekte-en Invaliditeitsverzekering) erkend als ziekte. Patiënten die aan CVS lijden, kunnen voortaan dus rekenen op de bijbehorende terugbetalingen en vergoedingen.

lees meer »

Pijnstillers met codeïne alleen nog op voorschrift

nieuws 27/03/2002

Vanaf maart 2002 worden pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, op medisch voorschrift geplaatst. Deze beslissing heeft te maken met het feit dat bepaalde patiënten deze preparaten chronisch misbruiken, en met de mogelijkheid van nierletsel bij chronisch gebruik van acetylsalicylzuur en paracetamol

lees meer »

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?

Wat is gastro-esofagaal reflux of maagzuur?
dossier 7/03/2002

Een zure oprisping of zuurbrand is op zich niet erg. Het wordt pas hinderlijk wanneer men frequent last heeft van dit terugvloeiend maagzuur. In dat geval spreekt men van gastro-esofagaal reflux (GERD).

lees meer »

Mijn verhaal : De Ziekte van Crohn als metgezel

mijn verhaal 7/02/2002

Het verhaal van Marleen die op 25-jarige leeftijd ontdekte dat ze leed aan de ziekte van Crohn. Eerst wist ze niet goed wat haar overkwam,jaren had ze veel last en jaren was het ook weer beter. Toen kwam er een zware opstoot,zo erg dat ze ook een zware operatie moest ondergaan met een stoma als gevolg.Haar bedenkingen en gevoelens kan je hier lezen.Marleen is ondertussen 50 jaar en heeft geleerd goed om te gaan met deze vervelende darmziekte.

lees meer »

Arme stedeling eerder dood

nieuws 9/01/2002

De kans om voor je 65e te overlijden ligt in een arme buurt 50 procent groter dan in een dure buurt. Dit blijkt uit onderzoek in Nederland ‘Gezondheid in de grote steden, achterstanden en kansen.

lees meer »

Wetenschap kan bijna-doodervaringen niet verklaren

nieuws 31/12/2001

Alhoewel niemand precies weet wat het is of waarom en wanneer het optreedt, zijn 'bijna-doodervaringen' misschien niet verklaarbaar door de wetenschap alleen, zo stellen Nederlandse onderzoekers van het Rijnstaat Ziekenhuis in Arnhem in het gezaghebbende Britse medische tijdschrift The Lancet.

lees meer »

Mijn verhaal: 1,5 jaar wachten op een diagnose

mijn verhaal 20/12/2001

Het verhaal van de zoektocht en de frustratie van een mondige patiënte in de doolhof van de medische wereld. Het leert ons dat je niet te snel patiënten moet verwijzen en “ver”oordelen naar pijnkliniek en of naar psychiatrie uit onmacht van beperkt medisch succes.

lees meer »

Aandoeningen van de mitraalklep

dossier 20/12/2001

In de hartspier bevinden zich vier hartkleppen, twee in de rechterharthelft en twee in de linkerharthelft. De mitraalklep bevindt zich in de linkerharthelft en regelt de toevoer van bloed vanuit de longen naar de linkerkamer.

lees meer »

Mijn verhaal: chronisch ziek zijn

mijn verhaal 6/12/2001

Het volgende verhaal heb ik geschreven om mensen moed in te spreken. De moed erin houden is echt belangrijk voor je genezing. Genieten van elk goed moment. Ik heb wel het een en het ander meegemaakt, maar nooit ongelukkig geweest of ‘het niet meer zien zitten’. Het begon allemaal in 1972 toen we met de school een thorax lieten nemen. Ik kreeg een gele brief mee naar huis en daarin stond dat ik voor verder onderzoek moest omdat er een schaduw kort bij de longen te zien was. Ik was toen 15 jaar.

lees meer »

Mijn verhaal: de vergeten kinderen

mijn verhaal 8/11/2001

'Als je baby sterft, lever je vaak een dubbel gevecht: een gevecht met je eigen verdriet, maar daarnaast ook een gevecht voor het récht op verdriet.' Ouders vertellen over het verlies van een pasgeboren kind, het stilzwijgen van de omgeving en het leven na de pijn.

lees meer »

Cystitis vaak miskend

nieuws 2/10/2001

Vrouwen die lijden aan cystitis vrezen heel dikwijls dat ze een of andere ernstige aandoening hebben. Cystitis is een ongecompliceerde en veel voorkomende urineweginfectie bij vrouwen.

lees meer »

Boekhouders hebben het meest hoofdpijn

nieuws 13/09/2001

Volgens een Amerikaanse studie blijken boekhouders het vaakst hoofdpijn te hebben. 49% van de ondervraagde boekhouders hadden minstens één keer per week hoofdpijn. Bibliothecarissen kwamen op de tweede plaats (43%), gevolgd door ...

lees meer »

Cannabis verhoogt risico op wiegedood

nieuws 6/09/2001

Vaders die cannabis roken verhogen het risico op wiegedood van hun baby, schrijven onderzoekers van de University of California in San Diego. Het effect werd waargenomen bij vaders die roken bij de conceptie, tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

lees meer »
volgopfacebook

volgopinstagram