Zo leg je een kindje veilig te slapen in een eigen kamer

minimi_cosleeping_baby_mama_slaap.jpg

dossier

Wanneer mag je je kindje in een eigen kamer te slapen leggen, en waarop moet je letten zodat ook jij met een gerust hart onder de wol kruipt? We vroegen het aan slaapcoach Nathalie Schittekatte van Snuggles and Dreams.


“De American Academy of Pediatrics (AAP) neemt daarin het voortouw en heeft die leeftijd een aantal jaar geleden opgetrokken van zes maand naar een jaar. Zo willen ze de kans op wiegendood miniem houden. Vanaf een maand of zes merk ik dat samen slapen wel steeds moeilijker wordt. Ze begrijpen niet waarom mama en papa niet komen helpen als ze roepen, aangezien die toch vlakbij zijn. Negen op de tien ouders die mij contacteren, wachten dan ook niet tot de eerste verjaardag gepasseerd is om het kindje op een eigen kamer te leggen. De kans op wiegendood zakt sowieso heel fel na zes maand. Uiteraard check ik dan wel of aan alle andere veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.”

Geen dekentjes, op de rug slapen…

“Inderdaad… En ik weet dat heel veel ouders babynestjes gebruiken, maar eigenlijk zijn die echt gevaarlijk. De baby zit daarin veel te ingebakerd en loopt zowel links als rechts het risico om te stikken. Babynestjes dienen voor supervised playtime, dat staat ook de websites van producenten, maar wie leest dat? Volgens de richtlijnen horen ook geen knuffels in een babybed, maar als je die helemaal in de hoek van het bedje legt, kan dat niet veel kwaad. Je moet vooral opletten als ze mobieler worden: Wat kunnen ze grijpen? Waar kunnen ze tegenaan rollen? Om die reden gebruik je ook beter geen bedomranding. Zelfs niet van merken die claimen dat hun bedomrandingen veilig zijn, want geen enkele stof is écht ademend. Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan het allemaal wel en is bedomranding zelfs handig, want zo kan het tutje niet uit bed vallen.”

Lees ook: Slaapcoach: Is je baby geen goede slaper? Probeer wakkertijden

Volgens de officiële richtlijnen is een slaapkamertemperatuur van 18 à 20 graden ideaal, maar in de zomer is het niet altijd mogelijk om de kamer koel te houden.

“Zorg dan zeker dat je het kindje niet te warm aankleedt, want ook dát kan de reden zijn waarom hij huilt ’s nachts. Kindjes voelen aan hun handen en voeten vaak koud aan, maar dat wil niet zeggen dat ze ’t ook koud hebben. Je kan beter hun temperatuur checken aan het nekje.”

Moet je je kindje voorbereiden op ‘die verhuis’ naar een eigen kamer?

“Meestal verloopt die switch vrij vlot. Het kan zelfs goed zijn dat ze ’s nachts beter slapen, omdat ze minder geprikkeld worden door de aanwezigheid van mama. Een kindje dat ouder is dan een jaar zal misschien wel efkes wenen. Zeker als er sprake is van verlatingsangst. Neem dan misschien het onderlaken mee naar het nieuwe bedje, zodat je kindje een vertrouwd gevoel krijgt. Overdag een dutje doen in de nieuwe kamer om zo rustig te wennen kan eventueel ook, maar in de praktijk blijkt dat dat allemaal niet echt nodig is. De mama heeft er meer last van dan het kindje (lacht).”

Je vindt Snugglesanddreams ook op Facebook en Instagram.


Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram