Wat kan je doen als je baby of kind verkouden is?

123_kind_zakdoek_verkouden_2021.jpg

dossier

Hoewel een verkoudheid doorgaans onschuldig is, kunnen de symptomen best wel vervelend zijn. Wat kan je doen tegen een loopneus, verstopte neus en hoest? Zijn er doeltreffende natuurlijke middeltjes om de verkoudheid van een baby of peuter te behandelen, en wat als die niet volstaan? We zetten alle info op een rij.

Wat kan je als ouder doen tegen een loopneus en een verstopte neus?

  • Spoel de neus van je kind met een zoutoplossing. Let wel: dit is enkel doeltreffend als je ’t juist doet. In dit filmpje zie je het het moet. 
  • Hou je kind gehydrateerd: laat hem zeer regelmatig drinken om de bronchiale afscheidingen te verdunnen. Een warme drank kan ook helpen om een verstopte keel en neus te verlichten.
  • Houd de luchtvochtigheid op peil: niet te droog en niet te vochtig. Hier lees je er alles over.
  • Aarzel niet om je baby in een draagdoek te dragen of het hoofdeinde van het bed te verhogen om te voorkomen dat het slijm zich in de neus en keelholte ophoopt. Je kan ook het bovenlichaam van oudere kinderen iets hoger leggen, bijvoorbeeld met behulp van kussens.
  • Geef borstvoeding of flesvoeding in een zittende positie; leg de zeker baby niet horizontaal.
  • Stomen doe je beter niet, maar je kan je baby of peuter wel een badje (niet meer dan 38° C) geven en de deur sluiten. Dat heeft een gelijkaardig effect. Of neem zelf een hete douche en laat je baby nadien enkele minuten in de badkamer. Onder jouw toezicht uiteraard.
  • Sommige zogenaamde natuurlijke remedies op basis van etherische oliën (eucalyptus, kamfer, tijm, enz.), in al hun vormen (druppels, inhalatie, enz.) worden formeel afgeraden voor kinderen onder de 4 jaar. Vraag bij twijfel advies aan je apotheker en lees altijd de gebruiksaanwijzing van een product, ook als het vrij verkrijgbaar is. Gebruik nooit een natuurlijk middel bestemd voor volwassenen op een kind zonder toestemming van de arts of apotheker.
  • Wat kruidenthee betreft, is het niet aan te bevelen iets anders te geven dan borstvoeding of zuigelingenmelk vóór 6 maanden. Voor oudere kinderen kan een thee met wilde tijm droge hoest verlichten, maar er bestaat geen consensus over het gebruik van tijm in kruidenthee voor jongere kinderen. Je kan wel altijd een paar takjes tijm in een kom heet water leggen, en die onder het bedje van de baby leggen of ergens anders in de kamer, buiten het bereik van je kind om elk risico op verbranding te vermijden.
  • Neem regelmatig de temperatuur van je kindje om de evolutie te monitoren. Komen er extra symptomen bij, of maak je je zorgen? Neem dan zeker contact op met een arts.
  • Als het beter lijkt te gaan met het kindje, dus als hij geen koorts of pijn heeft, kan frisse buitenlucht geen kwaad.


Welke medicatie kan je geven bij een verkoudheid?

Een verkoudheid, of het nu rhinitis (neusontsteking) of rhinopharyngitis (neus- en keelholteontsteking) is, geneest spontaan in enkele dagen tot twee weken tijd. Aangezien het om een virus gaat, is behandeling met antibiotica niet nodig. Alleen als de verkoudheid verergert of als de symptomen wijzen op een andere infectie (bacteriële oorontsteking, angina pectoris of longontsteking, enz.), kan een behandeling met antibiotica worden overwogen.

Siropen en andere hoestmiddelen (zetpillen, poeders, zuigtabletten, enz.) zijn in het beste geval nutteloos, in het slechtste geval veroorzaken ze ongewenste effecten. Siropen of antihistaminica zijn alleen doeltreffend in geval van allergie. In tegenstelling tot een hoestsiroop werken inhalatiemedicijnen (aerosols en puffers) wel rechtstreeks in op de slijmen in de luchtwegen.

Als de koorts hoog is (meer dan 38,5° C) en/of als het kind lijkt te lijden, mag je wel een aan het lichaamsgewicht aangepaste dosis paracetamol toedienen. Geef geen aspirine, en hou ibuprofen (nurofen) liever voor kinderen die ouder zijn dan 6 maanden, en als er sprake is van bijkomende symptomen zoals huiduitslag.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram