Hoe herken je een allergie?

In dit artikel
Hoe herken je een allergie?

dossier

Een allergie geeft meestal een combinatie van symptomen. Meestal treden de klachten na enkele minuten tot uren op, soms pas na twee of drie dagen (vooral bij contactallergie). We zetten de voornaamste symptomen op een rij. 

Lees ook: Eczeem door contactallergie: welke stoffen kunnen huiduitslag geven?

Symptomen allergie

123-noten-allergie-0-18.jpg
  • De ogen: jeuk, tranende ogen, dikke oogleden, donkere oogkringen. Deze klachten kunnen wijzen op een allergie voor pollen (hooikoorts) of voor huisstofmijt.
  • De oren: jeuk in de gehoorgang, vocht in de gehoorgang, tijdelijke gehoorvermindering, oorpijn.
  • De luchtwegen: verstopte en/of lopende neus, veel niezen, piepende ademhaling, benauwdheid, prikkelhoest, ophoesten van slijm. Deze klachten wijzen meestal op een allergie voor pollen (hooikoorts) of voor huisstofmijt.
  • Het maagdarmkanaal: braken, buikpijn, stoelgangproblemen, slechte eetlust, veel speeksel. Deze klachten kunnen wijzen op een voedselallergie. Bekende allergenen zijn pinda, noten, vis, schelpdieren en koemelk. Ook een allergie voor geneesmiddelen (bv. penicilline) kan dergelijke reacties uitlokken. Allergische reacties op voedingsmiddelen en geneesmiddelen kúnnen zeer ernstig verlopen en leiden tot shock.
  • De huid: jeuk, uitslag, zwelling. Deze klachten kunnen wijzen op een voedselallergie, een pollenallergie, of een contactallergie (voor metalen zoals nikkel, rubberbestanddelen (latex), cosmetica, hormoonzalf, pleisters, enz.)
  • Het zenuwstelsel: prikkelbaar, lusteloos, hoofdpijn.
  • Algemene klachten: oedeem (bijvoorbeeld opzwellen van lippen, oogleden, mond of keel), slaapstoornissen, hyperactiviteit, moeheid, concentratiestoornissen, gewrichtsklachten, slecht groeien.

  • Lees ook: Mestcelactivatiesyndroom als oorzaak van allergieklachten

    Lees ook: Jeuk: wat veroorzaakt het en wat kan je er tegen doen?

    Shock

    In sommige ernstige gevallen blijft de allergische reactie niet beperkt tot één orgaan, maar is er sprake van een shock. Dan reageert het hele lichaam op de allergie. Alle bloedvaten in het lichaam verwijden dan, de persoon heeft bijna geen bloeddruk meer, is bewusteloos en kan zelfs sterven. Deze hevige reacties kunnen bij elke vorm van allergie voorkomen, en zeker bij wespen- of bijensteken. Ook wanneer iemand medicijnen ingespoten krijgt waar hij allergisch voor is, kan die persoon in shock raken.

    Lees ook: Wat is een anafylactische shock?

    Lees ook: Immunotherapie bij pollen-, huisstofmijt- en dierenallergie

    Allergietest

    Om te weten of het om een allergie gaat en vooral om welke allergie, zijn allergietests nodig.

    • Wanneer een contactallergie vermoed wordt, kunnen 'plakproeven' uitgevoerd worden.
    • Priktesten zijn zinvol wanneer een allergie vermoed wordt op voedsel of luchtwegallergenen (stuifmeel, huisstofmijt etc.). Een druppeltje allergeenextract wordt op de huid gedruppeld, en vervolgens wordt met een naald door het druppeltje heen in de huid geprikt, zodat er een kleine hoeveelheid van de allergene stof in de huid terecht komt. Na vijftien minuten wordt nagegaan of er op de prikplaatsjes een kleine zwelling optreedt. Dat geeft aan dat je mogelijk allergisch bent voor dat product.
    • Allergie voor voeding en luchtwegallergenen kan ook worden vastgesteld met een bepaling van een bepaald soort eiwitten in het bloed, het IgE. Deze test wordt ook wel RAST-test genoemd. Meestal is deze test iets minder betrouwbaar dan de huidpriktest.

    Geen enkele allergietest geeft voor 100% duidelijkheid: Een negatieve uitslag hoeft niet altijd te betekenen dat er geen allergie is, dit noemen wij dan een vals negatieve uitslag. Een positieve uitslag kan betekenen dat er wel sprake is van een allergie, maar dat de gevonden allergie niet 'de' klachten veroorzaakt.

    De 'gouden test' is de eliminatie-provocatietest: deze test houdt in dat het contact met het verdachte allergeen wordt gestopt (eliminatie). Wanneer de klachten verminderen of verdwijnen kan de patiënt dan eventueel weer aan het verdachte allergeen worden blootgesteld (provocatie). Wanneer de klachten dan weer terugkomen is het echte bewijs voor een allergie geleverd. Deze eliminatie-provocatietesten moeten ALTIJD onder supervisie van een deskundige worden uitgevoerd en liefst ook in een ziekenhuis.

    Lees ook: Hoe werkt een huidtest voor allergie?

    Lees ook: Welke soorten allergenen zijn er?

    Bron:
    www.astma-en-allergiekoepel.be


    Laatst bijgewerkt: februari 2023

    Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

    eenvoudig terug uit te schrijven
    Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
    volgopfacebook

    volgopinstagram