Stress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn

In dit artikel
Stress: het verschil tussen gespannen en overspannen zijn

dossier

Stress houdt ons alert wanneer het nodig is, maar als stress aanhoudt kan het leiden tot fysieke en mentale problemen. Waar ligt de grens tussen gespannen zijn en overspannen zijn? 

Lees ook: Stress: symptomen en gevolgen voor de gezondheid

Wat is gezonde stress?

Getty_overspannen_stress_werk_2023.jpg

© Getty Images

Gezonde stress heeft zowel fysiek als psychisch een gunstige werking. Het houdt ons aandachtig, werkt prestatieverhogend en is goed voor een optimale hormonenhuishouding. Gespannen zijn, is dus niet per se slecht, zolang het kortstondig is.

Te weinig stress leidt daarentegen tot mindere prestaties, verveling en demotivatie. Men spreekt dan ook wel van een bore-out. Ook bij te veel stress gaan de prestaties achteruit. Overmatige stress kan verschillende klachten geven, zoals somatische symptomen (hartkloppingen), gedragssymptomen (slaapproblemen) en psychologische symptomen (onzekerheid), zeker als die blijft aanhouden.

Idealiter is er een gezonde balans tussen de eisen van de omgeving (of die de persoon aan zichzelf stelt) en de vaardigheden en capaciteiten van het individu. Maar als het lichaam niet meer in staat is die balans te handhaven, ontstaat in plaats van spanning of stress ‘overspanning’.

Lees ook: Wat doet stress met je lichaam op korte en lange termijn?

Wat zijn de symptomen van overspannen zijn?

Overspannenheid is een toestand van een ontregeling van het zenuwgestel. De adrenaline blijft maar razen, de hartslag en bloeddruk is verhoogd en de spieren zijn gespannen. Andere symptomen zijn: 

  • vermoeidheid
  • onrustig slapen
  • prikkelbaar zijn
  • drukte moeilijk kunnen verdragen
  • emotionele instabiliteit
  • overmatig piekeren
  • concentratieproblemen
  • geheugenproblemen
  • een gejaagd gevoel hebben
  • neerslachtigheid

  • Overspannenheid ontstaat meestal als er te veel van je verwacht of geëist wordt in een korte periode (2 á 3 maanden). Bijvoorbeeld als er een collega ziek is of een project niet goed loopt en je de deadline dreigt te mislopen. 

    Lees ook: Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?

    Wat moet je doen als je overspannen raakt?

    Wie in zo’n geval aan de alarmbel trekt en de nodige rust inlast, zal normaal na een paar weken herstellen en de gezonde balans terugvinden. Blijft de overspannenheid wel aanhouden? Dan dreigt die te ontaarden in een burn-out

    Lees ook: 7 vroege symptomen van een burn-out

    Bronnen:
    https://www.psyned.nl
    https://www.tegek.be
    https://www.mind.org.uk

    auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
    Laatst bijgewerkt: februari 2023

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

    eenvoudig terug uit te schrijven
    Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
    volgopfacebook

    volgopinstagram