In welke producten zit palmolie en is het schadelijk?

In dit artikel
In welke producten zit palmolie en is het schadelijk?

dossier

Hoewel de consumptie van palmolie over de hele wereld toeneemt, is het een zeer controversieel product. Enerzijds heeft palmolie enkele gezondheidsvoordelen, anderzijds kan het risicovol zijn voor het hart. De stijgende productie van palmolie heeft bovendien een verregaande impact op het milieu. 

Wat is palmolie?

getty_palmolie_2022.jpg

© Getty Images

Palmolie is afkomstig van de vrucht van de palmboom Elaeis guineensis. Deze boom komt oorspronkelijk uit West-Afrika, maar heeft zich sindsdien verspreid naar andere tropische gebieden, waaronder Zuidoost-Azië. Palmolie is een van de goedkoopste en populairste oliën ter wereld, goed voor een derde van de wereldwijde productie van plantaardige olie.

Palmolie is er in ongeraffineerde en geraffineerde vorm.

  • Ongeraffineerde palmolie is ruwe olie die rechtstreeks uit de palmplant wordt geperst. Hij is roodachtig van kleur, met een duidelijke geur en smaak. Dit type wordt vaak gebruikt in de traditionele keuken in West-Afrikaanse landen.
  • Geraffineerde palmolie daarentegen ondergaat een aantal bewerkingen om de olie een neutrale kleur en smaak te geven. Deze olie is meer gebruikelijk in de levensmiddelen- en cosmetica-industrie.

Lees ook: Zijn lightproducten gezond? De voor- en nadelen op een rij

Waar zit palmolie in?

Door zijn lage productiekosten en kwaliteit is er veel vraag naar palmolie. Het is een bestanddeel van heel wat producten:

  • Voedingsmiddelen, met name bewerkte producten zoals nachochips, paneermeel, pakjes soep, crackers, margarine, chocopasta, kant-en-klaarmaaltijden,...
  • Detergenten
  • Kaarsen
  • Cosmetische producten
  • Biobrandstof

Palmolie is te vinden in minstens 60 procent van alle producten in de supermarkt. Je kan gerust stellen dat je dagelijks palmolieproducten gebruikt of eet.

Is palmolie gezond?

In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte.
Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid. Het LDL-cholesterol wordt door de vetten verhoogd, waardoor het risico op hart- en vaatziekten stijgt.

Lees ook: Palmolie kan leiden tot te hoge inname schadelijke stof bij kinderen

Is palmolie kankerverwekkend?

Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) kan palmolie kanker veroorzaken als het wordt verhit bij temperaturen hoger dan tweehonderd graden. Er zouden dan namelijk glycidylvetzuuresters (GE's) ontstaan. Bij vertering breken de GE's af en komt glycidol vrij, een stof die kankerverwekkend is bij dieren en die vermoedelijk ook schadelijk is voor mensen. Hoewel onderzoek naar de effecten van palmolie bij mensen nog summier is, benadrukken onderzoekers om het gebruik ervan te beperken. 

Lees ook: Kan je kanker krijgen van chips en frietjes?

Impact op het milieu

Voor de aanleg van palmolieplantages moeten regenwouden verdwijnen. Zo geraken bepaalde dieren, zoals de orang-oetan, hun natuurlijke leefomgeving kwijt. De plantages zorgen verder voor uitdroging van de onderliggende veenbodems en luchtverontreiniging.

Ook voor de arbeiders die in de plantages werken, zijn er nadelen: zij worden in hoge mate blootgesteld aan bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte. Als je palmolie wil gebruiken die duurzaam en ethisch geteeld en geproduceerd is, kan je merken kopen die gecertificeerd zijn door de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl
https://www.stampmedia.be
https://www.healthline.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram