Ototoxiciteit: tinnitus en gehoorschade door medicatie

In dit artikel
Ototoxiciteit: tinnitus en gehoorschade door medicatie

dossier

Sommige geneesmiddelen kunnen je oor beschadigen, met tinnitus (oorsuizen), gehoorschade of evenwichtsproblemen als gevolg. We spreken dan van ototoxische medicatie. Een vroege diagnose en behandeling van ototoxiciteit is essentieel om te voorkomen dat de aandoening verergert of chronisch wordt. 

Lees ook: Wat zijn de oorzaken van tinnitus (oorsuizen) en hoe kan je het behandelen?

Ototoxische medicijnen

Getty_tinnitus_oorpijn_gehoor_2023.jpg

© Getty Images

Ototoxische geneesmiddelen zijn ‘giftig’ voor de zintuiglijke cellen in het binnenoor, wat leidt tot gehoor- en evenwichtsproblemen. 
Van meer dan tweehonderd medicijnen is vastgesteld dat ze tinnitus of gehoorschade kunnen veroorzaken. Vaak gaat het om medicatie om ernstige infecties en ziekten te bestrijden, zoals kanker bijvoorbeeld, maar andere medicijnen uit de lijst zijn vrij verkrijgbaar. In sommige gevallen is de ototoxische bijwerking nog maar recent vastgesteld, en staat die nog niet op de bijsluiter vermeld.  

  • Tot de geneesmiddelen die permanente schade kunnen veroorzaken behoren bepaalde aminoglycoside antibiotica, zoals gentamicine (familiegeschiedenis kan de gevoeligheid verhogen), en chemotherapiemiddelen tegen kanker, zoals cisplatine en carboplatine.
  • Geneesmiddelen waarvan bekend is dat ze tijdelijke schade kunnen veroorzaken zijn salicylaat pijnstillers (aspirine, gebruikt voor pijnbestrijding en voor de behandeling van hartaandoeningen), kinine (voor de behandeling van malaria) en loopdiuretica (voor de behandeling van bepaalde hart- en nieraandoeningen).

Lees ook: Hoe weet je dat je gehoorschade hebt?

Tinnitus en gehoorschade voorkomen 


Of je oorschade oploopt en in welke mate hangt af van het type geneesmiddel, de dosis en hoelang het in je lichaam zit. Het risico op ototoxiciteit neemt sowieso toe als je een combinatie van ototoxische geneesmiddelen gebruikt. 

Wat zijn de symptomen van ototoxiciteit?

De klachten kunnen plotseling opduiken of langzaam ontwikkelen. Meestal is het eerste teken van ototoxiciteit tinnitus: zoemende, sissende of brommende geluiden in de oren. Daarnaast kan je last krijgen van gehoorverlies en duizeligheid. Zijn beide oren aangetast, dan ervaar je ook hoofdpijn, evenwichtsstoornissen, oscillopsie (wazig of schokkend beeld zien bij het bewegen van je hoofd) en lichtheid in je hoofd. Het kan zijn dat je bij langzame schade aan één kant geen klachten krijgt totdat je spraakvermogen eronder lijdt. Snelle schade kan duizeligheid, braken en schokken van de ogen veroorzaken. 

Lees ook: Mogelijke oorzaken van duizeligheid

Hoe wordt gehoorschade door medicatie behandeld?

Als een arts je ototoxische geneesmiddelen voorschrijft, zou hij in principe je gehoor en evenwichtsorgaan voor en tijdens de behandeling moeten bestuderen, om zo te kijken of de medicatie je gehoor aantast en in welke mate. Bij significante schade is het belangrijk om zo snel mogelijk te stoppen met de medicatie die ototoxiciteit veroorzaakt. In de meeste gevallen herstelt het gehoor zich.
Kan dat om medische redenen niet? Bespreek dan met je arts of de medicatie of dosis aangepast kan worden. Eventueel kan je bij een audioloog terecht voor extra behandelingen en opvolging. 

Lees ook: Welke medicijnen zijn verborgen dikmakers?

Bronnen:
https://liegeacouphenes.be
https://www.webmd.com
https://www.beterhoren.nl

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram