Wat doet een collageensupplement voor onze huid?

dossier Collageen is een eiwit dat we overal in ons lichaam aanmaken en dat stevigheid geeft aan het lichaam en de huid. Collageensupplementen zouden helpen tegen rimpels en huidveroudering, maar is dat ook effectief zo? 

Lees ook: Wat kan je doen tegen wallen onder de ogen?

Lees ook: Rosacea: oorzaak, symptomen en hoe behandelen?

Collageensupplementen tegen rimpels en huidveroudering?

Getty_huid_gezicht_spiegel_creme_rimpel_2023.jpg

© Getty Images

Collageensupplementen zijn vooral populair omwille van het verjongingseffect op de huid. Een aantal studies ondersteunen deze claims. Zo bleek uit een overzichtsstudie uit 2021 bij personen tussen 20 en 70 jaar dat het gebruik van gehydrolyseerd collageen de huidhydratatie, elasticiteit en rimpels verbeterde in vergelijking met placebobehandelingen. Een kanttekening hierbij is wel dat veel van deze studies gesponsord werden door bedrijven die collageensupplementen produceren.

Gehydrolyseerd collageen is een type collageen dat tot stand komt via een proces van hydrolyse. Dit proces breekt het eiwit af in kleinere stukjes, waardoor het gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen. Volgens Dr. Tjinta Brinkhuizen, dermatoloog bij het Maastricht Universitair Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, is gehydrolyseerd collageen de enige vorm van collageen die een positieve uitwerking op de huid kan hebben. En dan nog acht ze de kans klein dat die kleine stukjes collageen succesvol de lange weg doorheen het lichaam afleggen en exact het juiste plekje in de huid bereiken.

Crèmes met collageen zouden overigens nog minder effect hebben. De reden is dat het zeer lastig blijkt om actieve bestanddelen uit zo’n crème in de huid te brengen.

Lees ook: Rimpelvullers (Fillers)

Lees ook: Wat zijn die rode vlekken of bultjes op je huid?

Collageen: pillen of poeder

Je vindt collageen zowel in pil- als in poedervorm. Beide vormen zijn in principe goed, maar in een pil kunnen geen hoge dosissen collageen terecht. Met een poeder kan je dus gemakkelijk een hoge dosis innemen.

Let wel, er zijn veel verschillende soorten collageen. Nog niet elke vorm is wetenschappelijk bestudeerd, dus we kunnen ook niet stellen dat ze allemaal werken. Als je beslist om een collageensupplement te kopen, ga dan in ieder geval na of het product wetenschappelijk onderzocht is. Controleer ook of de aanbieder betrouwbaar is en of hij kwalitatieve producten verkoopt. Een goed collageensupplement is verder hoog genoeg gedoseerd. In de studies die positieve huideffecten suggereerden, namen de proefpersonen dosissen die varieerden van 2,5 tot 15 gram. Men raadt aan om een collageensupplement minstens acht weken in te nemen.

Lees ook: Donkere kringen onder je ogen: oorzaken en behandeling

Lees ook: Witte bultjes op de huid: Hoe kan je gerstekorrels behandelen en voorkomen?

Kostprijs collageensupplementen

Hoe duur een collageensupplement is, hangt vaak af van duurzaamheid. Aan een duurzaam product zal normaal gezien een hoger prijskaartje hangen.

Ook hangt de prijs af van de bron van het collageen. Collageen kan namelijk afkomstig zijn van dierlijke (runderen, kippen, varkens of vissen), maar ook van plantaardige bronnen. Plantaardig collageen is eigenlijk geen echt collageen. Het bestaat uit losse aminozuren, terwijl men er net van uitgaat dat het de samenhang van de aminozuren is bij dierlijk collageen die de positieve werking creëert.

Ten slotte kan een collageensupplement ook duurder worden als de producent bepaalde stoffen toevoegt zoals hyaluronzuur. Deze stof zou ook een verjongend effect hebben op de huid.

Lees ook: Tien tips om een droge huid tegen te gaan

Lees ook: Tips voor een huidvriendelijke douche of bad

Kunnen collageensupplementen gevaarlijk zijn?

Collageensupplementen zijn over het algemeen veilig. Als er al bijwerkingen optreden, dan ligt dat vaak aan andere ingrediënten in het collageensupplement, zoals kruiden of hoge dosissen vitaminen of mineralen. Kruideneffecten kunnen bijvoorbeeld de werking van bepaalde medicijnen beïnvloeden. En hoge vitamine- of mineralengehaltes in supplementen kunnen bepaalde effecten hebben op je gezondheid. Lees dus altijd aandachtig het etiket.

Lees ook: Houden collageensupplementen je huid jong?

Bronnen:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
https://www.demorgen.be
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram