Zo zorg je voor een feestelijke make-up look

In dit artikel
Zo zorg je voor een feestelijke make-up look

dossier

Wie nooit make-up gebruikt of een kluns is in zich opmaken, wil tijdens de feestdagen ook al eens een laagje fond de teint leggen of een streepje kohl aanbrengen. Maar hoe begin je daaraan en wat heb je nodig voor de ‘perfecte look’?

Make-up artiste Sofie Byttebier heeft enkele leuke tricks die haalbaar zijn voor iedereen, zelfs voor de grootste make-up noob. De eerste regel is dat eenvoud siert, ook in make up. Je hoeft jezelf echt niet vol te smeren met allerhande producten. Enkele basisitems volstaan om je features in de verf te zetten en die kleine details waar jij zelf niet de grootste fan van bent te verdoezelen! Laten we er maar meteen aan beginnen.

Wat heb je nodig?

Eerst even opsommen wat het basispakket inhoudt, dat maakt het shoppen gemakkelijker.

  • Reinigingslotion of miscellair water
  • Dagcrème met zonnefactor (SPF)
  • Foundation
  • Concealer
  • Highlightpoeder
  • Matte bronzerpoeder
  • Blush
  • Dik crèmeachtig potlood
  • Donker kohlpotlood
  • Mascara
  • Lippenstift of gloss
  • Reinigingsolie (optioneel)

De voorbereiding

Begin met je gezicht grondig te reinigen, en doe dat ook elke morgen! Tijdens het slapen scheidt je huid immers oliën af en die moeten eerst van je gezicht verwijderd worden als je een mooie make-up look wil die de hele dag op zijn plaats blijft zitten. Je doet dat best met een milde reinigingslotion. Dat kan een reinigingsmelk zijn maar ook de miscellaire waters zijn tegenwoordig erg in opmars en doen goed hun werk. Zodra deze klus geklaard is, gaan we over tot de dagcrème.

Een dagcrème voedt je huid en beschermt die ook tegen allerlei negatieve factoren zoals gure wind of felle regen. Een SPF (zonnefactor) in je dagcrème is niet onbelangrijk. We willen er immers allemaal langer jong uitzien en de SPF beschermt ons gezicht tegen rimpels en andere tekens van veroudering. Ook op bewolkte dagen of in putje winter moeten we ons gezicht beschermen tegen de zon, want het is niet omdat ze zich niet laat zien, dat ze de huid geen schade berokkent. Hoe hoger de factor, hoe beter! Terwijl de dagcrème in je huid smelt, kan je je wenkbrauwen even bijtrimmen. Zo geef je je gezicht de kans om alle goede ingrediënten van de dagcrème te absorberen voor de basiscrème erop gaat.

Lees ook: Volstaat een dagcrème met zonnefilter (SPF) als bescherming tegen de zon?

De basis

De juiste foundation kiezen is niet van de poes! Veel vrouwen gaan hier compleet de mist in omdat ze niet weten welk ‘type’ ze zijn. Qua ondertoonkleuren bestaan er twee soorten huidtypes: het koude type en het warme type. Koude types bv. zijn Renée Zellweger en Dita Von Teese, warme types zijn bv. Jennifer Aniston of Kim Kardashian. Personen met een donker huidtype zoals Halle Berry of Naomi Campbell hebben altijd een warme ondertoon.

Definieer eerst in welke groep jij zit. De keuze van de juiste basis zal daarmee al een stuk gemakkelijker zijn. Heb je een koude ondertoon, kies dan voor een foundation met een meer roze kleur, heb je een warme ondertoon, ga dan naar de gelere kleuren.
Kies zeker geen te donkere kleur. Het beste wat je kunt doen om de juiste kleur te bepalen, is een streepje foundation trekken op je kaaklijn. Vervaagt de kleur in je eigen huidskleur, dan heb je de juiste kleur vast. Test dit steeds in het daglicht en niet op je hand, want je hand heeft meestal een andere tint dan je gezicht. Breng de foundation aan van het centrum van je gezicht naar de buitenkant. Hoe minder product je aan de buitenzijde van je gezicht gebruikt, hoe mooier het resultaat zal zijn. Je wil geen strepen zien langs de haarlijn en als je de juiste kleur foundation hebt gekozen, zal dat niet het geval zijn.

Lees ook: Hoe kun je op een natuurlijke manier je wimpers versterken?

Na het aanbrengen van de foundation is het tijd voor de concealer. Die breng je aan in een driehoek onder de ogen om deze regio op te lichten. Met concealer zie je er meteen een stuk frisser uit. Kies ook een concealer met de juiste ondertoon (net hetzelfde als bij de foundation) maar neem een tint lichter. Als je deze zone meer wil accentueren om er frisser, jonger en vooral wakkerder uit te zien, dan zorgt een lichtere kleur voor dat effect. Heb je ergens nog een oneffenheidje waar de foundation niet dekkend genoeg was? Gebruik dan ook daar een dotje concealer.

Neem nu een highlightpoeder (eventueel met een satin finish om de highlight in de verf te zetten) en breng die aan op de brug van je neus, op je cupidoboog (bovenlip), onder je wenkbrauwen en in het midden van je voorhoofd.

Om je gezicht meer dimensie te geven, breng je best wat bronzerpoeder aan. Zo krijgt het mooiere contouren, wat zich vertaalt in een supervrouwelijke look. Je zult schitteren op de foto’s van het eindejaarsfeest! Neem een mat bronzerpoeder in een geschikte kleur (ben je erg bleek, opteer dan voor een lichtere kleur. Heb je een gebruinde huid, dan mag die uiteraard donkerder zijn). Breng dit poeder aan rond de haarlijn op je voorhoofd, in de holtes van je wangen, langs de neus (om die fijner te laten lijken) en onderaan je kaaklijn.
Je zult zien dat dit afslankend werkt!

Als laatste onderdeel van de basis, breng je een blush aan. Hier kan je heel wild gaan van kleur, of meer ingetogen, afhankelijk van je outfit! Blush breng je aan op de appeltjes van de wangen schuin naar het oor. Zo krijg je het meest naturelle resultaat en zie je er gesofisticeerd uit!

Het eindresultaat van de basis zou een mooie assemblage moeten vormen van de highlight, de bronzer en de blush.

Zodra de basis goed zit, zal je zien dat het een piece of cake is om de rest van je make-up look af te werken!

De ogen

Opteer voor een dik crèmeachtig potlood, er zijn er tegenwoordig zoveel op de markt in alle kleuren! Kies een kleurtje dat bij je ogen past, kijk niet naar je outfit. Als de kleur mooi bij de ogen past, zal dat de outfit meer laten stralen!
Zo’n potlood breng je rechtstreeks aan op je bewegend ooglid: je begint bij de wimperrand tot aan je arcadeboog, van links naar rechts of viceversa, het maakt geen verschil uit. Wrijf de potloodlaag uit in de richting van je arcadeboog voor een mooi geblend resultaat, smokey eyes in een oogopslag! Breng met een donker kohlpotlood een streep aan over de volle lengte van je waterlijn, van ooghoek naar ooghoek, en werk de ogen af met mascara - hopen mascara!

Lees ook: Wat zijn hormoonverstoorders?

De lippen

Ga je voluit, kies dan voor een rode lipstick, het is tenslotte oudejaarsavond! Hou je het liever wat gedempt, opteer dan voor een zacht roze glossje.

Ziezo, zo simpel is het om jezelf een feestelijk eindejaarslook te geven. En denk eraan, oefening baart kunst. Je gaat best voor de spiegel staan om alle tricks vooraf eens uit te testen. Nu nog dat ideale kleedje uit de kast halen en je bent klaar om het nieuwe jaar in te zetten!
Maar… Vergeet niet je gezicht te reinigen voor het slapengaan! Een goeie reinigingsolie verwijdert de make-up snel en efficiënt en zorgt ervoor dat we een egale huid hebben bij het ochtendgloren. De reinigingsmelk van ’s morgens kan hiervoor ook worden gebruikt, maar een miscellair water volstaat niet.

Lees ook: Hoe schadelijk zijn cosmetica voor je huid?

Auteur: Sofie Byttebier


Laatst bijgewerkt: december 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram