Slaaptekort bij kinderen: symptomen en gevolgen

dossier

Door het jachtige en gedigitaliseerde leven van de 21e eeuw slapen kinderen tegenwoordig ongeveer een uur per nacht minder dan 30 jaar geleden. Dit lijkt misschien niet veel, maar dat uurtje minder kan grote gevolgen hebben. Kinderhersenen zijn namelijk nog volop in ontwikkeling. Dat betekent dat een uurtje minder slaap veel schadelijker is dan een verloren uur slaap bij volwassenen.

Lees ook: Slaapschema: hoeveel slaap heeft je kind nodig?

Hoe herken je slaaptekort bij kinderen?

Getty_kind_moe_huiswerk_2023.jpg

© Getty Images

Als je kind te weinig slaapt, kan je dat herkennen aan bepaald gedrag dat je zelf misschien ook stelt na een periode van weinig slaap:

  • Moeilijk wakker worden. Dit kan een teken zijn dat je kind ofwel te laat in slaap is gevallen, ofwel niet diep genoeg heeft geslapen.
  • Slechtgehumeurd zijn. Weinig slaap heeft een invloed op het humeur van je kind. Hij kan driftig worden of sneller beginnen te huilen.
  • Dutjes doen. Als je kind te pas en te onpas indut overdag, kan dat wijzen op slaaptekort.

Lees ook: Wat als je kindje bang is in z’n kamer? Slaapcoach Nathalie geeft raad

Gevolgen van slaaptekort bij kinderen

  • Als kinderen structureel te weinig slapen, kunnen ze zwaarder worden. Wie te weinig slaapt, maakt namelijk meer hongerhormonen en stresshormonen aan. Beide zorgen ervoor dat je meer honger hebt en dus meer zal eten.
  • Door te weinig slaap kunnen kinderen nieuwe informatie minder goed opslaan en ze kunnen zich ook minder goed contreren. Het gevolg is dat hun leerprestaties eronder lijden.
  • Mindere groei. Tijdens het slapen maakt de hypofyse groeihormoon aan. Als dit hormoon niet voldoende wordt aangemaakt, zal een kind minder snel groeien.
  • Je kind kan op termijn agressiever gedrag vertonen en emotioneel instabieler worden. Wetenschappers zien zelfs een link tussen slaapgebrek bij een kind en de diagnose van ADD/ADHD.

Lees ook: Wat als je kind te vroeg wakker wordt?

Tips voor een betere nachtrust van je kind

Je kan als ouder gelukkig zelf een actieve rol opnemen om de slaapkwaliteit van je kind te verbeteren. Enkele tips:

  • Zorg dat je kind ontspannen is alvorens het naar bed gaat. Een warm bad kan daar bijvoorbeeld bij helpen. 
  • Stel een slaapritueel in. Elke avond dezelfde stappen uitvoeren voor bedtijd - bijvoorbeeld tanden poetsen, boekje lezen, lichten uit - kan bevordelijk zijn voor de slaap. 
  • Las quality time in met je kind. Maak even tijd voor je kind, alvorens het naar bed gaat. Vraag naar zijn dag, ga in gesprek of knuffel even. Van dit soort handelingen wordt je kind rustiger.
  • Ban elektronica. Maak van de slaapkamer een elektronicavrije zone. Begin de slaaproutine vroeg genoeg, zodat je kind ten minste 1 uur voor het slapengaan weg is van de schermen.

Als je vermoedt dat het probleem ernstiger is, kan je ook een arts raadplegen. Hij kan eventueel een slaapplan opstellen, een onderliggende aandoening identificeren zoals slaapapneu of rustelozebenensyndroom of doorverwijzen naar een specialist.

Lees ook: Wat als je kindje na school in slaap valt?

Bronnen:
https://www.huisarts.nl
https://www.healthline.com

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram