Hormonale substitutietherapie: hormonenkuur tijdens de menopauze

In dit artikel
Hormonale substitutietherapie: hormonenkuur tijdens de menopauze

dossier

Sommige vrouwen gaan al fluitend door de menopauze, anderen moeten zwaar inboeten aan levenskwaliteit: gewrichtspijn, opvliegers, laag libido en gewichtstoename. Waarom de ene vrouw ermee moet afrekenen en de andere niet, is nog een medisch raadsel, al zouden onze genen wel een rol spelen. Is er dan niets aan te doen? Sommige artsen menen dat hormoontherapie zeer nuttig kan zijn voor vrouwen met klachten.

Lees ook: Menopauze: de verschillende soorten

Lees ook: Voor- en nadelen van hormonale substitutietherapie bij menopauze

Lees ook: Kan je een vervroegde menopauze behandelen?

Waarom een hormonenkuur?

Getty_menopauze_denken_vrouw_2023.jpg

© Getty Images

Oestrogenen hebben niet zo’n positief imago - omdat men ze vaak verwart met de synthetische variant in de anticonceptiepil bijvoorbeeld – maar ze spelen een beschermde rol in het lichaam van de vrouw. Natuurlijke oestrogenen verwijden de bloedvaten en remmen de vetafzettingen in de bloedvaten van hart en hersenen. Ook helpt oestrogeen bij vrouwen om de kalk in het bot te bewaren, wat hen beschermt tegen onder meer osteoporose. Progesteron heeft een kalmerend effect op de hersenfuncties. Je wordt er rustig van en het zorgt voor een goede nachtrust.

Van zodra vrouwen in de menopauze belanden, stopt hun productie van oestrogeen en progesteron vrij abrupt, wat de deur openzet voor de gekende menopauzeklachten. In de eerste helft van de vorige eeuw paste de medische wereld daar een mouw aan: artsen schreven synthetisch oestrogeen voor aan vrouwen die hier duidelijk een tekort aan hadden. Dat oestrogeen werd gewonnen uit urine van zwangere merries. Nadat een studie aan het licht bracht dat toediening van dit oestrogeen vrouwen een hogere kans gaf op allerlei aandoeningen zoals beroertes en borstkanker, stopte men de verkoop.

Lees ook: Kan soja klachten in de menopauze verminderen?

Wat zeggen experten vandaag?

Was dat terecht? Prof. Dr. Herman Depypere van de Menopauzekliniek UZ Gent en voorzitter van The Belgian Menopause Society, legt uit dat de studies uit de vorige eeuw gebeurden met synthetische hormonen en bovendien waren de risico’s niet zo groot. De hormonen die men vandaag gebruikt zijn volgens hem heel veilig, omdat ze natuurlijk zijn. Ze bootsen onze eigen hormonen zoveel mogelijk na. Ook zijn ze licht gedoseerd.

Voor vrouwen die veel ongemakken ervaren door de menopauze, heeft het gebruik van deze hormonen veel voordelen: je hebt minder buikvet, minder haaruitval, een soepelere huid, een beter humeur, geen droge vagina en je hersenen functioneren waarschijnlijk ook beter. De hormonen zijn bovendien beter voor de gezondheid van hart en bloedvaten, blaas en gewrichten en je hebt een lager risico op osteoporose. De voorwaarde is wel dat je de hormonenkuur vroeg opstart, idealiter één jaar na je laatste menstruatie.

Dr. Christa Eelen, gynaecologe, vult aan dat vrouwen die borstkanker hebben gehad en vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker wel voorzichtig moeten zijn met het gebruik van hormonen. Zij moeten de voordelen en risico’s goed afwegen. Zij raadt vooral oestrogenen in de vorm van een gel, spray of pleister aan, omdat ze niet via de lever hoeven te gaan. De meeste vrouwen nemen aanvullend aan het oestrogeen het best ook progesteron, om te vermijderen dat er poliepen in het baarmoederslijmvlies groeien.

Als je natuurlijk oestrogeen in combinatie met progesteron in lage fysiologische dosissen via de huid of vagina inneemt, zijn ze zeer veilig. Het is namelijk het soort en de hoeveelheid hormonen die het lichaam van een gezonde jonge volwassene zou produceren. Belangrijk is dus wel dat je niet overdoseert.

Lees ook: Waarom is afvallen tijdens de overgang zo moeilijk en hoe kan het wel?

Bronnen:
https://www.eoswetenschap.eu
https://api.boekenbank.be
https://www.mayoclinic.org
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram