Helpt kippensoep echt tegen een verkoudheid?

123-kip-soep-bouillon-menu-12-16.jpg

dossier

Kippensoep wordt al eeuwenlang aangeprezen als een remedie tegen een verkoudheid. Maar klopt dat wel? Eigenlijk weten we het niet bij gebrek aan wetenschappelijke bewijzen.

Er zijn wel enkele studies uitgevoerd.

Lees ook: Neus snuiten of ophalen bij een loopneus?

  • Volgens een studie uit 2000, gepubliceerd in het vakblad Chest, zou kippensoep de activiteit van witte bloedcellen die betrokken zijn bij ontstekingsprocessen (neutrofielen) afremmen. Dit zou mogelijk de ontstekingsverschijnselen die gepaard gaan met een verkoudheid kunnen verminderen. Maar het ging hier om een experimenteel onderzoek met neutrofielen in proefbuisjes. Het effect van de kippensoep werd echter niet getest bij mensen. Bovendien konden de onderzoekers geen enkele biologische verklaring vinden voor dat effect van kippensoep.
  • Een studie uit 1978, eveneens gepubliceerd in Chest, vergeleek het effect van warm water, koud water en kippensoep wél bij (gezonde) mensen. Zowel het warm water als de kippensoep zorgden voor een tijdelijke verbetering van de werking van het neusslijmvlies. Waarschijnlijk had dat te maken met de warme dampen, maar het effect van kippensoep was iets sterker dan dat van warm water. Het ging hier echter om een experiment bij gezonde personen (zonder verkoudheid). Bovendien namen slechts 15 proefpersonen aan dit onderzoek deel. Hieruit kan men onmogelijk afleiden dat kippensoep helpt tegen een verkoudheid.

Lees ook: Welke middeltjes helpen (niet) tegen verkoudheid?

Lees ook: Stoom inhaleren of 'dampen': hoe doe je dat en werkt het?

Wat kunnen we hieruit besluiten? 

  • Er zijn geen harde bewijzen dat kippensoep echt werkt tegen een verkoudheid, in de zin dat het helpt om sneller te genezen.
  • Waarschijnlijk hebben warme dranken zoals kippensoep, maar ook warme thee, warm appelsap of gewoon warm water, wel een positief effect: ze verzachten de ontstoken slijmvliezen en door de damp wordt het neusslijmvlies bevochtigd. Hierdoor kan de neusverstopping verminderen. Bovendien krijg je extra vocht binnen, wat bij een verkoudheid altijd meegenomen is.

Lees ook: Mag je een nies inhouden?

Bronnen:
www.mayoclinic.org
https://sites.psu.edu
www.medizin-transparent.at


Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram