Pijnstillers: wat is ibuprofen?

dossier

Ibuprofen is een pijnstiller die behoort tot de NSAID’s (ontstekingsremmers). Dit type pijnstiller remt koorts, verlicht pijn en vermindert ontstekingen. Door zijn ontstekingsremmende werking is het middel populair bij personen die bijvoorbeeld rugpijn of gewrichtspijn hebben. Men gebruikt het vaak als paracetamol onvoldoende helpt. Maar ibuprofen geeft ook meer bijwerkingen dan paracetamol.

Ibuprofen bevat een bepaalde stof die de productie van cyclo-oxygenase (COX)-1 en COX-2 blokkeert. Het lichaam maakt deze stoffen vrij na ziekte of een letsel, waardoor je pijn en zwelling kan ervaren. Door ibuprofen te nemen, geraken pijnsignalen in mindere mate of helemaal niet meer tot in de hersenen.

Lees ook: NSAID: hoe gebruik je ontstekingsremmers en wat zijn de bijwerkingen?

Wanneer gebruik je ibuprofen?

Getty_ibuprofen_pijn_2023.jpg

© Getty Images

Ibuprofen helpt onder meer bij deze aandoeningen:


Lees ook: Ken jij de aanbevolen dosis paracetamol en de gevaren van een overdosis?

Hoeveel mag je innemen?

Welke dosis ibuprofen je moet nemen, hangt af je aandoening en van je leeftijd. Neem altijd de laagst mogelijke dosis die je symptomen onder controle houdt. Zo heb je ook het minste kans op bijwerkingen. Je neemt ibuprofen het best met voedsel of eventueel een glas melk om de kans op maagklachten te verminderen.

De maximale dosis ibuprofen per dag is 1200 mg. Dat kan je innemen in zes keer 200 mg of drie keer 400 mg. Het duurt gemiddelt 30 tot 60 minuten alvorens ibuprofen begint in te werken en het effect houdt 8 uur aan. Als je ibuprofen via zetpillen inneemt, werkt het pas na 2 tot 3uur, maar de werkingsduur is langer: tot wel 12uur.

Lees ook: Pijnstillers: wat is diclofenac?

Wat zijn de bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn en maagklachten, zoals diarree, misselijkheid en braken. Wie een hoger risico loopt op maagzweren of maagbloedingen, neemt het best een maagbeschermer in combinatie met ibuprofen. Dat geldt ook voor patiënten ouder dan 70 jaar.
Voorts werkt ibuprofen bloedverdunnend en het medicijn kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken, zoals huiduitslag en jeuk.

Voor wie is het niet?

In bepaalde gevallen kan je het gebruik van ibuprofen beter vermijden:

  • Als je zwanger bent
  • Als je al een van deze medicijnen neemt: Diclofenac, acetylsalicylzuur (de werkzame stof in aspirine), bepaalde antidepressiva, bloedverdunners, antistollingsmiddelen en bètablokkers.

Als je toch bepaalde medicijnen met elkaar moet combineren, zal je arts vaak ook een maagbeschermend middel geven. 

Bronnen:
https://www.etos.nl
https://www.medicalnewstoday.com
https://www.nhs.uk

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram