Stoelgangtransplantatie: procedure, voordelen en nadelen

dossier

Bij een stoelgangtransfusie transplanteert een arts ontlasting van een gezonde donor in een andere persoon om het evenwicht van de darmbacteriën te herstellen. Deze ingreep is effectief bij hardnekkige diarree als gevolg van een besmetting met Clostridium difficile. Mogelijks zijn stoelgangtransplantaties ook inzetbaar tegen andere lichamelijke en psychische aandoeningen, maar verder onderzoek loopt nog. 

Lees ook: Hypnose tegen prikkelbaredarmsyndroom (PDS)

Wat is een stoelgangtransplantatie?

Getty_stoelgangtransplantatie_darmen_2022.jpg

© Getty Images

In de darm huizen miljoenen bacteriën. Sommige medische aandoeningen en antibiotica kunnen de goede darmbacteriën vernietigen en het bacteriële milieu uit balans brengen. Het gevolg is mogelijks dat iemand diarree of andere darmaandoeningen krijgt. Een stoelgangtransplantatie van een gezonde donor stimuleert het lichaam van de ontvanger om gezonde bacteriën te kweken. Daardoor kunnen sommige infecties genezen en de ernst van bepaalde darmproblemen verminderen.

Lees ook: Wat zijn de symptomen van dikkedarmkanker?

Procedure bij een stoelgangtransplantatie

De donoren van een ontlastingstransplantatie worden altijd zorgvuldig gescreend. Om er zeker van te zijn dat hun darmen en ontlasting gezond zijn, voeren onderzoekers een grondige analyse uit van hun stoelgangstaaltje op ziekmakende bacteriën, virussen en parasieten.

De donorstoelgang wordt verwerkt en in tubes opgeslagen. In een volgende fase zal men ze optrekken in spuiten van 50 milliliter en bij de patiënt inbrengen. Dat kan op twee manieren: via een sonde, die langs de neus, slokdarm en maag tot in de dunne darm reikt. Of via een endoscopie, waarbij men een lange soepele buis langs de anus en de dikke darm tot in de dunne darm brengt.

Lees ook: Kunnen antibiotica de kans op darmkanker verhogen?

Voor- en nadelen van een stoelgangtransplantatie

Een stoelgangtransplantatie is in feite enkel bewezen effectief bij hardnekkige diarree door Clostridium difficile. Bij andere aandoeningen boeken onderzoekers vaak wisselende of tijdelijke successen:

  • Prikkelbaredarmsyndroom: sommige patiënten voelen een aanzienlijke verbetering in typische symptomen als buikpijn, een opgezwollen buik en winderigheid, maar dat geldt niet voor iedereen. 
  • Ziekte van Parkinson: er zijn aanwijzingen dat darmbacteriën een invloed hebben op de werking van de hersenen en dat een stoelgangtransplantatie de ziekte kan afremmen. 
  • Psychische aandoeningen: uit onderzoek met muizen blijkt dat men ook psychologische kenmerken kan transplanteren door stoelgangtransplantaties. Kleinschalig onderzoek bij de mens toont een tijdelijk positief effect op het psychisch welzijn van de patiënten. Mensen voelden zich even wat minder angstig of depressief, maar na enkele maanden verdween dat effect.


In het buitenland lopen proeven rond het bestrijden van onder andere ziekenhuisbacteriën, diabetes, hiv, obesitas en levercirrose. De pogingen om met een stoelgangtransplantatie de ziektes af te remmen, zijn wisselend en vaak tijdelijk. 

Het grootste probleem met stoelgangtransplantaties is dat je nooit helemaal zeker bent wat je allemaal transplanteert. Mogelijks verbetert je prognose voor één ziekte, maar stijgen plots je kansen op andere aandoeningen zoals darmkanker of diabetes.


Lees ook: Helpt het FODMAP-dieet bij prikkelbaredarmsyndroom?

Bronnen:
https://www.eoswetenschap.eu
https://www.gezondheidenwetenschap.be
https://www.vrt.be
https://www.medicalnewstoday.com


auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: december 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram