Wat je moet weten over baarmoederfibromen en hoe je ze kan herkennen

dossier Vrouwen krijgen meer dan eens te horen dat pijn of doorlekken tijdens onze menstruatie ‘normaal’ is, dat het ‘erbij hoort’. Maar dat is helemaal niet zo. De kans bestaat dat die symptomen op een baarmoederfibroom wijzen. Het beste nieuws? Er bestaan gewoon behandelingen voor. Wij stelden voor jou de vijf belangrijkste vragen over baarmoederfibromen aan prof. dr. Jasper Verguts, gynaecoloog én specialist in baarmoederfibromen.

getty_pijn_vrouw_menstruatie_buik_L_2023.jpg

© Getty

1. Wat is een baarmoederfibroom?

Jasper Verguts: “Een baarmoederfibroom of myoom is een goedaardige tumor. Dat woord klinkt griezelig, maar het is niet meer dan een vleesbolletje in de baarmoederspier. Baarmoederfibromen groeien gemiddeld 1 à 2 cm per jaar en komen heel erg vaak voor. Maar liefst 1 op de 2 vrouwen krijgt het ooit in haar leven, maar daarvan ervaart gelukkig amper een derde klachten.”

2. Wat zijn de symptomen?

Jasper Verguts: “De meeste vrouwen ervaren helemaal geen klachten als ze een baarmoederfibroom hebben. Maar omdat zo’n baarmoederfibroom groeit, kan het vanaf een bepaalde grootte beginnen drukken op organen zoals de blaas of darmen. Daardoor kan het dat je vaker moet plassen of kan je stoelgangproblemen ondervinden. Ook buikpijn is een bekend symptoom. Als een baarmoederfibroom aan de binnenkant van de baarmoederholte groeit, gaat het ook weleens voor een hevige of langdurige menstruatie zorgen.”

3. Hoeveel pijn of bloedverlies is ‘te veel’?

Jasper Verguts: “Doorgaans mag je menstruatie niet langer dan 7 dagen duren. Duurt je menstruatie langer? Dan is dat in de regel ‘te lang’. Op de zwaarste dagen van je maandstonden zou je bovendien niet meer dan een 8-tal maandverbanden per dag nodig mogen hebben. Als je dan nog doorlekt, is je bloedverlies ‘te fel’. En die pijn? Een beetje gevoeligheid in je buik tijdens de menstruatie is normaal omdat de baarmoeder een spier is. Het samentrekken van die spier kan wat verzuren en voor buikpijn zorgen. Hevige pijn en te fel bloedverlies zijn dus zeker niet normaal en kunnen impact hebben op de levenskwaliteit van de vrouw.”

4. Wat moet ik doen als ik last heb van mijn maandstonden?

Jasper Verguts: “Contacteer dan eerst en vooral je huisarts. Die zal je naar alle waarschijnlijkheid doorverwijzen naar een gynaecoloog voor een echografie van de baarmoeder.”

5. Ik heb een baarmoederfibroom. Wat nu?

Jasper Verguts: “Normaal gezien mag een baarmoederfibroom gewoon blijven zitten, maar als de symptomen te erg zijn, bestaan er gelukkig verschillende behandelingen. Een ingreep is een mogelijkheid, maar vaak kunnen ook pilletjes (zowel hormonaal als niet-hormonaal) al heel wat symptomen (zoals bijvoorbeeld pijn en hevig bloedverlies) verlichten. Bespreek de verschillende opties met een specialist. Je bent niet alleen en je hoeft er zeker niet mee te blijven lopen!”

Heb je nog vragen? Surf naar womentalkingfibroids.be/nl voor meer informatie over de behandelingsmogelijkheden.

Lees ook: Baarmoederfibromen: praat erover, pak klachten aan en verbeter je levenskwaliteit

Met de steun van Gedeon Richter.
2023-038-BENL, date of creation 01/2023


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram