Slaap je beter door zeelucht?

123-voeten-zee-benen-oef-04-19.png

dossier In zeelucht zitten hoge concentraties negatieve deeltjes of ionen waarvan wel eens beweerd wordt dat ze het serotonineniveau in je lichaam verhogen. Serotonine is een hormoon dat invloed heeft op slaap, eetlust, stemming en stress.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) werd in het begin van de vorige eeuw ontdekt dat in lucht bij watervallen en zee veel negatieve ionen zitten. Ionen zijn moleculen of atomen die elektrisch geladen zijn. Het RIVM vermeldt dat men toen ook begon te vermoeden dat die moleculen invloed kunnen hebben op bepaalde gezondheidsklachten.
Geen eenduidig onderzoek
Verschillende onderzoeken bevestigen dat er inderdaad veel negatieve ionen in zeelucht zitten, maar onderzoek naar het verband tussen de negatieve deeltjes en serotonine is veeleer beperkt. Een kleinschalig Amerikaans onderzoek naar de invloed van negatieve ionen op stress toont aan dat de moleculen ervoor zorgen dat mensen minder stress ervaren. Maar onderzoek naar negatieve ionen en ontspanning is minder duidelijk: soms zijn mensen minder ontspannen, soms meer en vaak is er zelfs helemaal geen verband. Het is dus nog onduidelijk of negatieve ionen de aanmaak van serotonine beïnvloeden, en dat is net het hormoon dat verantwoordelijk is voor een goede nachtrust en een positieve stemming.

Lees ook: Helpt zeelucht tegen kanker en cholesterol ?

Voor de link tussen zeelucht en slaap is misschien een andere verklaring. Hilde Franckx die jarenlang dokter was in het zeepreventorium in De Haan, zegt daarover: "De lucht aan zee is zwaarder dan in het binnenland. Daardoor moeten we meer inspanning doen bij het ademen en ademen we ook trager. Van deze inspanning worden we snel moe. Daarom dat we eerst moeten acclimatiseren, langer dan een dag, en dan kunnen we ons pas beter voelen”. Dat kan dus verklaren waarom je na een dagje zee wat lomer en slaperiger bent.
Jodiumbron
Waar studies het wel over eens zijn, is de positieve rol van zeelucht bij onze jodiuminname. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Irish Medical Journal blijkt dat lucht die rijk is aan zeewier, voldoende jodium bevat om de dagelijkse behoefte van een persoon aan te vullen. Het mineraal is betrokken bij een aantal vitale functies in het lichaam zoals hersenontwikkeling. Jodium is ook nodig om schildklierhormonen te produceren. Die hormonen reguleren op hun beurt het metabolisme, het energieniveau en de lichaamstemperatuur.

Behalve jodium bevat zeelucht ook magnesium en andere sporenelementen. Al deze stoffen stimuleren de immuunreacties van de huid en de ademhalingsorganen. Als je ze een tijdje inademt, kan vastzittend slijm in de luchtwegen losgemaakt worden. Zo kan je makkelijker hoesten, wat de luchtwegen vrijmaakt. Iedereen heeft dus wel baat bij een portie zeelucht, in het bijzonder mensen met astmatische of allergieklachten.

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.nu.nl
https://radio2.be

Lees ook: Dit moet je weten voor je gaat zwemmen in de zee

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram